Google Maps is onbetaalbaar geworden
Bezoek je de website van een lokaal bedrijf zoals een restaurant, dan zie je vaak een Google Maps-kaartje met de locatie. De eigenaren van dergelijke sites staan echter voor een probleem: het kost geld om zo’n kaartje op je website te kunnen tonen en Google heeft recent een enorme prijsverhoging aangekondigd. Ook moeten de ondernemers voortaan een Google Cloud-account afsluiten en een creditcard hebben om de kaartjes te mogen gebruiken. Gelukkig is er nu een alternatief: kaartenmaker Here (van de HERE WeGo-app) heeft een veel gunstiger aanbod aangekondigd. Daardoor zul je in de toekomst veel vaker Here-kaartjes gaan zien.
HERE-kaartjes in plaats van Google Maps
Als gebruikers zo’n Google Maps-kaartje raadplegen, dan wordt de eigenaar van de website daarop afgerekend. Bij Google krijgen ondernemers maar 28.000 gratis opvragingen per maand, terwijl het nieuwe aanbod van HERE veel gunstiger is: per maand mag een locatiekaartje maar liefst 250.000 keer worden opgevraagd voordat er kosten in rekening worden gebracht.
HERE is de voormalige kaartenafdeling van Nokia, maar is nu een apart bedrijf. Het is eigendom van een aantal Duitse automakers. Voorheen bracht HERE $120 per maand in rekening voor 250.000 opvragingen, dus de prijsverlaging is duidelijk een reactie op Google.
Gratis apps met HERE-kaarten
HERE maakt het vanaf nu ook mogelijk om gratis of bepaalde apps te bouwen met de data van HERE. “Een creditcard is niet nodig”, benadrukt HERE en ook dat lijkt een rechtstreeks antwoord op Google Maps, waar je vanaf nu als afnemer verplicht bent om een creditcard te registreren. Gebruikers verwachten misschien Google Maps, omdat zo zo gewend zijn aan de kaarten van Google, maar voor kleine ontwikkelaars is dat minder interessant geworden.
https://www.youtube.com/watch?v=FB-IdrrVh78
Ontwikkelaars hebben trouwens nog meer opties als ze een app met kaartmateriaal willen maken, zoals OpenMaps, TomTom, Bing Maps en MapBox. Maar de kaarten van HERE zijn vaak beter en completer. Ook Apple heeft met WebKit JS een eigen oplossing aangekondigd, ook al gebruikt het bedrijf zelf kaartmateriaal van TomTom. Er wordt wel aan eigen kaartmateriaal gewerkt.
Update 13:00 uur: Ter aanvulling hierop heeft Apple eerder dit jaar MapKit JS aangekondigd. Daarmee kunnen ontwikkelaars de kaarten van Apple Maps aan hun website toevoegen. MapKit JS is een nieuwe JavaScript-bibliotheek waarmee je interactieve kaarten voor webpagina’s kunt maken, met annotaties, overlays en intrefaces naar Apple Kaarten-diensten zoals routebeschrijvingen. Ontwikkelaars kunnen dagelijks 250.000 mapweergaven en 25.000 service calls opvragen. Meer informatie lees je op deze pagina bij Apple.
HERE wordt nu al veel gebruikt
Over gebruikers heeft HERE overigens niet te klagen: dat komt omdat de kaarten in heel veel ingebouwde navigatiesystemen in auto’s worden gebruikt. Bovendien is HERE WeGo een goed alternatief als je offline kaarten zoekt om tijdens de vakantie te navigeren in gebieden zonder mobiele dekking.
- 2018 - 06 augustus: Informatie over Apple's MapKit JS toegevoegd.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Game over voor Mythic Quest: langlopende Apple TV+ serie stopt plotseling (maar met een nieuw einde) (15-04)
- Weekend kijktips: Doctor Who, Friends & Neighbors, Black Mirror en meer (12-04)
- Apple TV+ vanaf nu via Amazon Prime Video af te sluiten in Nederland (met een flinke korting) (09-04)
- Wanneer werkt Apple Intelligence in het Nederlands? Dit is wat we nu weten (07-04)
- Weekend kijktips: Number One on the Call Sheet, Banger, The Operative en meer (05-04)
Ik vraag me af in hoeverre deze theorie klopt. 28.000 gratis aanvragen is voor veel kleine ondernemers met een site waar maximaal een paar honderd bezoekers per dag (of minder) op komen geen reden om bang te zijn voor dat limiet. Natuurlijk is het moeten registreren van een creditcard en een Google-account wel een obstakel, maar mij lijkt dat dit bij HERE niet anders is. Bij voorkeur zullen mensen toch voor ‘het bekende’ ofwel Google Maps gaan.
