Denk goed na over privacy voordat je een menstruatieapp gebruikt

Menstruatieapps en privacy. Niet per se een combinatie waar je snel aan zal denken, maar wel een die in toenemende mate relevant is. Steeds meer vrouwen gebruiken een app om hun cyclus te volgen en dat zorgt voor een goudmijn aan informatie.

Met apps als Clue en Life houden vrouwen steeds vaker bij wanneer ze ongesteld worden, vruchtbaar zijn en hun PMS-periode hebben. Momenteel is het verdienmodel van dit soort apps vrij basaal; ze verdienen hun geld vaak met abonnementen en extra functies. Maar doordat ze vaak gedetailleerde gegevens over de cyclus en vruchtbaarheid van een vrouw verzamelen, zitten sommige van die apps op een goudmijn aan informatie. Een goudmijn die ze wel eens zouden kunnen gebruiken om flink geld mee te verdienen.


Menstruatie-apps staan opeens volop in de schijnwerkers, nu de Amerikaanse toezichthouder FDA voor het eerst een digitaal anticonceptiemiddel heeft goedgekeurd: de app Natural Cycles. Deze app gebruikt de lichaamstemperatuur en maandelijkse menstruatiedata om te kunnen bepalen of onbeschermde seks al dan niet verstandig is. Het advies is niet geheel waterdicht, want er zijn in de loop van de tijd toch enkele vrouwen zwanger geraakt, ondanks het gebruik van de app. Maar we willen het hier vooral hebben over het privacybeleid van dergelijke apps. Er staat namelijk nogal wat persoonlijke informatie in.

Menstruatieapps en privacy
Het privacybeleid van veel menstruatieapps gaat vrij ver. Ze geven zichzelf vaak het recht om de verzamelde gegevens over de cyclus van een vrouw geanonimiseerd te verkopen. Dat lijkt vergaand, maar is niet uitzonderlijk in vergelijking met andere apps. Bedrijven nemen vaak de mogelijkheid om data te gebruiken op in het privacybeleid, zodat ze hier eventueel later iets mee kunnen doen. Bijvoorbeeld verkopen aan andere partijen, mocht zich een geïnteresseerde partner aandienen.

Anticonceptie

Gegevens over cyclus en vruchtbaarheid kunnen voor farmaceuten interessant zijn. Zo kunnen ze gericht kunnen adverteren naar vrouwen die net ongesteld of zwanger zijn geworden en mogelijk geïnteresseerd zijn in bepaalde producten.

Menstruatieapps en de wetenschap
Ondanks dat er een lucratief verdienmodel in dit soort apps schuilt, zijn er ook iets nobelere doeleinden voor de verkoop van de data. Over de menstruatiecyclus is relatief weinig onderzoek gedaan, terwijl daar potentieel veel gezondheidsinformatie in schuilt. Dit zou gebruikt kunnen worden om heel wat mensen te helpen.

Om maar een voorbeeld te noemen: de tijd die tussen de eisprong en de menstruatie zit, kan indicatief zijn voor onvruchtbaarheid. Vooral als die tijd relatief kort is, zou een vrouw minder vruchtbaar kunnen zijn. Dat soort informatie wordt verzameld door menstruatieapps, die zo hun gebruikers ook zouden kunnen helpen om dit soort feiten te weten te komen.

Of het verzamelen van al die cyclusdata negatief is, is dus nog maar de vraag. Een vraag die je voor jezelf zal moeten beantwoorden als je dit soort app wil gebruiken.

 
 

Informatie

Laatst bijgewerkt
21 augustus 2018 om 17:05
Onderwerp
Via
Via Wired
Categorie
Apps

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.