Zo werkt manipulatie in de App Store
Hoe kan het dat sommige apps opeens heel hoog in de App Store-ranglijsten staan, terwijl ze eigenlijk heel slecht zijn? Bij iCulture hebben we wel een aantal verklaringen daarvoor. Eén ervan is het 1-ster-effect: als een uitzonderlijk slechte app bovenaan de ranglijsten staat, blijken veel mensen de app toch te downloaden. Alsof ze met eigen ogen willen ervaren hoe slecht de app eigenlijk is. Het omgekeerde bestaat ook: het 5-sterren-effect. Gloednieuwe apps die alleen maar 5-sterrenwaarderingen oogsten. Die 5 sterren zijn niet afkomstig van echte gebruikers, maar zijn ingevoerd door vrienden en ingehuurde krachten die nepreviews geven. In China gaat ze daarin nog een stap verder, zoals op onderstaande foto’s is te zien.
Op de foto is een meisje te zien, achter een paneel met zeker 60 iPhones. Ze werkt als ‘brusher’, iemand die aan de lopende band 5-sterrenwaarderingen invoert tegen betaling. Ontwikkelaars huren deze ‘brushers’ in om de App Store-waarderingen van een bepaalde app in korte tijd op te krikken. Het schijnt een gebruikelijke werkwijze te zijn in China, om te zorgen dat apps in de ranglijsten komen en de aandacht trekken van echte gebruikers. De medewerkster op de foto, die het blijkbaar nogal koud heeft, zorgt ervoor dat een app 5-sterrenwaarderingen krijgt van verschillende iTunes-nepaccounts, zodat het lijkt alsof de app erg populair is. De ‘brushers’ zijn mensen die fulltime bezig zijn met het geven van valse beoordelingen. De vergoeding die ze krijgen is afhankelijk van het aantal beoordelingen dat ze invoeren.
Op internet is verontwaardigd gereageerd op de foto’s van Weibo, omdat ze de indruk wekken dat er onder barre omstandigheden gewerkt wordt. De vrouw op de foto draagt een dikke jas en heeft één van haar handen in een opgerolde deken of handdoek gestopt, waaruit je zou kunnen concluderen dat het nogal koud is.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
App Store
Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.
- Alles over de App Store
- Alles over App Store-abonnementen
- Vastgelopen downloads oplossen
- Eerdere aankopen in de iOS App Store bekijken
- Verbinding met App Store mislukt
- App Store op de Apple Watch
- Mac App Store
- Eerdere aankopen in de Mac App Store bekijken
- Mac-software installeren buiten de App Store om
- App Store-scam herkennen
- Sideloading: buiten de App Store om downloaden
Reacties: 13 reacties