Wilde je altijd al een Japans meisje met grote ogen zijn? Vind je je uitstraling veel te mannelijk en ben je bovendien een beetje naïef? Dan hoor jij bij de doelgroep van Meitu, een nieuwe app die bomvol zit met reclametrackers en marketingtools. Volgens beveiligingsonderzoeker Jonathan Zdziarski zijn de geinige selfies die je ermee kunt maken alleen een lokkertje. Ze moeten verhullen waar de makers van de app eigenlijk op uit zijn; zoveel mogelijk data verzamelen.

Meitu gebruikt ook niet-toegestane methoden om te controleren of er een jailbreak aanwezig is. In dat geval kunnen ze nog een stap verder gaan met het doorgronden van je persoonlijke data en het tracken van je locatie en gebruik.
https://twitter.com/JZdziarski/status/822154173219307520
Wat is Meitu?
Eerst maar eens de vraag: wat is het? Meitu is een Chinese fotofilter-app die de afgelopen dagen erg populair is geworden. Met deze selfie-app voor iOS kun je je gezicht volledig laten straktrekken. Je krijgt grotere en wittere ogen, je onderkin verdwijnt en alle oneffenheden op je gezicht zijn als sneeuw voor de zon verdwenen. De app geeft een twinkeling in je ogen, smeert make-up op je gezicht en laat je eruit zien als een anime-karakter.
Ook zitten er stickers in en kun je de achtergrond vervagen, zodat alle aandacht op jouw selfie is gericht. De afgelopen dagen is er een explosie van Meitu-foto’s te zien op sociale media.
Meitu ook populair bij mannen
Je kunt erop rekenen dat Meitu de komende dagen bovenaan in de downloadlijsten van de App Store zal staan. Dat is te begrijpen: mensen zijn gek op bizarre selfie-maskers, zoals kotsende regenbogen, waar je met vrienden heerlijk om kunt lachen. Voel je je wat onzeker om selfies te maken, dan biedt zo’n masker uitkomst: je haar hoeft niet goed te zitten en een puistje op je gezicht is ook geen probleem, want die poetst de app moeiteloos weg. Maar dat is geen reden om het ook maar eens te proberen. Ons advies is daarom: wil je zelf toch écht even proberen, doe dat dan op een toestel van vrienden die de Meitu-app toch al hadden geïnstalleerd. Dat scheelt in ieder geval weer één persoon die kan worden getrackt.
Het effect van Meitu is nogal overdreven en het wordt daardoor bijna komisch. Mannen krijgen dankzij Meitu sterk vrouwelijke trekjes, met oogschaduw en lippenstift. Normaal zouden ze wel uitkijken om make-up te gebruiken, maar met Meitu wordt het leuk.
Zelfs tv-ster Stephen Colbert liet zich ertoe verleiden. Zie je hoe geinig de twinkeling in z’n ogen is?
Je kunt het ook toepassen op foto’s van anderen, zoals van Donald Trump:
Dat er vanuit de VS kritiek is op het feit dat Meitu je huid bleker maakt, was te verwachten. In China wordt daar heel anders over gedacht: daar zijn mensen geobsedeerd door een zo bleek mogelijke huid.
Meitu neemt privacy niet zo serieus
Meitu verleidt je tot even uitproberen en juist dat is het probleem. Het gaat wel ten koste van je privacy. Het is niet alleen Jonathan Zdziarski die bezorgd is over de privacyproblemen die Meitu met zich meebrengt. Ook andere experts waarschuwen ervoor:
Vooral op Android vraagt de app nogal wat permissies:
https://twitter.com/FourOctets/status/822208786320363520
Maar ook op iOS blijkt de app vol met trackers te zitten. Meitu wil bijvoorbeeld continu je locatie weten, terwijl dat helemaal niet nodig is om een gladgetrokken selfie van je gezicht te maken. Beveiligingsonderzoekers zijn bezorgd wat de Chinese makers van Meitu met al die data willen doen.
Ook blijken de makers van Meitu niet bereikbaar voor commentaar. Op vragen van journalisten lijken ze niet te antwoorden. Over het achterliggende bedrijf, dat ook Meitu heet, weten we niet zoveel. Ze hebben al een aantal foto-apps gemaakt en haalden $360 miljoen aan durfkapitaal op. Zelf claimen ze meer dan 450 miljoen maandelijkse actieve gebruikers te hebben, maar dat zullen vooral Chinese gebruikers zijn. De app bestaan dus al een tijdje en het is lastig te zeggen waarom ze nu in het westen opeens een hit worden. Het aantal downloads op iOS steeg in een paar dagen tijd van een paar honderd naar meer dan 100.000 per dag.
Als je het ondanks alle waarschuwingen toch wilt proberen vind je hieronder de downloadlink.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- WhatsApp verbetert oproepen op drie manieren: dit is nieuw (10-04)
- Eindelijk: 'Meta werkt aan Instagram-app voor iPad' (09-04)
- Apple brengt nieuwe Mac- en Vision Pro-app uit: dit kun je met de Immersive Video Utility (08-04)
- WhatsApp krijgt extra beveiligde chats: zo krijg je meer privacy (07-04)
- Image Playground-app verwijderd? Je kan hem nu weer opnieuw downloaden (en zo doe je dat) (07-04)
Beetje vreemd dat jullie het afraden maar toch een download link bij zetten? Waardoor het nog steeds een advertentie is ipv een waarschuwing
Omdat onze lezers prima zelf kunnen beslissen of ze de app alsnog willen downloaden.
