Reacties voor: Minister Van der Hoeven wil onderzoek naar Apple’s privacybeleid

Minister Maria van der Hoeven wil dat het CBP onderzoek gaat doen naar de manier waarop Apple locatiegegevens van gebruikers vastlegt.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 41 reacties

  1. Kan ze geen onderzoek instellen naar de totale onbeschikbaarheid van het apparaat 😉

  2. Heeft Maria niks beters te doen?!?

  3. is daar al even erg als hier in de belgenziek met die politiekers

  4. Weet zij wel waar ze het over heeft of heeft ze ook de klok horen luiden???

  5. Nou die van Iphoneclub heeft het goed duidelijk gemaakt. Vind het goed gebracht en ook wel belangrijk

  6. Apple, Google, Facebook…één pot nat. Mij boeit het niet zo. Ze weten toch al meer dan je denkt. Wees igv blij dat er nog iemand opheldering vraagt en die bedrijven in de gaten houd.

  7. Origineel geplaatst door Mazinho
    Heeft Maria niks beters te doen?!?

    Jazeker! Ze moet zorg dragen aan een goede afloop van Organon/MSD en niet al bij voorbaat het bijltje erbij neerleggen…errr lekker ontopic not maar moest het ff kwijt.

  8. De overheid is nu niet de enige meer die de mensen nu in de gaten houd..

  9. Whahahah

    Misschien dult de overheid geen concurrentie op dat vlak

  10. Goede zaak. Go Maria go! Pak ze flink aan!
    Het zou voor mij namelijk een reden kunnen zijn om te kiezen voor een andere leverancier. Apple moet net als alle andere grote toko’s goed in de gaten worden gehouden.

  11. @Rik:
    Volgens mij is Apple nog een kleintje op dit vlak hoor.
    Microsoft software belt contuinu naar huis en verteld iedere keer waar je mee bezig bent.

    Google slaat je sporen op internet op voor eerder verkoop aan reclame aanbieders die gerichte reclame willen doen aan bepaalde doelgroepen.

    Apple zal ook wel naar huis bellen om door te geven wat je uit spookt. Alleen worden de Apple producten in een veel kleinere schaal gebruikt in vergelijking met die van Google en Microsoft.

    Dus je kan dan wel erg goed gaan letten op een bedrijf dat nog relatief klein en overzichtelijk is.

    Maar volgens mij weten die instanties zelf niet hoever ze verstrengeld zitten aan de software die ze zelf dagelijks gebruiken. Je moet ergens beginnen zou je denken. Dan zou ik de gene pakken die het grootste gevaar opleverd voor je privacy.

    Of dat nu Apple is weert ik niet.

    Ik denk dat je dan bij Google moet zijn.

  12. Ja ja en al die camera’s boven de weg daar heb ik ook geen toestemming voor gegeven 😉

  13. Alleen mensen die wat te verbergen hebben lopen hier moeilijk over te doen.

    T-Mobile en alle andere providers hebben al je persoonlijke gegevens gekoppeld aan jouw nummer en kunnen daarnaast realtime kijken waar jij bent dmv de gsm masten.

  14. Origineel geplaatst door Jasper
    Alleen mensen die wat te verbergen hebben lopen hier moeilijk over te doen.

    Niemand heeft er zaken mee waar en wanneer ik wat doe, of ik dat nu wil verbergen of niet. Als een bedrijf om het even welke gegevens over mij verzamelt wil ik precies weten welke gegevens, en wil ik op een eenvoudige manier de mogelijkheid gegeven worden om deze in te zien en te verwijderen als ik dat wil. Dus laat de overheden maar waakhond spelen en vragen stellen bij dergelijke onduidelijkheden.

  15. @Jasper: wat een kul argument. Tuurlijk heb je niets te verbergen, maar wil je gewoon niet continue gemonitord worden. Ik wil vrij gaan en staan waar ik wil, zonder dat een bedrijf of overheid me in de gaten houdt. Moet niet gekker worden zeg.
    Als jij niets te verbergen hebt, hang dan lekker een camera op in de douche en laat die beelden direct streamen naar iedereen die het wil zien. Hang er dan ook ff een in de slaapkamer. Ieder mens heeft ‘wat te verbergen’. Dat noem je gewoon respect voor privacy. Dat is een grondrecht.
    Daarnaast vind ik het dus goed dat er hier door het CBP onderzoek gedaan wordt. En zoals die gast van BOF zegt: het CDA heeft hier natuurlijk wel boter op het hoofd, die heeft ook ingestemd met de dataretentie! Waardoor er nog veel meer gemonitord wordt. Tsjonge jonge… Scheinheilige lui

  16. Persoonlijk heb ik er geen problemen mee als mijn locatie wordt opgeslagen, verkocht, doorgegegeven of wat dan ook. Waar ik wel moeite mee heb is dat je gedwongen wordt dit soort aanpassingen in de voorwaarden te accepteren of anders gewoon niks meer kan downloaden. Goeie zaak dat Apple eens aangepakt gaat worden op dit vlak.

