Smart Home met Matter

Wat is Matter, de wereldwijde smart home-standaard?

Matter zorgt ervoor dat smart home-producten van verschillende fabrikanten beter samenwerken. Apple, Google, Amazon en zo'n 200 andere fabrikanten doen mee. Wat heb jij eraan?

Waarom een nieuwe smart home-standaard?

Er zijn inmiddels heel wat smart home-apparaten. Momenteel moet je bij het kiezen van een accessoire vooral letten op de compatibiliteit: als je voor HomeKit hebt gekozen kun je het beste uitbreiden met producten die HomeKit ondersteunen. Design en functionaliteit komen daardoor vaak op de tweede plaats. Dat is niet logisch. Daarom heeft de Connectivity Standards Alliance (CSA) een gezamenlijke standaard ontwikkeld, waar alle belangrijke smart home-protocollen aan meedoen. Als een apparaat geschikt is voor Matter, werkt het samen met HomeKit, Google Home, Amazon Alexa en nog veel meer.

Matter-producten sinds 2022

Matter vormt een brug tussen verschillende smart home-protocollen, waardoor het niet meer uitmaakt of ze met Apple Home. De eerste Matter-producten verschenen in het najaar van 2022 toen Matter 1.0 officieel van start ging. Sindsdien zijn er steeds meer producten bijgekomen. Het kan gaan om slimme lampen, deursloten en sensoren.

Matter smart home logo

Om een Matter-certificaat te krijgen moeten producten voldoen aan bepaalde technische eisen en een testprocedure doorlopen. Dit gebeurt tijdens speciale evenementen die de CSA regelmatig organiseert. Er hoeven geen licentiekosten te worden betaald. Als een product met Matter werkt, weet je zeker dat het ook met HomeKit, Google Home, Amazon Alexa en meer. Het enige wat je nodig hebt is een Matter-geschikte bridge, bijvoorbeeld een Apple TV 4K of een HomePod (mini).

Matter en HomeKit

Voor HomeKit-gebruikers is het belangrijkste voordeel van Matter, dat je nu ook allerlei accessoires kunt gebruiken die niet geschikt zijn voor HomeKit. Werken ze wel met Google Home, Amazon Alexa of een ander protocol dat samenwerkt met Matter, dan kun je ze aansturen vanuit de Woning-app.

De Woning-app ondersteunt momenteel de volgende soorten Matter-accessoires:

  • Airconditioners
  • Bridges
  • Lampen
  • Deursloten
  • Stopcontacten
  • Schakelaars
  • Thermostaten
  • Jaloezieën en rolgordijnen
  • Sensoren:
    • Beweging
    • Omgevingslicht
    • Contact
    • Temperatuur
    • Luchtvochtigheid

Bij een accessoire dat zowel HomeKit als Matter ondersteunt heb je de keuze welke je gaat gebruiken: je blijft ze aansturen via HomeKit óf je stapt over naar Matter. In beide gevallen kun je de Woning-app, Siri en eerder gemaakte automatiseringen blijven gebruiken.

Heb je momenteel een huis dat volledig op HomeKit gebaseerd is en dat goed werkt, dan is het niet nodig om naar Matter over te stappen. Ondersteuning voor Matter voegt in dat geval niet zoveel toe. Heb je echter huisgenoten met een Android-toestel of goedkope accessoires die niet voor HomeKit geschikt zijn, dan kan het zin hebben om ze via Matter te koppelen zodat je ze voortaan op één plek kunt aansturen.

Matter-producten koppelen met je iPhone

Om Matter te kunnen gebruiken heb je een woninghub nodig, bijvoorbeeld een HomePod mini. Verder moeten apps altijd toestemming vragen om een accessoire aan jouw Woning-app te mogen toevoegen. Als je een Matter-accessoire wilt toevoegen aan de Woning-app ga je als volgt te werk:

  1. Open de Woning-app op je iPhone en tik op Voeg toe.
  2. Tik op Nieuw accessoire. Is je Matter-accessoire al met een andere app gekoppeld, dan tik je op Meer opties en selecteer je het accessoire.
  3. Volg de instructies op het scherm om de configuratie te voltooien.
Matter accessoires bekijken

Gekoppelde Matter-accessoires worden gesynchroniseerd via iCloud-sleutelhanger, zodat je ze op één plek kunt bekijken. Je kunt als volgt zien welke Matter-accessoires je al hebt:

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone.
  2. Ga naar Algemeen > Matter-accessoires.
  3. Tik op een accessoire om het serienummer en de verbonden voorzieningen te bekijken.
  4. Je kunt op dit scherm ook met de knop Wijzig bepaalde accessoires verwijderen, die je niet meer wilt gebruiken.

Zo werken Matter-producten

Matter werkt met speciale QR-codes, waarmee je ze makkelijk kunt toevoegen aan de Woning-app van Apple en andere geschikte apps. Fabrikanten die accessoires voor Matter willen maken kunnen hier terecht. Het idee is dat het Matter-logo net zo gangbaar wordt als het wifi-logo nu al is.

Voor de communicatie tussen apparaten wordt gebruik gemaakt van het internetprotocol (IP). Elk apparaat heeft een IPv6-adres, waarmee het direct aangestuurd kan worden. De verbinding kan op drie manieren verlopen:

  • Thread (802.15.4) – vooral apparaten op batterij
  • WiFi (802.11) – vooral apparaten met stroomkabel
  • Ethernet (802.3) – vooral apparaten met stroomkabel

In theorie kan ook Bluetooth Low Energy worden gebruikt, maar vanwege het beperkte bereik kiezen fabrikanten meestal voor Thread zal vooral Thread worden gebruikt, met name bij apparaten zonder vaste stroomaansluiting (dus op batterij). Thread en ZigBee zullen naast elkaar kunnen bestaan.

