Extreme privacy: zo kun je de microfoons verwijderen uit je iPhone en Mac
Als je helemaal zeker wilt zijn dat je niet wordt afgeluisterd via je iPhone of Mac, is er maar één oplossing: het verwijderen van de microfoon. Het klinkt als een drastische maatregel – en dat is het ook.
Microfoon verwijderen uit je iPhone en Mac
Klokkenluider Edward Snowden adviseerde vorig jaar mensen die niet bespioneerd willen worden om de microfoon en camera uit hun apparaten te verwijderen. Het gaat dan bijvoorbeeld om journalisten die werkzaam zijn in landen waar ze in de gaten worden gehouden, zodat ze hun bronnen beter kunnen beschermen. Maar je kunt ook andere redenen hebben om wantrouwig te zijn.
Wired publiceerde de afgelopen dagen een reeks gidsen over digitale beveiliging. Naast de gebruikelijke onderwerpen zoals het versleutelen van je dataverkeer, het gebruik van Tor en het goed beveiligen van je wachtwoorden, hebben ze ook een aantal tips voor extreem paranoïde gebruikers. Herken je je daarin, dan komt de tip over het verwijderen van de microfoon uit je iPhone en Mac als geroepen. Je weet dan zeker dat een gehackte iPhone of Mac niet als afluisterapparaat kan worden gebruikt. Gesprekken zijn alleen nog af te luisteren als je oordopjes met microfoon aansluit.
“Ze uit elkaar halen om de microfoon te verwijderen is niet lastiger dan ze te repareren”, aldus Kyle Wiens van reparatiebedrijf iFixit. Je kunt softwarematig de microfoon uitschakelen of een afgeknipte jack in de microfoonaansluiting steken, maar dat biedt onvoldoende bescherming. Een kwaadwillende app zou alsnog via de standaard microfoon kunnen meeluisteren, zelfs als je een ‘nepmicrofoon’ hebt aangesloten. Verwijderen geeft je meer zekerheid.
Op de website van iFixit lees je hoe je de microfoon uit een MacBook kunt verwijderen. Dat vergt nogal wat stappen, maar volgens Wiens is het gemakkelijk terug te draaien door een kabeltje weer te verbinden.
Op de iPhone is het lastiger, omdat alles veel kleiner en compacter is en om dat er vier ingebouwde microfoons aanwezig zijn, die je allemaal zult moeten verwijderen of loskoppelen. De procedure terugdraaien is op de iPhone ook iets lastiger. Je zult de iPhone-behuizing moeten openen en drie componenten losmaken: de kabel voor de camera en sensor, de Lightning-connector en de kabel voor de power- en volumeknoppen. Dit zijn dunne strips van flexibele kabel waarop de camera, poorten en sensoren zijn aangesloten. Ook zul je de vier microfoons moeten verwijderen. Ook hiervoor heeft iFixit een gedetailleerde instructie. Uiteraard raak je daarbij je garantie kwijt.
Je kunt dit ook door een reparatiebedrijf laten doen. De procedure kost rond de 30 minuten en kost een paar tientjes. Misschien vraag je je af wat je nog aan een iPhone hebt als er geen microfoon meer in zit. Je kunt niet meer bellen en ook geen functies zoals Siri gebruiken. Maar ook daar is een oplossing voor: als je Bluetooth-oordopjes koppelt of bekabelde oordopjes met microfoon aansluit werken de functies gewoon, maar op dat moment ben je wel weer af te luisteren.
De instructies voor de iPhone vind je bij iFixit hier, hier en hier.
Let op: door de stappenplannen van iFixit te volgen verlies je de garantie op je producten. De procedure is niet zonder risico. iCulture is niet verantwoordelijk te stellen voor eventuele schade aan je toestel.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Er komt een nieuwe Apple Watch SE: dit zijn de mogelijke functies van de Apple Watch SE 2025 (18-12)
- Toch geen drie op een rij? 'Geen nieuw design voor iPhone 17 Pro-cameralenzen' (18-12)
- Beta 1 van watchOS 11.3 nu beschikbaar voor ontwikkelaars (16-12)
- Eerste beta van tvOS 18.3 beschikbaar voor ontwikkelaars (16-12)
- Deze youtuber maakte een werkende iPhone uit een blok aluminium (13-12)
Reacties: 16 reacties