  17. Iedereen die nu pas wakker word en zich zorgen maakt om zijn /privacy die heeft duidelijk een tijd niet goed opgelet wat Google allemaal met je persoonlijke gegevens en de informatie uit je surf gedrag doet.

    En Microsoft heeft er ook een handje van.

    Apple idem maar dat is waar het hier nu om gaat.
    Laat ze dan gelijk uit de doeken doen wat de grote andere jongens doen met je gegevens. Het is zo flauw om Apple steeds te gebruiken om een voorbeeld te stellen.

    Greenpeace deed het ook al met hoe groen is uw computer.

  18. Origineel geplaatst door Mazinho
    Heeft Maria niks beters te doen?!?

    ik vind het wel goed dat er een onderzoek naar apple in gesteld word want het gaat wel om de Privacy van de mensen die Itunes en andere producten van apple gebruiken.

    En laat ze dan meteen wat doen aan het blokker gedrag van apple. want Sun maker van het programma Java enAdobe de maker van de programma’s Flashplayer en Acrobat reader worden flink benadeeld door dit gedrag.

  19. @Rik:

    Apple is net zo als Microsoft (ik vind Apple erger)

  20. De geschiedenis herhaalt zich…

    Alleen kan je nu overal waar vroeger Microsoft achter stond nu Apple neer zetten.

    Dat draait straks allemaal weer om. dan is google aan de beurt. Al heeft Google al een beetje zijn portie gehad de afgelopen jaren. Zo gaat dat nu eenmaal.

    Hoge bomen vangen veel wind. Microsoft is lekker in de luwte nu. Google en Apple zijn de grote belangrijke spelers nu.

  21. Prima, maar ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren nav Eindrapport audit CIOT 2009. Helaas schendt de overheid onze privacy ontzettend vaak en dit is daar maar één voorbeeld van.

  22. WTF?
    The hypoctritical bitch!

  23. Ik zou wel eens onderzoek willen zin naar de omgang met onze privacy van de overheid. Zoals het bv illegaal opslaan van kenteken gegevens..(in strijd met oa privacy wetgeving)Ipv te bestraffen wordt de wet maar opgerekt, elke keer las het de overheid uitkomt wordt de wet opgerekt. Verhoeven mag best wel hand in eigen boezem steken, als er een ‘instantie ; is die een loopje neemt met onze privacy dan is het de NL overheid wel..beetje hypocriet..

  24. Denk dat dit een goede zaak is.
    Ik heb het commentaar van niemand gelezen nog maar even reëel: de meesten krijgen hun toestel bij het verlengen van hun abbo bij t mobile. Omdat ze hem gratis/ tegen kleine betaling hebben gekregen vinden ze het niet erg om ook nog eens reclame te krijgen op het toestel als je in een app zit.
    Ik heb mijn toestel gekocht in Frankrijk, unlock op de officiële manier. Kosten? €750,-. Dan spreek ik niet over het feit dat je voor apps moet betalen want dat verhaal is logisch.
    Bij een toestel van €750,- verwacht ik reclame vrij te zijn of untrace-able. Lets face it het toestel was duur genoeg.

    Voor iedereen die nu gaat miepen: nee dit was nog niet bekend toen ik mijn 3GS kocht dat dit zou komen.
    Er zijn genoeg mensen die een simlock vrij toestel elders kopen zodat ze niet op het ruk netwerk van t mobile vast te hoeven zitten.

  25. Wat ben jij lekker naïef zeg
    @cyber2001:

  26. Origineel geplaatst door Jasper
    Alleen mensen die wat te verbergen hebben lopen hier moeilijk over te doen.

    En mensen die wat te verbergen hebben zijn per definitie slecht? Nou dan moet je maar eens naar Apple kijken. Bij Apple moet je zelfs een doek leggen over je werk als er iemand binnenkomt.

    Er kan een goede (niet-criminele) reden zijn waarom mensen iets te verbergen hebben.

  27. Origineel geplaatst door Kasuja: Weet zij wel waar ze het over heeft of heeft ze ook de klok horen luiden???

    Dat is nou net de reden dat het CBP een onderzoek instelt, Einstein.

  28. Wat Apple verzamelt en gebruikt voor toegespitste reclame zal me eerlijk gezegd een worst wezen (al vind ik de kritiek terecht), maar wat apps van derden met mijn gegevens doen, dat vind ik zorgelijker. Daar heb je geen kijk op, omdat die het ongevraagd doen. Plus dat je niet weet wat er allemaal wordt verzameld en wat ermee gedaan wordt.

