iPhone 16-modellen: standaard en Pro

Kuo: ‘Minder vraag naar iPhone 16 Pro, maar 48% meer iPhone 16 Plus verkocht’

Analist Ming-Chi Kuo is in de verkoopcijfers van de nieuwe iPhone-modellen gedoken. Volgens hem zijn er 37 miljoen stuks in pre-order gegaan tijdens het eerste weekend. Maar de mix van toestellen is dit jaar wel anders.

Volgens analist Ming-Chi Kuo is de vraag naar iPhone 16 Pro en iPhone 16 Pro Max iets lager dan verwacht. Sinds de toestellen afgelopen vrijdag in pre-order gingen zouden er minder bestellingen zijn geplaatst dan vorig jaar. Maar bij de iPhone 16 Plus loopt het wél boven verwachting: daarvan zijn 48% meer pre-orders geplaatst. Dat is misschien ook wel te verklaren: de standaardmodellen bieden dit jaar meer functies dan ooit, waardoor het verschil voor sommige mensen te klein is geworden. Kuo heeft zijn gegevens gebaseerd op een “onderzoek naar de toeleveringsketen” en schattingen van leveringen in de online Apple Store. Eerder beweerde Kuo nog dat zo’n 70% van de verkochte modellen een Pro-model zou zijn.

Volgens Kuo gaat het om deze aantallen en percentages:

  • iPhone 16: 7,3 miljoen (+10%)
  • iPhone 16 Plus: 2,6 miljoen (+48%)
  • iPhone 16 Pro: 9,8 miljoen (-27%)
  • iPhone 16 Pro Max: 17,1 miljoen (-16%)

Daarmee is de grootste en duurste iPhone nog steeds het meest populaire model, maar er vindt wel een verschuiving plaats.

iPhone 16 verkoopcijfers Kuo

We moeten wel een slag om de arm houden: er is geen ‘exitpoll’ geweest bij de uitgang van de online Apple Store en wat Apple door de toeleveringsketen heeft laten produceren is niet maatgevend voor wat er daadwerkelijk is besteld. Ook de levertijden kunnen daarbij misleidend zijn: als een toestel is nog niet is uitverkocht, wil dat niet altijd zeggen dat mensen het nauwelijks kopen. Het kan ook zo zijn dat Apple er simpelweg meer exemplaren van heeft geproduceerd.

iPhone 2024 line-up
De huidige iPhone line-up in de Apple Store.

Gebruikers wachten nog af tot Apple Intelligence komt

Kuo schatte dat er van de vier iPhone 16-modellen ongeveer 37 miljoen stuks zouden worden verkocht in het eerste weekend. Volgens de analist is er dit jaar minder vraag naar Pro-modellen, waardoor de verkoop van de iPhone 16 Pro en iPhone 16 Pro Max naar schatting 27% en 16% lager lag. Bij de standaardmodellen was de groei niet genoeg om dit te compenseren. Volgens Kuo is een belangrijke reden dat Apple Intelligence niet beschikbaar is op de toestellen wanneer ze vrijdag 20 september worden uitgebracht. Deze functies komen pas in oktober, in iOS 18.1. Mensen zouden daarom nog even willen afwachten. Kuo noemt ook de “intense concurrentie” in China. Wat hij niet vermeldt, maar wat ongetwijfeld ook een rol zal spelen, is dat Apple Intelligence niet beschikbaar is voor 2 miljard mensen in twee belangrijke regio’s: de EU en China.

Bekijk ook

Kuo: 'Dit wordt het populairste iPhone 16-model'

Ming-Chi Kuo voorspelt welke iPhone 16-modellen het meest verkocht zullen worden. En daarbij blijkt dat mensen wel van groot, maar niet van Plus houden.

Verbod op buitenlandse AI-modellen in China

In de EU heeft Apple de functie zelf geblokkeerd, terwijl de situatie op het vasteland van China totaal anders is. Volgens Reuters eist de Chinese regering dat alle generatieve AI-chatbots (waaronder de nieuwe Siri) moeten worden gecontroleerd voordat ze mogen worden vrijgegeven. De Engelstalige krant South China Morning Post geeft aan dat alle 188 grote taalmodellen die al in China zijn goedgekeurd, allemaal van Chinese origine zijn. Het is nog niet mogelijk om buitenlandse AI-modellen te gebruiken en er zijn ook geen tekenen dat dit gaat veranderen.

Bekijk ook

Alles over de iPhone 16 levertijden: hoe zit het met de voorraad?

Op deze pagina lees je alles over de iPhone 16 en iPhone 16 Pro levertijd. We kijken naar de beschikbaarheid van de verschillende modellen, kleuren en opslagcapaciteiten. Ook vertellen we hoe het zit met de voorraden bij diverse winkels en providers, zodat je niet te lang op je bestelling hoeft te wachten.

Reacties: 0 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.