Extreme privacy: zo kun je de microfoons verwijderen uit je iPhone en Mac
Als je helemaal zeker wilt zijn dat je niet wordt afgeluisterd via je iPhone of Mac, is er maar één oplossing: het verwijderen van de microfoon. Het klinkt als een drastische maatregel – en dat is het ook.
Microfoon verwijderen uit je iPhone en Mac
Klokkenluider Edward Snowden adviseerde vorig jaar mensen die niet bespioneerd willen worden om de microfoon en camera uit hun apparaten te verwijderen. Het gaat dan bijvoorbeeld om journalisten die werkzaam zijn in landen waar ze in de gaten worden gehouden, zodat ze hun bronnen beter kunnen beschermen. Maar je kunt ook andere redenen hebben om wantrouwig te zijn.
Wired publiceerde de afgelopen dagen een reeks gidsen over digitale beveiliging. Naast de gebruikelijke onderwerpen zoals het versleutelen van je dataverkeer, het gebruik van Tor en het goed beveiligen van je wachtwoorden, hebben ze ook een aantal tips voor extreem paranoïde gebruikers. Herken je je daarin, dan komt de tip over het verwijderen van de microfoon uit je iPhone en Mac als geroepen. Je weet dan zeker dat een gehackte iPhone of Mac niet als afluisterapparaat kan worden gebruikt. Gesprekken zijn alleen nog af te luisteren als je oordopjes met microfoon aansluit.
“Ze uit elkaar halen om de microfoon te verwijderen is niet lastiger dan ze te repareren”, aldus Kyle Wiens van reparatiebedrijf iFixit. Je kunt softwarematig de microfoon uitschakelen of een afgeknipte jack in de microfoonaansluiting steken, maar dat biedt onvoldoende bescherming. Een kwaadwillende app zou alsnog via de standaard microfoon kunnen meeluisteren, zelfs als je een ‘nepmicrofoon’ hebt aangesloten. Verwijderen geeft je meer zekerheid.
Op de website van iFixit lees je hoe je de microfoon uit een MacBook kunt verwijderen. Dat vergt nogal wat stappen, maar volgens Wiens is het gemakkelijk terug te draaien door een kabeltje weer te verbinden.
Op de iPhone is het lastiger, omdat alles veel kleiner en compacter is en om dat er vier ingebouwde microfoons aanwezig zijn, die je allemaal zult moeten verwijderen of loskoppelen. De procedure terugdraaien is op de iPhone ook iets lastiger. Je zult de iPhone-behuizing moeten openen en drie componenten losmaken: de kabel voor de camera en sensor, de Lightning-connector en de kabel voor de power- en volumeknoppen. Dit zijn dunne strips van flexibele kabel waarop de camera, poorten en sensoren zijn aangesloten. Ook zul je de vier microfoons moeten verwijderen. Ook hiervoor heeft iFixit een gedetailleerde instructie. Uiteraard raak je daarbij je garantie kwijt.
Je kunt dit ook door een reparatiebedrijf laten doen. De procedure kost rond de 30 minuten en kost een paar tientjes. Misschien vraag je je af wat je nog aan een iPhone hebt als er geen microfoon meer in zit. Je kunt niet meer bellen en ook geen functies zoals Siri gebruiken. Maar ook daar is een oplossing voor: als je Bluetooth-oordopjes koppelt of bekabelde oordopjes met microfoon aansluit werken de functies gewoon, maar op dat moment ben je wel weer af te luisteren.
De instructies voor de iPhone vind je bij iFixit hier, hier en hier.
Let op: door de stappenplannen van iFixit te volgen verlies je de garantie op je producten. De procedure is niet zonder risico. iCulture is niet verantwoordelijk te stellen voor eventuele schade aan je toestel.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Gerucht: 'Apple werkt aan Vision Air in een nieuwe kleur' (17-04)
- 'Zo komt de achterkant van de iPhone 17 Pro eruit te zien' (17-04)
- Tweede beta van watchOS 11.5 voor ontwikkelaars verschenen (en eerste voor publieke testers) (14-04)
- Apple viert 10 jaar Activiteit-app met speciale uitdaging (en een exclusieve fysieke pin) (14-04)
- 'Apple werkt aan de Vision Pro 2: dit wordt er aan verbeterd' (14-04)
Handig zo een iPhone zonder micro … #NOT
Naar het schijnt krijg je er dan ook een gratis zilverpapieren hoedje bij..