  29. @Jasper,

    Denk volgende keer 1 minuut langer voordat je dergelijke stellingen eruit gooit. Iedereen heeft wat te verbergen. De een wat meer en ernstiger dan anderen, maar ook jij doet dingen die anderen niet hoeven te weten. Met als reden dat het de ander niet aangaat. Dat is bijvoorbeeld de reden waarom je een beveiliging op je router hebt zitten …..toch?

  30. Ik vind het nogal een groot verschil of de overheid gegevens opslaat of een commercieel bedrijf. Een bedrijf als Apple doet het maar om één ding: geld verdienen.

    De overheid doet helemaal niets met je gegevens zolang je niet in beeld komt bij een strafrechtelijk onderzoek of terroristische trekjes hebt. Dat is alleen maar een goede zaak vind ik.

    Kortom ik vind het helemaal niet erg als mijn gegevens opgeslagen worden. Maar wel als het voor het enkele doel van nutteloze reclame is.

  31. @Tsjaap:

    T gaat hier om je locatie.. Niet om wat ik allemaal doe. De beveiliging zit er op omdat anderen dan niet kunnen kloten op ons netwerk en dat ik niet wil dat onze prive gegevens op t internet belanden.

    Maar t zal me een worst wezen of apple weet waar ik ben.. De eigenaren van dit forum kunnen mijn ip adres ook zien dus die weten ook waar ik woon.

    En zoals ik al zei.. De providers kunnen je realtime traceren, in sommige landen wordt die data ook opgeslagen zodat ze later terug kunnen kijken waar je was ( dit was toen in madrid gebruikt na die aanslagen als ik het me goed herinner).

  32. Origineel geplaatst door WvB22
    Ik vind het nogal een groot verschil of de overheid gegevens opslaat of een commercieel bedrijf. Een bedrijf als Apple doet het maar om één ding: geld verdienen.De overheid doet helemaal niets met je gegevens zolang je niet in beeld komt bij een strafrechtelijk onderzoek of terroristische trekjes hebt. Dat is alleen maar een goede zaak vind ik.Kortom ik vind het helemaal niet erg als mijn gegevens opgeslagen worden. Maar wel als het voor het enkele doel van nutteloze reclame is.

    En wat nou als er wetgeving komt die commerciële bedrijven ertoe dwingt hun informatie aan de overheid ter beschikking te stellen voor een strafrechtelijk onderzoek? Of als dat commercieel bedrijf die informatie doorverkoopt aan andere bedrijven of misschien wel de overheid? Verdienen ze ook geld aan.

    Privacygevoelige informatie moet naar mijn mening zo min mogelijk verzameld worden. Daarmee voorkom je dat de informatie later ooit misbruikt zal worden. Jij weet tenslotte nooit wat degene die die informatie heeft in de toekomst daarmee gaat doen.

  33. @kasuja omdat?
    Je kunt niet zeker tegen de waarheid

  34. Origineel geplaatst door Jasper
    en dat ik niet wil dat onze prive gegevens op t internet belanden.

    Dat is dus precies wat hier gebeurd….je privé gegevens (nl waar je bent) belanden op het internet.

  35. Origineel geplaatst door WvB22
    Ik vind het nogal een groot verschil of de overheid gegevens opslaat of een commercieel bedrijf..[knip]..De overheid doet helemaal niets met je gegevens zolang je niet in beeld komt bij een strafrechtelijk onderzoek of terroristische trekjes hebt. Dat is alleen maar een goede zaak vind ik.

    Erg kort door de bocht. Die gegevens worden jaaaaren bewaard en in die jaren kan er veel veranderen. De joden in WO2 konden ook alleen maar vervolgd worden, omdat hun geloof opgeslagen was bij de diverse overheden. Overheden kunnen veranderen, regimes komen en gaan. Overheden zijn juist de gevaarlijkste infoverzamelaars van allemaal, want die laten mensen als jij erin tuinen “dat het goed voor hun is, want voor ieders veiligheid” en meer van dat soort goedpraters.
    Ik zeg niet dat Apple (of eender welk ander bedrijf) niet onderzocht moet worden op wat ze doen met privacygevoelige informatie, integendeel: graag! Ik zou tevens graag zien dat overheden ook in hun eigen gelederen kijken en dat eens inzichtelijk maken door onafhankelijk onderzoek, waarna ze ook eens wat regeltjes en technische mogelijkheden af zouden kunnen schaffen of op zijn minst eens zouden kunnen overwegen of het wel allemaal nodig is, dat info verzamelen. Of het nu gaat om vingerafdrukken voor een nieuw paspoort, cams op straat of vliegtuig-boarding-regels of wat dan ook, het wordt steeds gegooid op “veiligheid” (en laten we eerlijk zijn, het gaat steeds om een erg kleine groep die aangepakt moet worden, maar waar de overweldigende meerderheid de invloed van merkt). Al die verzamelde gegevens kunnen over een aantal jaren wel anders uitgelegd (en misbruikt) worden door een ander “inzicht” van nieuwe machtshebbers. En daar wordt nooit bij stilgestaan. Helaas. Privacy zou heilig moeten zijn, ZEKER voor overheden.
    De minister heeft hier boter op haar hoofd…