Agree to disagree.
Ik vind dat je gebruikers (kantoorzombies) niet altijd een keuze moet geven, voor hun eigen veiligheid (en dat van het bedrijf)
De dingen die ik heb gehoord en ook al heb meegemaakt. Die onwetendheid van sommige mensen.
Maar, vanuit een plek vol Apple nieuws, kan ik begrijpen dat jullie er een link bij zetten.
Weten mensen tenminste dat ze die app NIET moeten downloaden (als privacy nog een waarde heeft vandaag de dag)
Waar ik even benieuwd naar ben.. bij Apple moet je voor ieder onderdeel toezegging geven. Mag Meitu uw locatie bekijken? NEE. Mag Meitu.. NEE.
Als je op alle permissie vragen nee zegt, wat kan Meitu dan nog aan data verkrijgen van je?
Met andere woorden: Waar heeft Apple nog géén privacy/toestemmingstracker voor ingebouwd?
@Davey: Als iemand tegen jou zegt “dat mag je niet doen”, wat zeg jij dan? “Hallo, wie denk jij wel dat je bent. Dat bepaal ik zelf wel!!!!!”
of je nu een in jou woorden “kantoorzombie” bent of niet.
Dus de redenering van de redactie vind ik terecht.
Als iemand tegen mij zegt dat iets niet mag dan VRAAG ik waarom. Ik ben niet zo brutaal dat ik er gelijk tegenin ga HAHA.
Maar ik snap je punt.
Wat ik niet snapt is dat apple altijd alles dichtimmert dat apps van elkaar niks kennen doen maar as je deze app installeert en daarna weer wegooit dan heb je tog ook geen dingen meer die jou kennen volgen tog? Of denkt ik te simpel??
Over privé gesproken. En ik heb ’t al ‘ns eerder aangekaard.
Alleen al als ik bij Iculrue.nl op de pagina kom en “Ja” tegen het koekje zeg, leggen er al 22 (tweeëntwintig!) mensen ‘iets’ in mijn koektrommel.
Mijn simpele vraag: waarom eigenlijk?
En na ’t intypen van dit stukje zijn het er al 33 (drieëndertig!).
Blijft mijn vraag: Waarom eigenlijk? En waarom zoveel?
@Norbert: Met tools als Ghostery of het al genoemde Privacy Badger kun je altijd zien wat voor soort cookies/trackers er geplaatst worden. We melden dit ook in onze cookie-disclaimer. Een aantal zijn nodig voor onze analytics, maar verreweg de meeste worden geplaatst vanuit de display-uitingen op onze site. We zijn actief in gesprek met onze advertentieleverancier om dit aan banden te leggen, maar dat gaat helaas met kleine stapjes. En zonder die inkomsten geen iCulture.nl. We zijn altijd op zoek naar nieuwe en minder privacy-aantastende verdienmodellen, maar we zijn niet De Correspondent of een andere titel die volledig kan overstappen op abonnementsfunding. En we hebben ook geen grote partij achter ons zoals Tweakers met De Persgroep. Display-advertising met de vervelende trackers die daarbij meekomen zullen nog zeker enige tijd een voornaam deel van ons inkomen zijn. We zijn overigens wel al enige tijd aan het onderzoeken hoe en of we een abonnementsmodel (zonder advertenties) kunnen invoeren. Stay tuned.
FF i.c.m. Privacy Badger/uBlock Origin zijn mijn beste vrienden 😉
@Sander: Als ontwikkelaar kan je alsnog zien of de gebruiker toestemming heeft gegeven.
Ontwikkelaars kunnen hiermee bijvoorbeeld de toegang tot de app blokkeren totdat de gebruiker wel toestemming geeft.
Misschien is dit artikel gebaseerd op een oude versie, Meitu staat niet in de lijst bij location services en ook bij de app zelf onder instellingen/settings zie ik alleen de camera en foto’s staan.
Het zou naïef zijn om te denken dat er geen trackers zouden staan in een gratis app, maar Meitu is echt niet de stoutste leerling van de klas.
Het artikel komt niet verder dan “Deze app is de grote boze wolf“. Er wordt gemeld dat de app veel trackt, maar er wordt niets specifieks genoemd voor iOS, behalve de locatie. Hoe kan je op basis van dit laag-journalistieke artikel verwachten dat de lezers zelf een afweging kunnen maken of ze de download link gebruiken? En dan wordt er nog gedacht over een abonnementsvorm ook om deze non-informatie tot ons te kunnen nemen?
@Jean-Paul Hornx: Tja, dat dubbele gevoel had ik al en begrijp deze reactie best wel. ’t Zijn weer de centen waar ’t om draait. Ik werk(te) ook niet voor niks.
>>>
Enfin, blijf vooral doorgaan met deze site. Voor mij is ’t als de dagelijkse krant: je kunt gewoon niet meer zonder.
<<<
Het dubbele en ook 't lullige voor jullie is eigenlijk dat "we" gewend zijn dat op internet ongelooflijk veel info allemaal voor nop is. En jullie moeten eten.
Gr. 👍