De smartphones van MWC 2017 en wat Apple ervan kan leren
Het Mobile World Congress in Barcelona is dé plek waar telefoonfabrikanten laten zien wat je het komende jaar kunt verwachten. Nu wordt er vaak geklaagd over het gebrek aan innovatie bij Apple; vandaar dat wij benieuwd waren welke futuristische nieuwe toestellen de concurrentie dit jaar op de markt gaat brengen. Misschien kan Apple er nog iets van leren.
Drie afwezigen: Apple, Samsung en Microsoft
Het mag dan het hoogtepunt zijn voor de telecomindustrie, de grootste spelers lieten het op Mobile World Congress 2017 afweten. Samsung was wel aanwezig, maar toonde niet de langverwachte Galaxy S8. Wat Microsoft betreft was er helemaal niets te zien van Windows 10 Mobile, waardoor MWC in feite een Android-beurs werd.
Apple was traditiegetrouw niet aanwezig en we konden ook nauwelijks accessoires van andere partijen vinden, die voor Apple-gebruikers interessant zouden kunnen zijn.
Maar wij zijn vooral benieuwd naar de nieuwe smartphones die werden aangekondigd en wat Apple daarvan kan leren.
LG G6: dunne schermranden
De belangrijkste aankondiging voor smartphones in het duurdere segment was de LG G6, een toestel met een 5,7-inch scherm in een 5,2-inch behuizing. De randen rondom het scherm zijn zo smal dat bijna het hele frontje scherm is. Dit toestel zal vanaf zo’n 700 euro te koop zijn, dus qua prijs kun je dan net zo goed voor een iPhone kiezen.
Wat Apple ervan kan leren: Dunnere randen rondom het scherm maken, zodat je in de huidige behuizing van de iPhone 7 een groter scherm tot je beschikking hebt. Dat betekent wel dat de huidige thuisknop moet vervallen, want op de LG G6 is er onder het scherm nog maar een smal strookje over. Qua specs is de LG G6 gewoon goed, maar heeft geen spannende vernieuwingen.
Huawei P10: voorspelbaar is OK
Er waren dit jaar op MWC geen gekke fratsen te zien, zoals modulaire telefoons of maffe VR-functies. De Huawei P10 is het toonbeeld daarvan: een telefoon met prima specs, die op geen enkel punt uitblinkt. Ze scoren nog wat extra credits door de camera samen met Leica te hebben ontwikkeld. Huawei heeft een iOS-achtige schil rondom Android gelegd. Qua uiterlijk lijkt het ook alsof je met een iPhone rondloopt, maar dat is wat de kopers van deze toestellen vast niet erg vinden.
Wat Apple ervan kan leren: Je hoeft niet altijd met baanbrekende innovaties te komen, andere toestelmakers doen dat ook niet. De P10 is een toestel voor mensen die domweg aan een nieuwe telefoon toe zijn en dan iets kopen wat er vertrouwd uitziet.
Oppo: 5x optische zoom
Oppo is een naam om in de gaten te houden. Stilletjes zijn ze uitgegroeid tot een wereldspeler, vooral in Aziatische landen. Op MWC liet Oppo geen nieuwe smartphone zien, maar wel een andere innovatie: een smartphonecamera met 5x optische zoom die niet uitsteekt. Oppo heeft ruimte gevonden voor de 5x optische zoom door de camera schuin in de smartphone te plaatsen. De breedte van de telefoon wordt gebruikt om de ruimte tussen de lenselementen te creëren.
Wat Apple ervan kan leren: Apple’s eigen iPhone 7 Plus heeft maar 2x digitale zoom en steekt uit het toestel. Oppo laat zien dat het ook anders kan.
Sony Xperia XZ Premium: 4K HDR-scherm
Apple is al jarenlang tevreden met de retinaschermen, maar andere fabrikanten zijn inmiddels een stap verder. Sony liet (in vitrines) de nieuwste Xperia XZ Premium zien, een toestel met 4K HDR-scherm, de eerste in z’n soort. Het is ook de eerste smartphone die gebruik maakt van de supersnelle Snapdragon 835-processor. Die zal Apple niet zo snel gebruiken, want: Qualcomm. Apple kiest voor eigen processoren.
Wat Apple ervan kan leren: Het is tijd voor betere iPhone-schermen. Apple moet nog de overstap naar OLED maken. Of 4K HDR nou zoveel zin heeft op een smartphone valt nog te bezien, maar het levert in ieder geval een mooiere en scherpere weergave op.
BlackBerry Key One: dik en zwaar, maar met toetsenbordje
De komst van de iPhone betekende rond 2007 de ondergang van BlackBerry. Apple liet zien dat je geen toestellen met fysiek toetsenbordje meer nodig hebt. Toch denken veel mensen (waaronder *ahem* Kim Kardashian) nog met weemoed terug aan hun BlackBerry.
