mApp wil iBeacon-platform voor musea worden
Het Amsterdamse LabWerk wil het voor musea makkelijk maken om iBeacons te gebruiken. Een museum kan zich aanmelden voor de mApp-applicatie, waarna ze alleen nog maar iBeacons hoeven op te hangen om locatiespecifieke informatie op de iPhone te tonen. Daarnaast wil mApp een platform bieden waarmee een museum ook makkelijk een eigen app kan maken, die deze zelfde mogelijkheden ondersteunt.
Apple heeft in iOS 7 ondersteuning toegevoegd voor iBeacons – kleine apparaatjes die een bijbehorende iPhone-app via Bluetooth je locatie laten bepalen. Onder andere de Apple Store-app gebruikt deze iBeacons in de Verenigde Staten om je op gezette plekken in een winkel informatie te tonen. Sta je op de iPhone-afdeling, dan pusht de Apple Store-app informatie over iPhones. mApp belooft vergelijkbare functionaliteit voor musea.
LabWerk noemt mApp een platform. In de praktijk gaat het volgens CEO Floris Boekel om twee producten waar musea gebruik van kunnen maken:
In eerste instantie bieden wij musea een platform en app die het toevoegen en beheren van beacons, content, quizzen en passbook coupons mogelijk maken. Daarnaast introduceren wij een algemene app die de aangesloten musea zal ondersteunen.
Met andere woorden: een museum kan met mApp een eigen app ontwikkelen met iBeacon-ondersteuning. Zijn ze daar niet in geïnteresseerd, dan is het ook mogelijk om het museum toe te voegen in één algemene museum-applicatie. Deze mApp-applicatie staat op het moment nog niet in de App Store, maar er zijn wel al musea die in samenwerking met LabWerk een iBeacon-applicatie hebben ontwikkeld. De applicatie van Tulpenland moet bijvoorbeeld nu al ondersteuning bieden.
Boekel kan niet vertellen hoeveel een app gemaakt met mApp precies zal kosten. De mogelijke kosten hangen af van onder andere het aantal bezoekers van een museum en de hoeveelheid gebruikte iBeacons. Het zou dan ook niet blijven tot het maken van een iBeacon-app: de gebruikte CMS wordt door LabWerk onderhouden.
mApp is één van de vele platformen die op het moment vorm probeert te geven aan hoe iBeacons exact gebruikt kunnen worden. Eind februari ging het Nederlandse InBeacon ook al van start, een algemeen platform voor alle gangbare iBeacons die op het moment verkrijgbaar zijn.
Eind maart had het Groninger Museum de primeur: zij waren toen het eerste museum in Nederland dat gebruikmaakt van iBeacons. Deze app werd ontwikkeld door Tapme Media, een concurrent voor mApp en InBeacon. Ook zij richten zich specifiek op het ontwikkelen van apps met toepassingen voor iBeacons (en daarnaast NFC). Tapme Media-oprichter Sietze de Jong vertelde toen aan iCulture in gesprek te zijn met andere musea.
Dit artikel is onderdeel van de serie iCulture Biz, waarin onderwerpen aan de orde komen die voor ondernemers interessant zijn. Bekijk de hele serie!
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 0 reacties