Microsoft’s appwinkel voor games komt in juli uit, maar is geen app

Microsoft’s appwinkel voor games komt in juli uit, maar is geen app

Microsoft heeft plannen om in 2024 een eigen app store uit te brengen voor zowel de iPhone als Android-toestellen. Door veranderende regelgeving in de EU is dat nu mogelijk. Maar het wordt geen losstaande app.
Benjamin Kuijten - · Laatst bijgewerkt:

Update 12 mei 2024: Microsoft gaat de eigen appwinkel voor games in juli beschikbaar stellen op iPhones en Android-toestellen. Daarmee hoopt het bedrijf een alternatief te bieden voor de App Store. Het wordt echter geen losstaande app, maar een website. Dat heeft Xbox-directeur Sarah Bond gezegd tegen Bloomberg. Volgens de topvouw is een website gemakkelijker om vanaf elk apparaat en in elk land te gebruiken, zonder de regels en beperkingen van een gesloten systeem.

De appwinkel zal in het begin alleen Microsoft-games bevatten, zoals Minecraft en Candy Crush Saga. Later kunnen ook third party-ontwikkelaars hun games via Microsoft aanbieden.

Update 1 december 2023: Ook Bloomberg meldt nu dat Microsoft bezig is met een eigen mobiele appwinkel, om de dominante positie van Apple en Google te ondermijnen. Deze appwinkel zou “binnenkort” al van start kunnen gaan en is volledig gericht op games. Microsoft is al in gesprek met partners. Dit zet Phil Spencer, die de Xbox-divisie van Microsoft leidt. “Het is een belangrijk onderdeel van onze strategie en iets waar we vandaag de dag actief aan werken. Niet alleen wijzelf, maar ook partners die graat meer keuze willen in hoe ze geld verdienen.” Spencer zei dit in een interview tijdens een event in Sao Paulo. Echt nieuw zijn de uitspraken niet, want in een gesprek de Financial Times (zie hieronder) zei Spencer al iets soortgelijks.

Hieronder lees je ons eerdere artikel van 20 maart 2023.

Wil je als ontwikkelaar een app of game uitbrengen voor de iPhone, dan moet je die nog altijd via Apple’s eigen App Store aanbieden. Maar het zou zomaar kunnen dat daar verandering in komt, door de Digital Markets Act in de EU. En Microsoft wil daar spoedig van profiteren, door een eigen app store voor games uit te brengen voor onder andere de iPhone, zo zegt Phil Spencer van Microsoft tegen de Financial Times.

Microsoft met eigen Xbox app store voor iPhone?

De Digital Markets Act in de EU verplicht smartphonemakers om app stores van derden toe te staan op verschillende platformen. Volgens betrouwbare bronnen zou er bij Apple ook al gewerkt worden aan ondersteuning voor app stores van derden op de iPhone, als onderdeel van iOS 17. Intern is daar bij Apple nog wel discussie over, maar als de regelgeving bedrijven als Apple hier toe verplicht, is er weinig aan te doen. Microsoft ziet in ieder geval mogelijkheden als deze grote verandering er echt aan komt. In het interview zegt Spencer dat Microsoft ervoor wil zorgen dat “Xbox en andere content van zowel Microsoft als derde partijen beschikbaar komen op alle schermen waar gebruikers op spelen”, dus ook de iPhone en iPad.

Hij verwijst daarbij ook naar de aankomende Digital Markets Act en zegt dat Microsoft plannen aan het maken is om gebruik te maken van de extra mogelijkheden. Dat zou kunnen betekenen dat games van Xbox gewoon ook speelbaar zijn op je iPhone via een eigen app store. Microsoft heeft al een cloudgamingdienst met Xbox-games voor iPhone, maar die kun je door beperkingen van de App Store alleen via de browser spelen. Met een eigen Xbox-app store voor games zijn er meer mogelijkheden. Spencer voegt eraan toe dat smartphones het grootste platform voor games wereldwijd zijn en dat Microsoft daar graag aanwezig op wil zijn, maar dat dit nu niet in de gewenste vorm mogelijk is.