Keuzes keuzes keuzes, of privacy of telefoneren . . . . . moeilijk
Handige tip! Ga het straks gelijk doen
@dries6951: Is toch nog mogelijk op het moment dat je je koptelefoon aansluit ? Maar dan kies je er dus voor wanneer er wel of niet een microfoon aangesloten is.
Zeker allemaal beetje overdreven 😛 maar wel leuk als je gek bent
Je bedoelt de Appel ‘oortjes’? . . . dan sluit je dus ook een microfoon aan en (volgens dit artikel) ben je alsnog je privacy kwijt. (staat ook in het artikel)
Luidsprekers kunnen ook als microfon dienen dus die moeten er ook uit
@Pascal devolder: Optische sensors zoals een camera of lichtsensor kan je ook gebruiken om geluid “te zien”. Ook eruit halen!
En als je je best doet zou het me niet verbazen als je het 3D Touch mechanisme in je beeldscherm ook kunt gebruiken om geluidsvibraties op te vangen. Ook eruit!
faceID? Ook eruit!
Blijft weinig van je telefoon over zo 😂
Ik heb mijn iPhone meteen maar helemaal stukgegooid. Nu kunnen ze me niet horen, zien of traceren via de zendmasten! Mij pakken ze niet!
Je bent vergeten dat ze je nu kunnen traceren via dit getypt bericht. Op basis van je IP-adres.🤗
Huisgenoten willen al amper naar me luisteren als ik iets te zeggen heb, laat staan dat een buitenstaander al die moeite doet
Iedereen doet er grappig over maar het is een bestaand gebeuren. Onze smart tvs hebben vaak ook een microfoon zonder dat we dit weten. Waardoor gesprekken thuis afgeluisterd kunnen worden. Ik heb een tv aangeschaft zonder microfoon na een aanvaring. Geloof me of niet maar ik heb thuis bonje gehad omdat de inkt van de printer op was en niet gemeld was. De volgende ochtend kreeg ik een foldertje van 123inkt.nl in mn bus..
Let daar maar eens op. Het geen waar je over spreekt krijg je reclame van.
Ik weet dat t-mobile sommige nummer die mij bellen proberen te traceren. Medewerker in de store liet een verkeerd scherm open staan toe hij even weg liep. Ik geloof dat als je eenmaal getraced wordt, je er niet meer vanaf komt.
En mensen die nu dingen zeggen als “ik heb niks te verbergen” of “krijg je er een zilverhoedje bij?” Moeten maar eens nadenken wat ze bijvoorbeeld allemaal op facebook posten. Een post met “ah eindelijk de sleutels van mn nieuwe huis”(met foto vaN sleutels) komen nog steeds zwaar voor. Wisten jullie dat je van een foto van een sleutel de sleutel kan namaken? Rn met een bericht als : “gefeliciteerd! Waar ga je wonen?” Het slachtoffer heel makkelijk zn adres geeft? Dan is het alleen nog even wachten op het bericht op socialmedia “ah heerlijk die vakantie! Nog een week in spanje♥️” klaar.
Edward snowden is niet gek. Hij weet precies waar hij over praat.
Hierbij past perfect het mooie nummer ‘Too Much Paranoias’ van de band DEVO, die optreden in spacepakken en regelmatig ook speciale hoedjes dragen tegen kosmische straling 😄 Kijken!
😂😂😂
Paranoia of niet. Ik heb de film van Snowden gezien en dan weet je ongeveer wat ze kunnen. Dit is natuurlijk niet bedoeld voor de gemiddelde mens, maar als je inderdaad journalist bent en je bronnen wilt beschermen, moet je naast je normale iPhone ook een telefoon hebben die moeilijker te traceren is.
Helaas maar waar.
@JustinK: Ik ga stuk, wat een paranoïde! 😂