De nieuwe BlackBerry Key One wordt helemaal niet gemaakt door de oorspronkelijke fabrikant (Research in Motion), maar door het Chinese bedrijf TCL, dat de merknaam in licentie gebruikt. De Key One heeft een groter scherm dan we gewend zijn bij de BlackBerries van vroeger. Het toetsenbord is geschikt om te tikken en te swipen. Een slimme zet voor mensen die terug verlangen naar de nostalgie van tien jaar geleden, maar echte vernieuwing is het natuurlijk niet. De Key One is bovendien dik en zwaar en voor de prijs van 600 euro kun je toestellen met betere specs kopen.
Wat Apple ervan kan leren: Helemaal niets. Apple kijkt vooruit, het oppoetsen van technologie van 10 jaar geleden zou een stap terug betekenen.
Nokia 3310: de beste marketingstunt
Niets is anno 2017 wat het lijkt. BlackBerries worden niet meer gemaakt door RIM, maar door Chinese licentienemers en Nokia’s worden gemaakt door HMD Global. Althans: ze worden alleen bedacht door dit relatief onbekende Finse bedrijf, want de fabricage vindt plaats bij Foxconn, dezelfde fabrikant die ook de iPhones maakt voor Apple.
De comeback van de Nokia 3310 was verreweg de beste marketingstunt op Mobile World Congress 2017. Iedereen heeft wel zo’n bijna onverwoestbaar toestel gehad en de kleurige variant van 2017 roept dan ook meteen nostalgische gevoelens op. Maar een smartphone is het niet, want je kunt er alleen mee bellen en sms’en. Innovatief is het ook niet: dit is gewoon een dumbphone van meer dan 15 jaar geleden in een nieuw jasje. Voor 49 euro is het leuk voor erbij, als je wilt gaan stappen en je dure smartphone niet wilt meenemen.
Wat Apple ervan kan leren: Qua marketing was het een slimme stunt: breng een oud toestel opnieuw uit in kekke kleurtjes en je steelt meteen de show. Qua innovaties valt er weinig van te leren. Hebben toestelmakers zo weinig inspiratie dat ze nu maar oude modellen gaan afstoffen? Het recyclen van oude designs en technologie is voor Apple overigens niet nieuw: ze deden het al bij de iPhone 5c en de iPhone SE, twee toestellen die redelijk succesvol zijn geweest. Zeker als je de verkoopcijfers vergelijkt met modellen van de concurrentie.
Conclusie: de creativiteit is op
Voor Apple laat MWC 2017 zien dat weinig te vrezen is: andere toestelmakers hebben nauwelijks innovaties die een echte bedreiging kunnen worden. De enige vernieuwing waarvan we onder de indruk waren was de 5x optische zoomlens van Oppo. Maar die zit nog niet in een smartphone. Er waren nog veel meer aankondigingen van relatief onbekende fabrikanten, zoals de Gionee A1 (Plus), de General Mobile GM 5 Plus en 6, de HiSense A2, de Nubia N1 Lite en de Nuu X5, maar daarbij gaat het vaak om Chinese klonen die vooral goed zijn in nadoen en veel minder goed in het bedenken van nuttige vernieuwingen.
Ook wat het ‘gebeuren eromheen’ betreft lijkt MWC minder echte innovaties te bieden. We hadden veel verwacht van de 29 Nederlandse startups die in het Holland Pavillion hun innovaties zouden laten zien, maar helaas: ook daar zat weinig bij waar we als Apple-nieuwssite enthousiast van worden. Een architectenbureau (Noord Zuid), een bedrijf dat stoeptegels bedrukt (PrintAgora) en een bedrijf dat BTW terugvraagt bij aankopen in het buitenland (Vatfree) horen eigenlijk niet thuis op een telecombeurs. Mobile World Congress lijkt steeds meer op te schuiven richting algemene technologiebeurzen zoals CeBIT. Op de IFA en CES worden nog wel grote aankondigingen gedaan, maar op MWC viel dat eigenlijk een beetje tegen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Afscheid na 18 jaar: Jean-Paul en Gonny gaan vertrekken (maar iCulture blijft!) (15-01)
- iCulture krijgt een nieuw thuis (15-01)
- Ken jij deze Apple-klassiekers nog? (14-01)
- Locatiegegevens van miljoenen gebruikers populaire apps gelekt: met deze iPhone-instelling bescherm je jezelf (14-01)
- 'EU heroverweegt DMA-onderzoeken naar Apple en andere techbedrijven' (14-01)
Reacties: 7 reacties