Meerkat stopt met livestreamen, kiest andere insteek

Meerkat stopt met livestreaming: de app heeft te veel concurrentie van Periscope en Facebook Live en het aantal gebruikers groeide niet meer. Ze gaan nu een videochat-app maken.

Meerkat geeft de strijd op tegen Twitters Periscope. De makers van de app gaan een andere insteek zoeken, die meer op Google Hangouts lijkt. Precies een jaar geleden was Meerkat nog dé grote hit van het SxSW-festival, maar nadat Twitter een soortgelijke app installeerde ging het snel bergafwaarts met het aantal gebruikers. Volgens Meerkat zijn er te weinig mensen die nog gebruik maken van de app, waardoor de groei in gevaar kwam.


meerkat-app-livestreaming

Meerkat ten onder aan concurrentie

De Meerkat-app kreeg aanvankelijk veel publiciteit en was populair onder early adopters. Het idee van livestreamen bij belangrijke gebeurtenissen kwam snel van de grond, maar lijkt daarna ook weer te zijn ingezakt. Wel waren er meerdere bedrijven die met het idee van livestreamen aan de haal gingen, zoals Facebook Live, Periscope van Twitter en NUlive.

Bekijk ook
Facebook concurreert met Periscope en Meerkat: livestreamen vanuit de app

Facebook concurreert met Periscope en Meerkat: livestreamen vanuit de app

Facebook Live wordt een concurrent voor Meerkat en Periscope. Met de Facebook-app kun je binnenkort livestreamen naar vrienden.

Willen mensen wel livestreamen?

Het is nog maar de vraag hoe lang livestreaming het blijft volhouden. Meerkat trekt zich als eerste terug, omdat ze als kleine speler niet zulke diepe zakken hebben als Facebook en Twitter. Maar je kunt je afvragen of mensen bij een calamiteit meteen aan livestreamen denken, of dat ze eerder een normale video-opname zullen starten. De enige plek waar livestreamen nog wel zin heeft, is tijdens concerten. Maar daar mag het (terecht) vaak niet.

live-streaming-meerkat-periscope

Het vinden van kijkers was overigens geen probleem: het publiek van de app groeit nog steeds. Volgens oprichter Ben Rubin heeft Meerkat vooral problemen om mensen te vinden die regelmatig gaan livestreamen. De piek lag vorig jaar mei, met een geschat aantal van 100.000 livestreamers. Nieuwe functies zoals samenwerking met GoPro veranderden daar weinig aan.

Bekijk ook
iCulture vergelijkt: Meerkat versus Periscope

iCulture vergelijkt: Meerkat versus Periscope

Twitter opent de aanval op Meerkat met zijn eigen app Periscope. Met beide apps kun je live videostreams delen met vrienden, maar hoe verschillen de twee van elkaar? iCulture vergelijkt de twee met elkaar.

Meerkat dwarsgezeten door Twitter

Meerkat kwam vooral in de problemen toen Twitter de toegang tot de sociale feed blokkeerde en een eigen variant Periscope uitbracht. Meerkat maakte aanvankelijk gebruik van Twitter om mensen met elkaar in contact te brengen en te waarschuwen als er een nieuwe livestream was gestart. Twitter, dat de gewoonte heeft om andere spelers snel de pas af te snijden, blokkeerde die mogelijkheid al snel. Toen ook nog Facebook met een livestreaming-functie op de proppen kwam, kon het kleine Meerkat de concurrentie niet meer bijbenen. In plaats van individuele livestreams wil Meerkat nu een sociaal netwerk worden “waar iedereen altijd live is”.

Nieuwe insteek: een soort Google Hangouts
Het idee lijkt een beetje op videoconferentie-apps zoals Skype en Google Hangouts. Daarbij ga je videochatten met je eigen vrienden, in plaats van de hele wereld. Meerkat-oprichter Ben Rubin is optimistisch over de nieuwe insteek en denkt dat zijn bedrijf de juiste keuze heeft gemaakt:

Het is een startup, dat valt gewoon niet mee. Maar het is makkelijker als je tijdig op marktomstandigheden reageert. We willen niet de kabeltelevisie van mobiel worden.

Meerkat-app blijft beschikbaar

Meerkat beleefde z’n grootste succes tijdens het media- en technologiefestival SxSW in maart 2015. Bezoekers waren een week lang aan het liestreamen vanuit conferentiezalen en vanuit de bars in Austin, Texas. “Ik herinner me daar niets meer van”, vertelt Rubin. “Het waren 72 uur waarin ik niet sliep of at.” Meerkat kreeg 12 miljoen dollar investeringsgeld.

De app zal voorlopig nog gewoon beschikbaar blijven, maar wordt niet verder ontwikkeld.

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.