Waarom is Matter belangrijk?

Matter is een gemeenschappelijk IP-gebaseerd protocol om verbinding te maken met Internet of Things-apparaten. Het moet mogelijk worden dat allerlei apparaten met elkaar communiceren. Het logo maakt duidelijk dat ze onderling samenwerken op een betrouwbare, beveiligde manier. Je kan dan elk merk met elkaar combineren, zolang er maar een Matter-logo op staat.

Matter smart home producten met logo

Matter werkt met Amazon Alexa, HomeKit, Google Assistant, Samsung SmartThings en meer. Het werkt op bestaande netwerktechnologieën zoals Ethernet, WiFi, Thread en Bluetooth Low Energy.

De belangrijkste uitgangspunten bij de ontwikkeling waren:

  • Eenvoud – Gemakkelijk aan te schaffen en te gebruiken. Eenvoudig verbinding te maken.
  • Interoperabiliteit – Accessoires van meerdere merken werken naadloos samen. Verbeterde compatibiliteit.
  • Betrouwbaarheid – Consistente verbinding die snel reageert.
  • Beveiliging – Beveiligde verbindingen, robuust voor ontwikkelaars en gebruikers.
  • Flexibiliteit – Meerdere ecosystemen naast elkaar gebruiken en aansturen.
Smart home met slimme verlichting van Signify (WiZ)

Welke bedrijven doen mee met Matter?

Hieronder zie je enkele bedrijven die meedoen aan Matter:

  • Amazon
  • Aqara
  • ASSA ABLOY (o.a. deursloten)
  • Eve Systems
  • Google
  • Huawei
  • IKEA
  • Legrand (Netatmo)
  • Nanoleaf
  • NXP Semiconductors
  • Schlage (deursloten)
  • Signify (Philips Hue en WiZ)
  • SmartThings
  • Somfy
  • Tuya Smart

Het is niet zo dat alle producten die deze merken uitbrengen al geschikt zijn voor Matter. Soms krijgen accessoires een firmware-update, soms geldt de ondersteuning alleen voor nieuw uitgebrachte accessoires. Tuya Smart is interessant omdat het gebruik wordt in de huismerkproducten van Action, HEMA, Lidl, Kruidvat en honderden andere budgetmerken.

Philips Hue Bridge

Signify, de fabrikant van de slimme Philips Hue-verlichting, heeft een Matter-update voor de vierkante Hue Bridge uitgebracht waar mee je je bestaande en nieuwe Philips Hue-lampen kunt overzetten naar Matter. Dat geldt ook voor de producten en accessoires van het merk WiZ. Signify is nauw betrokken bij Matter. De fabrikant zit als bestuurslid in de Connectivity Standards Alliance, is lid van de Matter- en Zigbee-stuurgroep en is actief bezig met de ontwikkeling en de certificering van de specificatie. Het is dan ook logisch dat alle producten gaan meedoen.

Voor Apple-gebruikers die Philips Hue-lampen hebben is het niet echt nodig om snel naar Matter over te stappen. Het systeem werkt immers al prima met HomeKit samen en dat blijft ook zo, of je je lampen nu naar Matter overzet of niet.

Hoe is Matter ontstaan?

Apple, Google en Amazon hadden al sinds 2019 een samenwerkingsverband onder de naam ‘CHIP’. Uit deze groep is Matter ontstaan, in samenwerking met de toenmalige Zigbee Alliance. Zigbee is een protocol dat gebruikers van bijvoorbeeld de Philips Hue al langer kennen en dat ervoor zorgt dat de lampen onderling met elkaar in verbinding staan en signalen kunnen doorgeven. Vanwege de bredere insteek werd de naam van de Zigbee Alliance gewijzigd in Connectivity Standards Alliance (CSA).

Matter werd in 2019 aangekondigd door de CSA en zou eind 2020 van start gaan. Door COVID en een onverwacht grote toeloop van fabrikanten duurde het langer, waardoor de eerste Matter-producten moesten worden uitgesteld naar zomer 2022. Uiteindelijk is ook die deadline niet gehaald, waardoor de release van Matter uiteindelijk verplaatst werd naar najaar 2022. De specificatie van Matter was al langer klaar, maar er moest meer werk worden gedaan om de SDK (Software Development Kit) en het certificatieprogramma gereed te krijgen.

De eerste Matter-producten waren veelal eenvoudige accessoires, waarmee fabrikanten hun eerste ervaringen op wilden doen. Bestaande producten kunnen niet altijd met een firmware-update aangepast worden voor Matter, omdat er hogere eisen aan de hardware worden gesteld.

Lees ook:

Bekijk ook
Thread voor je smart home: wat kun je ermee?

Thread voor je smart home: wat kun je ermee?

Thread is een relatief nieuwe, energiezuinige netwerktechnologie die je de HomePod en Apple TV 4K aantreft, en vanaf 2023 ook in de iPhone 15 Pro. Ook producten van Nanoleaf, Eve en andere fabrikanten zijn steeds vaker geschikt gemaakt voor Thread. Wat is het en wat kun je ermee? Dat lees je hier.

Informatie

Laatst bijgewerkt
april 2024
Onderwerp

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

Smart Home