Vincent Verweij van Makayama gaf vanochtend de aftrap van iCE Amsterdam met een presentatie over de goldrush in de App Store. Volgens Vincent waren het niet de goudzoekers die in het wilde westen het grote geld verdienden, maar de bedrijven die de hulpmiddelen leverden. Bij de App Store is dat net zo: het bedrijf dat de meeste winst maakt is Apple. Zij nemen 30 procent van elke verkoop en 0% van elk verlies. Apple merkt niets van de tijd die een ontwikkelaar in een app heeft gestoken.
Voor een bedrijf als Makayama, een kleine ontwikkelaar die mensen in dienst heeft, is het probleem ook nog dat ze moeten concurreren tegen grote bedrijven en kleine hobbyisten. Tegen de naamsbekendheid van de grote jongens kun je maar moeilijk op en de thuishobbyïsten (die er niet van hoeven te leven) kunnen lagere prijzen vragen dan de professionele ontwikkelaars, die hun personeel salaris moeten betalen. Heb je mensen in dienst en moet je geld verdienen met je app, dan zit met bij de App Store in een erg concurrerende markt.
Om te laten zien hoe de inkomsten zich ontwikkelen heeft Makayama een grafiek meegenomen. Daaruit blijkt dat ze vlak na de lancering van de App Store met 2 applicaties net zoveel verdienden als tegenwoordig met 14 applicaties. Twee toppers tussendoor (qua inkomsten) waren Television en Flight Stunts. Television liet zin dat je met bekende merknamen veel aandacht kunt trekken. Flight Stunts was een game die eerst betaald was en daarna ook in een gratis Lite-versie. Daarbij bleek dat de verkoop gestimuleerd wordt als mensen een game gratis kunnen testen. Mensen willen de kans hebben om producten uit te proberen.
Wil je succesvol zijn in de App Store, dan moet je wel eerst zorgen dat je applicatie wordt goedgekeurd. Makayama heeft op basis van eigen ervaringen een checklist gemaakt waarmee je kunt kijken of je iPhone-applicatie grote kans loopt om te worden goedgekeurd of afgekeurd.
Is er nog geld te verdienen in de App Store? Makayama denkt dat de goldrush wel zo’n beetje over is. Je moet je risico zoveel mogelijk spreiden en ook naar alternatieven kijken. Begin volgend jaar wordt Windows Mobile 7 aangekondigd en dat gaat volgens deze ontwikkelaar iets worden waar Apple erg voor zal moeten oppassen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 22 reacties