Google Maps is onbetaalbaar geworden
Bezoek je de website van een lokaal bedrijf zoals een restaurant, dan zie je vaak een Google Maps-kaartje met de locatie. De eigenaren van dergelijke sites staan echter voor een probleem: het kost geld om zo’n kaartje op je website te kunnen tonen en Google heeft recent een enorme prijsverhoging aangekondigd. Ook moeten de ondernemers voortaan een Google Cloud-account afsluiten en een creditcard hebben om de kaartjes te mogen gebruiken. Gelukkig is er nu een alternatief: kaartenmaker Here (van de HERE WeGo-app) heeft een veel gunstiger aanbod aangekondigd. Daardoor zul je in de toekomst veel vaker Here-kaartjes gaan zien.
HERE-kaartjes in plaats van Google Maps
Als gebruikers zo’n Google Maps-kaartje raadplegen, dan wordt de eigenaar van de website daarop afgerekend. Bij Google krijgen ondernemers maar 28.000 gratis opvragingen per maand, terwijl het nieuwe aanbod van HERE veel gunstiger is: per maand mag een locatiekaartje maar liefst 250.000 keer worden opgevraagd voordat er kosten in rekening worden gebracht.
HERE is de voormalige kaartenafdeling van Nokia, maar is nu een apart bedrijf. Het is eigendom van een aantal Duitse automakers. Voorheen bracht HERE $120 per maand in rekening voor 250.000 opvragingen, dus de prijsverlaging is duidelijk een reactie op Google.
Gratis apps met HERE-kaarten
HERE maakt het vanaf nu ook mogelijk om gratis of bepaalde apps te bouwen met de data van HERE. “Een creditcard is niet nodig”, benadrukt HERE en ook dat lijkt een rechtstreeks antwoord op Google Maps, waar je vanaf nu als afnemer verplicht bent om een creditcard te registreren. Gebruikers verwachten misschien Google Maps, omdat zo zo gewend zijn aan de kaarten van Google, maar voor kleine ontwikkelaars is dat minder interessant geworden.
Ontwikkelaars hebben trouwens nog meer opties als ze een app met kaartmateriaal willen maken, zoals OpenMaps, TomTom, Bing Maps en MapBox. Maar de kaarten van HERE zijn vaak beter en completer. Ook Apple heeft met WebKit JS een eigen oplossing aangekondigd, ook al gebruikt het bedrijf zelf kaartmateriaal van TomTom. Er wordt wel aan eigen kaartmateriaal gewerkt.
Update 13:00 uur: Ter aanvulling hierop heeft Apple eerder dit jaar MapKit JS aangekondigd. Daarmee kunnen ontwikkelaars de kaarten van Apple Maps aan hun website toevoegen. MapKit JS is een nieuwe JavaScript-bibliotheek waarmee je interactieve kaarten voor webpagina’s kunt maken, met annotaties, overlays en intrefaces naar Apple Kaarten-diensten zoals routebeschrijvingen. Ontwikkelaars kunnen dagelijks 250.000 mapweergaven en 25.000 service calls opvragen. Meer informatie lees je op deze pagina bij Apple.
HERE wordt nu al veel gebruikt
Over gebruikers heeft HERE overigens niet te klagen: dat komt omdat de kaarten in heel veel ingebouwde navigatiesystemen in auto’s worden gebruikt. Bovendien is HERE WeGo een goed alternatief als je offline kaarten zoekt om tijdens de vakantie te navigeren in gebieden zonder mobiele dekking.
- 2018 - 06 augustus: Informatie over Apple's MapKit JS toegevoegd.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Weekend kijktips: Fantasievriendjes, Simone Biles, Olivia Rodrigo en meer (02-11)
- Apple TV+ bestaat 5 jaar: eigenzinnige aanpak, toch succesvol (01-11)
- Weekend kijktips: Before, Bruce Springsteen, Megan en meer (26-10)
- Apple Intelligence werkt niet op oudere iPhones - waarom eigenlijk? (25-10)
- Apple Kaarten vanaf nu veel gedetailleerder in Amsterdam: zo zien de verbeterde kaarten eruit (23-10)
Reacties: 15 reacties