Ministers bezorgd over privacy van Google-software op scholen

Rijksambtenaren krijgen nu al Google-verbod
Rijksambtenaren mogen voorlopig geen gebruik maken van Google Workspace. Daar vallen ook apps onder zoals Gmail en Google Docs. Daarnaast vinden de onderwijsministers Van Engelshoven en Slob de software van Google niet veilig genoeg voor gebruik in het onderwijs.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

‘Was te verwachten’
Google heeft dankzij goedkope hard- en software veel terrein gewonnen in het onderwijs. SP-kamerlid Kwint waarschuwde eerder al dat het verdienmodel van Google mogelijk problemen kon gaan opleveren en is nu niet verbaasd dat er twee kamerbrieven liggen, waarin wordt gewaarschuwd voor de privacygevaren van Google. Rijksambtenaren zullen voorlopig geen gebruik maken van Google Workspace, zo meldt NOS. Dit valt te lezen in een brief van minister Grapperhaus van Justitie aan de Tweede Kamer. De minsters Van Engelhoven en Slob slaan in een andere Kamerbrief alarm omdat Google Workspace niet veilig genoeg is voor het onderwijs. Naast Gmail en Google Documenten omvat dit ook Google Classroom.

Ministers: ‘Privacy bij Google niet goed geregeld’

Grapperhaus vindt de software te onveilig voor ambtenaren. Er zou het afgelopen jaar uitvoerig zijn gesproken met Google over het beter beschermen van data, maar dat werd niet afdoende opgelost. Ook voor het onderwijs zou de Google-software niet veilig genoeg zijn. Google heeft volgens de minister de volledige beschikking over metadata, waaruit af te leiden is wanneer gebruikers zijn ingelogd, hoe lang ze gebruik maken van de software, welke zoekopdrachten ze intikken en wat ze aanklikken. Persoonlijke gegevens zoals namen, adressen en studieresultaten zijn niet te zien, maar veel algemene informatie wel. De ministers vinden dat scholen te weinig grip hebben op hun eigen gegevens.

Diverse privacyproblemen met Google

De ministers zien diverse privacygevaren bij gebruik van Google-software. Zo kan het bedrijf eenzijdig de voorwaarden aanpassen en ziet de PO-Raad (sectororganisatie voor het primair onderwijs) een probleem in het gebruik van data voor het tonen van gepersonaliseerde advertenties. In een privé-omgeving ben je daar misschien al aan gewend en ben je er zelf akkoord mee gegaan, in ruil voor gratis software en betaalbare Chrome-laptops, maar als scholier en als ambtenaar krijg je een keuze opgedrongen. Er is ook gekeken naar Microsoft-producten, maar die blijken geen grote risico’s op te leveren als de gebruiker de Windows Tijdlijn uitschakelt, de LinkedIn-integratie voor werknemeraccounts uitschakelt en nog enkele andere maatregelen neemt.

Slob en Van Engelshoven
Het duo Slob en Van Engelshoven. Foto: Rijksoverheid.nl

Het kabinet is nog in gesprek met Google en de Europese Commissie om te zorgen dat de Google-apps in de toekomst toch nog gebruikt kunnen worden, maar met betere bescherming van de data. Verder is de Autoriteit Persoonsgegevens om advies gevraagd.

Reacties: 18 reacties

  1. Je verwacht het niet! Ik probeer op werk ook mensen bewust te maken van het feit dat gratis (of heel goedkoop) niet bestaat!

  2. @Kees: Shake hands buddy 😀👍🏻, maar helaas is de reactie 9/10 keer, “ja, ja ik weet het”
    En gebeurd er nog niks. Goed dat dit onderwerp eens op de publieke agenda komt.

  3. En dan hebben we het niet eens over bedrijven die overstappen op G-suite. Niet dat ik Microsoft 365 meer vertrouw hoor. Het is ongelofelijk hoe makkelijk bedrijven en personen hun data toe vertrouwen aan tech bedrijven in de ruil voor een stukje gemak. Maar goed, ik ben dan nog een dino uit het onpremise tijdperk 🙈

  4. Eerst tijd. Tegen de tijd dat ze van school komen weet Google precies waar je goed en niet goed in bent

  5. Je zou maar een kind hebben op de basisschool die min of meer verplicht wordt met deze privacy zuigende software te werken. Als ouder sta je natuurlijk machteloos als je hier over bij de school directie klaagt. De school zal het meteen als respectloos beschouwen voor de onderwijsmethode die zij hanteren.

