Uitgelicht
Updates →📱iOS 18, 💻 macOS Sequoia en meer - nu beschikbaar
Toon of verberg de lijst met posts
Matter smart home logo

Matter- of Thread-accessoire? Met iOS 18 heb je geen hub meer nodig

Apple heeft last-minute in iOS 18 nog een handige verbetering voor de Woning-app toegevoegd. Je hebt namelijk geen woninghub meer nodig om Matter- en Thread-accessoires te koppelen.

Sinds de komst van Matter, de smart home-standaard, wordt het aanbod van accessoires dat je in de Woning-app kan gebruiken langzaamaan steeds groter. Maar er was altijd wel een voorwaarde: je hebt een Matter-hub nodig om het apparaat uberhaupt te kunnen koppelen en gebruiken. In het geval van de Woning-app is dat een Apple TV of HomePod, terwijl zo’n hub in het geval van een gecertificeerd HomeKit-apparaat niet per se nodig is. Hetzelfde geldt voor accessoires die werken met het Thread-protocol: je hebt voor het gebruik een Apple TV of HomePod met Thread nodig. Beide euvels zijn nu opgelost, dankzij iOS 18.

Matter- en Thread-apparaten zonder hub in iOS 18

Apple zegt namelijk in de lijst met alle functies van iOS 18 het volgende:

Pair Matter accessories without a hub
Add and locally control Wi-Fi based Matter accessories to the Home app without needing a home hub. Thread-based accessory management is available with iPhone 15 Pro and later.

Iedereen met een iPhone met iOS 18 of nieuwer kan dus vanaf nu een Matter-accessoire toevoegen aan de Woning-app. Dat maakt het gebruik van dergelijke accessoires een stuk toegankelijker, ook al loop je wel nog steeds tegen beperkingen aan. Het gebruik van een Matter-accessoire zonder hub kan alleen lokaal, dus als je zelf met je iPhone ook thuis bent. Ook het regelen van automatiseringen is niet mogelijk. Dit zijn dezelfde beperkingen als bij gecertificeerde HomeKit-accessoires: ook die werken zonder hub alleen lokaal en zonder automatiseringen. Het geldt onder andere voor Matter-accessoires die verbinding maken via wifi.

Bekijk ook

Wat is Matter, de wereldwijde smart home-standaard?

Matter zorgt ervoor dat smart home-producten van verschillende fabrikanten beter samenwerken. Apple, Google, Amazon en zo'n 200 andere fabrikanten doen mee. Wat heb jij eraan?

Voor het bedienen van Thread-accessoires heb je een iPhone 15 Pro of later nodig. De iPhone 15 Pro is het eerste iPhone-model waar Thread-ondersteuning in zit. Vorig jaar was al duidelijk dat Thread een onderdeel was van de verbindingsmethodes, maar het was lange tijd onduidelijk wat je daar nou precies mee kon. Dankzij iOS 18 wordt het dus gebruikt om zonder hub Thread-accessoires te bedienen. Alle iPhone 16-modellen zijn ook voorzien van Thread.

Bekijk ook

Thread voor je smart home: wat kun je ermee?

Thread is een relatief nieuwe, energiezuinige netwerktechnologie die je de HomePod en Apple TV 4K aantreft, en vanaf 2023 ook in de iPhone 15 Pro. Ook producten van Nanoleaf, Eve en andere fabrikanten zijn steeds vaker geschikt gemaakt voor Thread. Wat is het en wat kun je ermee? Dat lees je hier.

iOS 18

iOS 18 is de grote najaarsupdate van 2024 voor de iPhone. In iOS 18 spelen AI en diverse verbeteringen voor de iPhone de hoofdrol. Met Apple Intelligence kun je meer op je iPhone gedaan krijgen, terwijl het vernieuwde beginscherm, het nieuwe Bedieningspaneel en de vele andere nieuwe functies in iOS 18 zorgen voor nog meer mogelijkheden. Lees ook ons overzicht van de beste iOS 18 functies en de meest interessante iOS 18 ontdekkingen.

iOS 18

Reacties: 0 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.