Reacties voor: Minister De Jonge wil in vier weken zelf corona-app laten maken
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Je moet grote software namen uit nederland een dergelijke app laten ontwikkelen. In mijn ogen zou Chipsoft een goede kandidaat zijn om dit product te ontwikkelen. De termijn van 4 weken is overigens belachelijk. Wordt maar weer eens duidelijk dat mijn vak zwaar onderschat wordt.
Ik werk overigens niet voor Chipsoft, maar deze leverancier heeft de afgelopen jaren met een groot succes de Nederlandse en Belgische ziekenhuizen voorzien van hun EPD,EVS,CRM en Bi omgeving.
De Jonge wil het laten maken; dat is in ieder geval beter dan dat hij het zelf gaat doen 😉
Waarom niet direct die aan gekondigde API van Apple en Google gaan gebruiken. Dan hoeft Apple ook niet de beveiliging van zijn OS aan te passen zoals Frankrijk wil. Wat ze denk trouwens ook niet gaan doen.
Ik ga echt niet hele dag met die app in de voorgrond rondlopen (en ik zit in een risicogroep).
4 weken tijd om een app te maken met mogelijk vele security implicaties en scalability issues.
Dan komt er idd nog eens het probleem bij dat iOS dit niet toelaat (met een hele goeie rede).
Ze kunnen idd beter wachten op het initiatief van Google/Apple. Die zijn al langer bezig en moeten opvechten tegen regeringen om hun van de privacy te overtuigen (ook met een goed rede). Bovendien hebben die ook de nodig ervaring in scalability van services.
Onze regering (Belgie in mijn geval) slaagt er niet in om de belastingen website te scalen, dus hoe gaan ze dit in een paar weken doen ?
Ik ben het helemaal met @Mark eens. Dit is volgens mij nu al gedoemd tot mislukken. Waarom het wiel uitvinden terwijl Apple en Google een samenwerking hebben, die toch al uniek is gezien de verschillende aard van de twee bedrijven.
Het mooiste zou zijn als daadwerkelijk apple en google samen de app maken en deze open source maken zodat iedereen kan zien wet er gebeurt.
Het voordeel is dat het platform internationaal werkt en dat de beveiliging van het OS gewaarborgd blijft.
Verder kan de data bij een trusted party blijven die toch al veel van de gebruikers weten, apple (ios) en google (android).
Zet tussen apple en google verzamelde data een api op en je hebt een architectuur die wereldwijd werkt (ook als de app in de achtergrond draait).
Uiteraard wel met opt-in.
Chipsoft maakt 60 cent winst per gefactureerde euro. Die euro’s worden opgehoest door de mensen die zorg nodig hebben. Juist door dit soort bedrijven stijgen de zorgkosten enorm. Chipsoft huurt een trein om met al het personeel op wintersport te gaan bijvoorbeeld. Dat vind ik moreel verwerpelijk. Overigens hoor ik het succes wat jij noemt lang niet overal terug. Zeker niet door de eindgebruikers.
Naar mijn mening moet je overheid zich vooral focussen op de ontwikkeling van de GGD-contact app. Die trace app is erg tricky en de variant van Apple en Google wordt toch wel de standaard.
@Jeroen: En niet enkel eindgebruikers zijn zo tevreden over Chipsoft en hun software. Ik ken twee netwerkbeheerders (een van een ziekenhuis en een van een bloedonderzoeks laboratorium), daarnaast nog wat zorgpersoneel (in ziekenhuizen) Hen noemen Chipsoft wel vaker Shitsoft. Vermoedelijk niet zonder reden…. Daarnaast hebben ze inderdaad belachelijk veel kosten aan deze software.
Lachwekkend duo rutte de jonge
App komt er niet op en zal niet werken
@Richard: Het implementeren van standaard software pakketten is wat anders dan ontwikkelen van iets nieuws.
Meestal is het zo bij een aanbesteding dat de klant aangeeft hoeveel geld ze beschikbaar hebben, bijvoorbeeld tussen de 10 en 12 miljoen. Als je als leverancier dan een aanbieding van 8 miljoen doet krijg je strafpunten…
Dus als ze 60 cent winst maken per euro doen ze goede zaken.
Het geeft al aan hoe slecht het kabinet weet van dergelijke software heeft. 4 weken is een veel te korte periode om een app te ontwikkelen die veilig is en privacywetgeving naleeft.
Dit wordt een fiasco en gaat weer een paar miljoen kosten. Want er zijn altijd “geweldige” tech bedrijven die roepen dat ze dit kunnen. Een Contract “with no strings attached” wordt zo ondertekent door politici en weg is het geld van de belastingbetaler.
@Jeroen: @Flupke: Ik ben dus beheerder geweest van oa chipsoft en vele andere. De reden dat iedereen klaagt is omdat zorg ICT enorm complex is geworden. Met allerlei koppelingen. Dat maakt het juist uitdagend maar soms ook instabiel. Zolang er geen standaarden komen in ICT mbt koppelingen dan zullen beheerders etc blijven klagen. Een leverancier de schuld geven die het hele proces in ziekenhuizen heeft verbeterd is te makkelijk.
Hun winstratio is €0,43 per €1 overigens.
Heb je die van Apple wel eens opgezocht 🙈
Punt dat ik wilde maken is dat we in Nederland grote leveranciers hebben die al expertise hebben rondom ontwikkelen van zorg specifieke applicaties. Laten het neerlands product eren en een dergelijke app “in house” laten ontwikkelen. Dit zeg ik als beheerder en als ontwikkelaar binnen de zorg ict sector.
Apple maakt ook veel winst. Maar dat wordt niet betaalt met gemeenschapsgeld opgehoest door de zwakkeren en door de ouderen die ons land zo goed hebben gemaakt zoals het nu is. En Chipsoft maakt daar misbruik van.
Je hele verhaal is een verdediging (zonder argumenten) van een bedrijf wat willens en wetens misbruik maakt van een niet werkend aanbesteding-systeem. Chipsoft, crapgemeni, ordina, oracle en consorten zijn moreel gezien criminele (maffia) organisaties. En dat het wettelijk gezien allemaal mag maakt het moreel gezien niet juist.
Het hele proces verbeteren (voor wie?) en het gezever over koppelingen raken kant nog wal. Door slechte software worden simpele dingen juist complex gemaakt. Het is echt een kunst om eenvoudige software te schrijven.
On-topic als je even verdiept in de bezwaren van de deskundigen op deze apps dan is 1 ding duidelijk: onder geen beding dit soort apps installeren!