    En ja, pas als alle kindjes aan de Google zijn, en hun data al lang permanent en onuitwisbaar op Amerikaanse servers staan…….dan, ja dan pas komt onze overheid in beweging. #telaat 😔

  6. Het mag zeker allemaal weer niets kosten. When you pay peanuts, you’ll get monkeys.
    En achteraf lopen klagen.
    Niet te geloven dit; elke keer weer het zelfde liedje.
    Ook bijvoorbeeld bij zogenaamde “beste koop” bij de consumenten bond of bij welk Google product dan ook: NOOIT een waarschuwing over privacy. Dit zou standaard bij de minpunten moeten staan.
    Mensen realiseren zich dit gewoon niet en kijken alleen naar prijs.

  7. Google, Microsoft, Apple, Adobe en AWS… allemaal Amerikaanse bedrijven die op productiviteit en data zitten & in hun cloud opslaan.

    Naar mijn weten geen goed Europees alternatief voor deze bedrijven (software-wise en qua opslag). Of mis ik een bedrijf?

  8. En dan nog verwacht ik niet dat er veel zal veranderen. Inmiddels zijn docenten, leerlingen en (na thuiswerken) ouders gewend aan deze middelen en haalt men bij het privacy argument de schouders op. Deze past dus in het rijtje Whatsapp en Zoom. Het hebt liever van niet, maar wordt mijn of meer gedwongen door de massa.

  9. Ik lees werkelijk nergens iets over Apple aangaande dit nieuwsitem. Opmerkelijk. Weten de ministers niet dat er alternatief is bij Apple? Die heeft ook ‘classroom’ voor scholen met iPads, dat dus zonder ook maar iets van Google te gebruiken.

  10. @iSan: Ik denk dat het grootste probleem met het Apple aanbod, het feit is, dat ook Apple-producten aangeschaft dienen te worden. En deze zijn doorgaans veel duurder dan Microsoft of Google alternatieven. Bovendien is de Apple-software nog niet van hetzelfde niveau als Office/Teams of Google Docs/Classroom.
    Office in combinatie met Teams lijkt vooralsnog de beste optie. Zeker aangezien deze software hoofdzakelijk wordt gebruikt bij bedrijven, en dus studenten voorbereidt, op wat komen gaat.

  11. @Bart: Zo is het. 250 Chomebooks is wat goedkoper dan 250 MacBooks. Dit is natuurlijk precies het model, goedkope hardware en dan lekker data slurpen.

    Overigens zijn het niet alleen scholen….ik ken (grote) bedrijven die ook gebruik maken van Google.

  12. Origineel geplaatst door Peter
    Je zou maar een kind hebben op de basisschool die min of meer verplicht wordt met deze privacy zuigende software te werken. Als ouder sta je natuurlijk machteloos als je hier over bij de school directie klaagt. De school zal het meteen als respectloos beschouwen voor de onderwijsmethode die zij hanteren.
    En ja, pas als alle kindjes aan de Google zijn, en hun data al lang permanent en onuitwisbaar op Amerikaanse servers staan…….dan, ja dan pas komt onze overheid in beweging. #telaat 😔

    En dan komt natuurlijk het “Ik-heb-toch-niets-te-verbergen”syndroom om de hoek kijken. Ze doen er dan zo luchtig over. En ze weten niet eens wat privacy is. Net als dat ze niet meer weten wat een stuivertje of een joet is…

  13. @Flieps: ik heb het eigenlijk over iPads. Natuurlijk zijn MacBooks “overkill” voor de kinderen. Hier op basisschool werkt men gelukkig al jaren met iPads. Ik weet alleen niet of Apple Classroom nog steeds wordt gebruikt of dat dat “USA only” is.

  14. @Arno1975: ja dit maak ik ook heel veel mee: “iedereen zit erop, dus waar maak je je er druk om? Het werkt zo al goed…”

  15. @Flieps: Google cloud is niet zomaar te vergelijken met gsuite of anders en staat op hetzelfde niveau als azure stack of aws ec. Is prima te gebruiken met goede afspraken en voorwaarden. Is ook niets gratis aan.

  16. If the product is free, than you are the product !!!

  17. Origineel geplaatst door Audicien
    If the product is free, than you are the product !!!

    Is niet altijd het geval!

  18. Wat veel mensen vergeten is dat Google eigenlijk met een freemium model werkt. Google Workspace is voor scholen inderdaad gratis, maar de meeste scholen kopen natuurlijk ook Chromebooks voor elke leerling om alles te beheren en extra functies zoals compleet beveiligde toetsen te krijgen.