  36. Aanvulling:
    Was Van der Hoeven ook geen voorstander van rekeningrijden op grond van inbouw-GPS-kastjes in auto’s? Is dat niet hetzelfde? Geld verkrijgen voor locatiegegevens?

    P.S. Ik mocht mijn vorige bericht niet meer aanpassen van het systeem, vandaar deze opmerking los.

  37. Onze financiële gegevens worden al verpatst aan de Amerikanen, persoonlijke en biometrische gegevens worden ook bij de eerste de beste piep van de VS gedeeld.. en dat allemaal in het kader van terrorismebestrijding.. Dus als Apple nu eens aangeeft dat ze met de gegevens terrorisme bestrijden is er vast niets meer aan de hand. Komt overigens bij dat de Nederlandse overheid kennelijk haar burgers niet kent als ze klaagt over privacyschendingen. Een beetje Nederlander geeft niets om privacy. De doorsnee nieuwe moeder zet zonder blikken of blozen de baarfoto’s op hyves. En mensen staan in de rij om zich onsterfelijk belachelijk te maken in programma’s als popstars en holland’s got talent. (Lees ook Blind Faith van Ben Elton)

  38. @cyber2001: Je lijkt me wat Naïef omdat je verwacht dat je met een duur genoeg toestel niet traceerbaar bent.
    Elke telefoon goedkoop en duur is uit te pijlen door de politie. Ze kunnen je altijd vinden. Alle gesprekken die je doet worden al jaren bij gehouden en gemonitord op terroistisch gedrag.

    dat gebeurt of je het nu wil of niet.

  39. Ik vind het frapant dat wanneer een bedrijf kenbaar maakt dat het wat doet met je gegevens ze er zelf mee lastig gevallen worden omdat de overheden er onderzoeken naar willen doen.

    Had Apple zijn mond gehouden zoals Microsoft en Google had er geen haan naar gekraaid.

    Die zelfde overheden die nu onderzoeken naar Apples privacy praktijken wil gaan starten maken zich schuldig aan soortgelijke dingen.

    Google Apple en Microsoft zijn de drie grote bekenden die informatie van hun gebruikers verzamelen om de functionaliteit van hun producten te verbeteren. Google leeft van reclame inkomsten. Dat doen ze door jou gratis diensten te bieden als mail en een online opslag, video en Office platform. (YouTube Google docks enz.)

    Apple vraagt je tenminste nog om je toestemming als ze info van jou willen gaan gebruiken. En vlak voor ze die info gaan opvragen word je nog een keer gewaarschuwd met de vraag of je je lokatie wil vrij geven aan de applicatie die de info nodig heeft. Elke ontwikkelaar die dat soort info verzamelt via je app zou volgens de SDK agreement jou toestemming moeten vragen voor dat de app die info mag gebruiken.

    Dus het is niet alleen voor apples eigen camera of kaarten app. Maar voor elke app die je kopen kan.

    Google en Microsoft vragen je nooit wat je wil dat er met je gegevens gebeurt. Daar ben je alleen in de kleine lettertjes accoord gegaan dat je die info wil delen. Als je het al gelezen hebt heb je ook daar geen keuze als je van de diensten gebruik wil maken. De diensten doen het gewoon niet als je het niet accepteerd. Daar hoor je verder niemand over. Apple geeft je tenmiste de keus. Je gaat er mee accoord dato ze je lokatie gegevens verzamelen.

    En je gaat er wel of niet mee akkoord dat ze je gegevens delen met derden. Als ze die onderzoeken dan echt eerlijk willen doen dan pakken ze niet alleen Apple aan maar ook Microsoft en Google en ze spelen zelf openkaart over wat overheden met jou info doen..

  40. http://privacymatters.nl/. Vanaf je PC of Mac.

    Bekijk deze site maar eens en dan schrik je in wat voor een binotische cultuur we nu al leven. Of zoek in youtube naar pirvacy matters en bekijk de docu vanaf daar. En dan snap je ook hoe dubbel en nutteloos de actie van Mvr. Van der Hoeven eigenlijk is

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.