Bekijk ook
Sideloading in de EU: ‘Apple wil apps toch vooraf beoordelen en een vergoeding innen’

Sideloading in de EU: ‘Apple wil apps toch vooraf beoordelen en een vergoeding innen’

In EU-landen wordt het vanaf voorjaar 2024 mogelijk om apps buiten de App Store om te installeren. Apple moet namelijk voldoen aan de Digital Markets Act. In dit artikel lees je over de ontwikkelingen en de status: dit zijn de plannen hoe Apple sideloading wil aanbieden.

Of het echt tot een eigen Xbox app store komt, is ook afhankelijk van de goedkeuring van de aanstaande overname van game-ontwikkelaar Activision Blizzard. Deze uitgever heeft diverse franchises en mobiele games in bezit, zoals Call of Duty. Als de overname goedgekeurd wordt, heeft Microsoft plots veel meer bekende namen en mobiele games tot haar beschikking om in de eigen app store uit te brengen. Bovendien geldt het openstellen van apps van derden vermoedelijk alleen in de EU en andere regio’s waar dergelijke regelgeving van kracht is.

Apple’s eigen regels beperken mogelijkheden

In theorie zou Microsoft wel eigen games uit kunnen brengen via Apple’s App Store, maar daarbij moet het bedrijf zich wel aan Apple’s regels houden. Dat betekent dat cloudgamingdiensten niet toegestaan zijn en dat voor betaalde aankopen Apple een commissie rekent van 30%. Met de aankomende openstelling voor app stores van derden, heb je als gebruiker wel meer keuze, maar word je mogelijk ook blootgesteld aan onveilige apps en games die niet door Apple’s reviewteam gecheckt zijn. Overigens is Apple’s eigen systeem ook niet waterdicht, want in de App Store komen nog regelmatig scamapps voor die hoge abonnementsprijzen rekenen voor hele simpele functies.

Bekijk ook
App Store-scam herkennen: trap niet in dure app-abonnementen

App Store-scam herkennen: trap niet in dure app-abonnementen

Hoewel Apple streng toeziet op de apps die in de App Store staan, wordt de downloadwinkel nog altijd geplaagd door zogenaamde scam apps en fleeceware. Hoe kun je deze frauduleuze apps herkennen en hoe kom je er vanaf?

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store

Reacties: 8 reacties

  1. Nu nog de Xbox app op m’n PS5

  2. Het zou fijn zijn, als de Microsoft game store door mocht gaan. De EU zal dit helemaal toejuichen. En hopen, dat er vele stores bij mogen komen.

  3. Ik vind dit een beetje dubbel. Want veel platformen kennen het concept van 1 App Store. Kijk naar de PlayStation, Xbox, Nintendo Switch en ga zo maar door. Ik vind dat ze die dan ook moeten open breken.

    Daarnaast mag dit ten allertijden niet ten kosten gaan van de security. Waar ik nu bang voor ben is dat iedereen hun eigen AppStore gaat maken en dat je dadelijk 4-5 stores nodig hebt om de apps te downloaden die je nu op je telefoon hebt. Met ieder minder strakken eisen betreffende kwaliteit en veiligheid

  4. Ik vind dit jammer en overbodig. Lijkt mij ook dat er hoofdzakelijk één partij geviseerd wordt en vooral iets is van ontwikkelaars die eerst wel maar later minder akkoord zijn met de voorwaarden en dan maar vinden dat ze zelf een winkeltje moeten starten met andere (eigen) voorwaarden en dan liefst gehuisvest binnen de winkel waar ze ooit begonnen zijn. Als we nu in de EU dan toch zo open willen zijn dan moet men dat maar doortrekken naar alles. Zo wil ik op mijn Samsung TV webos van LG kunnen draaien en op mij Fiat 500 het digitale dashbord van Porsche. Ik wil dat Sonos verplicht wordt Apple Music volledig en transparant te ondersteunen. Ik wil op mijn HP printer 100% vrijheid inzake inkt. Ik wil mijn alarminstalltie zelf kunnen upgraden zonder dat ik verplicht wordt dit door een dure ‘erkende’ installateur te laten doen. Enz…
    Maar daar wringt een beetje het schoentje, in de EU is men specialist in het bedenken van regels met het oog op boetes en dan komt men automatisch bij bepaalde bedrijven terecht. Lucratieve bezigheid!
    Ik weet het, is er een beetje over maar dat vind ik ook met dit soort regelgeving.