Toch wel bijzonder dat uiteindelijk waar google groot mee geworden is, dat nu ingeruild moet worden voor meer en meer geld. Door het vrijelijk gebruik van (onder andere) de kaarten als platform om dingen op te bouwen zijn ze zo groot geworden (Tip: het boek “What would Google Do).
Ik ben benieuwd hoeveel bedrijven nu weglopen. Hopelijk meer dan genoeg dat ze er op een gegeven moment op terug moeten komen.
Ik kon gewoon mijn bankrekening koppelen aan Google cloud. Heb er geen creditcard voor nodig.
Here een tijdje gebruikt. In tegenstelling wat wordt beweerd zijn de kaarten niet altijd up to date. Ook werd mijn iPhone warm tijdens gebruik en liep de batterij snel leeg.
In dit artikel ontbreekt geheel het feit dat je 200$ aan calls per maand gratis krijgt.
Erg jammer,. want zo’n enorme prijsstijging is dit dus helemaal niet.
Voor juist die “kleine bedrijven” verandert er dus gewoon helemaal niks.
Fijne navigatie gebruik het al een hele tijd herewego, ook vorige week naar Tsjechië gereden ermee ging prima.
Dat zijn de 28.000 gratis calls die ik noem.
Bij een tandarts zul je misschien maar 50 calls per maand krijgen, maar bij appmakers loopt het ook bij kleine spelers al snel op.
Hier een voorbeeld van een reactie op Reddit:
@Gonny van der Zwaag: Maar welke App maker moet dan op maps gevonden worden?
Ik snap je punt, maar er wordt ook geld verdiend aan de clicks en google biedt veel meer dan alleen een route.
Ik denk niet dat we er veel van zullen merken
HERE?????
Ik heb HERE sinds 2014 in mijn auto’s als navigatie ingebouwd zitten, maar wat een slecht systeem is dat. Ik zou willen dat ik een ander systeem kon kiezen. Heel, heel veel kaartfouten.
Heb meerdere malen op de site aangegeven een fout bij mij in de buurt aan te passen en na 3x geef ik het op. iedere update wordt het niet aangepast, terwijl op GMaps deze weg gewoon goed wordt weergegeven.
in 1 woord waardeloos.
@Guus: Grappig dat ervaringen verschillen, ik heb here ook sinds 2014 in de auto en werkt goed.
Ook al vier jaar gratis updates wat niet van al de systemen gezegd kan worden.
Ik heb recent nog Here WeGo getest maar de gebruikte kaarten zijn verreweg van up to date. Daarnaast is de app behoorlijk geruïneerd sinds de laatste updates. Voorheen had je bijvoorbeeld een planningsoverzicht bij de reisoptie OV, die is nu geheel verdwenen en vervangen voor iets futiels. De functie “near by” is er ook uitgehaald dus tijdens het rijden of bij aankomst snel even dichtstbijzijnde parkeerplaats zoeken is er niet bij tenzij je letterlijk parkeren in toetst.
Dus deze vakantie ga ik met TomTom Go op stap😊
(Red.) Informatie over Apple’s MapKit JS toegevoegd.
Het Nederlandse TomTom biedt ook deze dienst. Het prijs model is iets anders. Je krijgt 2500 gratis bevragingen per dag (dus zo’n 75.000 per maand).
Voor 250.000 bevragingen betaal je 119 euro. Dus daarmee ben je duurder uit. Maar als je volume oploopt en je komt bijv op 500.000 dan betaal 229,00 euro. Bij HERE krijg je de 1e 250.000 gratis maar daarna betaal je 1 euro per 1000. Dus bij 500.000 kom je dan al aan 250 euro.
Dus zit je onder de 500.000 dan is HERE een goede optie, maar daarboven lijkt TomTom weer goedkoper.
Leuk. Maar daar gaat het artikel totaal niet over 🙄
Hi Gonny & meelezers,
Het ligt allemaal wat genuanceerder. Mijn naam is Jeffrey van premium Google cloud / Maps partner Benelux Localyse.eu
Startups moesten voorheen een premium plan afnemen bij interne applicaties ook al deden ze slechts 1 mapload per jaar. De kosten daarvan startte bij €8.580,-. Dit is nu vervallen. Wij hebben dus veel aangesloten klanten die van 8,5k naar €0,- gaan.
Deze drempel is weg en hierdoor zullen startups juist veel vaker nog aan Google Maps Platform gaan denken dan voorheen.
Via Localyse kun je in aanmerking komen voor hogere volume korting dan publiekelijk beschikbaar is en kan de betaling gewoon op rekening gaan. Verder kunnen wij natuurlijk adviseren over het optimaliseren van de Maps API’s.
Mocht je meer informatie wensen, dan dan kun je mij zeker benaderen hiervoor. Google heeft momenteel zelf beperkte Maps expertise in de Benelux. Daar is Localyse voor.
Gr Jeffrey Benning
Business Development Manager