  5. Origineel geplaatst door Eddy
    Ik vind dit jammer en overbodig. Lijkt mij ook dat er hoofdzakelijk één partij geviseerd wordt en vooral iets is van ontwikkelaars die eerst wel maar later minder akkoord zijn met de voorwaarden en dan maar vinden dat ze zelf een winkeltje moeten starten met andere (eigen) voorwaarden en dan liefst gehuisvest binnen de winkel waar ze ooit begonnen zijn. Als we nu in de EU dan toch zo open willen zijn dan moet men dat maar doortrekken naar alles. Zo wil ik op mijn Samsung TV webos van LG kunnen draaien en op mij Fiat 500 het digitale dashbord van Porsche. Ik wil dat Sonos verplicht wordt Apple Music volledig en transparant te ondersteunen. Ik wil op mijn HP printer 100% vrijheid inzake inkt. Ik wil mijn alarminstalltie zelf kunnen upgraden zonder dat ik verplicht wordt dit door een dure ‘erkende’ installateur te laten doen. Enz…

    Maar daar wringt een beetje het schoentje, in de EU is men specialist in het bedenken van regels met het oog op boetes en dan komt men automatisch bij bepaalde bedrijven terecht. Lucratieve bezigheid!

    Ik weet het, is er een beetje over maar dat vind ik ook met dit soort regelgeving.

    Zou je het andersom beter vinden? Dat ze eerst kleine bedrijven gaan aanpakken?
    Natuurlijk niet. Door de grote bedrijven aan te pakken is er jurisprudentie en een groot signaal naar een hele sector.
    Je voorbeelden slaan ook nergens op: fiat en Porsche willen beiden totale controle en niet wat je voorstelt.
    Bij de app store is het anders, ontwikkelaars willen werkelijk een andere situatie.

  6. @Gabor: Beste Gabor, ik vermoed dat u reageert als ontwikkelaar maar je hebt niet begrepen wat ik deboel. Ik weet best dat autofabrikanten geen vragende partij zijn ik weet ook wat de DMA inhoud. Ik zie dit als eindgebruiker en als eindgebruiker ben ik hier geen vragende partij. Ik ben niet tegen vooruitgang maar ik kies voor een bepaald, eventueel gesloten, systeem. Ik wil niet in een situatie komen dat ik de ene app in appstore 1 en de andere in appstore 2 moet kopen omdat de voorwaarden daar beter zijn voor de ontwikkelaar. Tot slot ben ik van mening dat er teveel wordt gefocust op de wensen van bepaalde partijen, lees eventueel ontwikkelaars, en de eindgebruiker … tja… die moet enkel de portemonnee klaar houden want die heeft in heel het verhaal weinig in de pap te brokken.

    • Ik snap de voordelen van 1 appstore. Maar je argument van de eindgebruiker klopt niet. Je ziet nu ook dat bv. YouTube Premium buiten de Appstore van Apple goedkoper is, dan via de appstore.
      Dus waar het op kosten aankomt, is het wel degelijk van belang niet één appstore te hebben

      • Origineel geplaatst door Bart

        Ik snap de voordelen van 1 appstore. Maar je argument van de eindgebruiker klopt niet. Je ziet nu ook dat bv. YouTube Premium buiten de Appstore van Apple goedkoper is, dan via de appstore.
        Dus waar het op kosten aankomt, is het wel degelijk van belang niet één appstore te hebben

        En jij denkt dat met het plaatsen van andere Appstores binnen de Appel store de oplossing is gevonden? Apple laat ze er ook niet gratis op staan en wat mij betreft zeer terecht. Maar aan wie zal dat worden doorberekend denk je? Droom maar lekker dat je op deze manier goedkoper uit zult zijn, het zal mij verbazen.