Misverstanden over multitasking: afsluiten apps in multitasking-balk onzinnig?
Als je iPhone traag wordt, is er een makkelijke oplossing: gewoon even via de multitasking-balk een paar apps afsluiten. Het is de snelste en makkelijkste manier om energieverslindende apps zoals TomTom en Navigon het zwijgen op te leggen, als je niet meer aan het navigeren bent. Maar helpt het ook? Apple-expert Fraser Speirs beweert dat het een fabeltje is.
De multitasking-balk bevat volgens hem geen lijst van apps die nog op de achtergrond actief zijn, maar slechts een lijst van apps die je het laatst hebt gebruikt. Je kunt er niet aan zien of ze nog op de achtergrond actief zijn. Speirs beweert, dat de meeste apps in de balk geen aanslag op de batterij vormen en dat ze geen processorkracht gebruiken. Je iPhone wordt er dus niet trager van, hoe lang de lijst ook is. Toch denken veel mensen dat ze de apps het beste kunnen ‘afschieten’.
Speir beweert dat een app maar vijf toestanden kent:
- Not running: de app is compleet afgesloten.
- Inactive: de app is op de voorgrond, maar de gebruiker doet niets.
- Active: de app is op de voorgrond en in gebruik.
- Background: de app is actief op de achtergrond.
- Suspended: een app in het geheugen die geen code meer uitvoert.
Klik je een app weg door op de homeknop te drukken, dan zal deze als Suspended worden gemarkeerd. Hij gebruikt dan geen processor en batterij meer, behalve bij een paar uitzonderingen zoals navigatie-apps, muziekapps en apps voor bepaalde hardware-accessoires die gewoon op de achtergrond blijven doorwerken. Bij deze apps is dat ook nadrukkelijk de bedoeling. Voor de meeste andere apps geldt, dat ze meteen in de toestand ‘Suspended’ terechtkomen en dus geen resources meer verbruiken.
Dubbelklik je op de homeknop, dan komt de multitasking-balk tevoorschijn, waar je de apps kunt ‘afsluiten’. Maar Speir beweert dus, dat dat geen enkele zin heeft omdat iOS er zelf voor zorgt dat apps worden afgesloten als ze teveel geheugen of processorkracht innemen. Apps die op de achtergrond een tijdelijke taak uitvoeren, zoals het downloaden van bestanden, zullen na een paar minuten automatisch worden gestopt als het iOS dat nodig acht. De ‘Suspended’-apps gebruiken geen processorkracht en batterij meer, maar kunnen bij het opnieuw opstarten wel snel uit het RAM-geheugen worden gehaald. Raakt het RAM vol, dan ruimt iOS dit zelf op. De apps die je in het multitaskinglijstje ziet staan, zijn dan ook niet de actieve apps, maar vormen een mix van apps met de status ‘Background’ en ‘Suspended’.
In totaal zijn er vijf soorten apps waarbij het wel zin heeft om ze te sluiten, als je niet langer wilt dat ze resources gebruiken:
- Apps die op de achtergrond muziek of podcasts afspelen, zoals de Radio 538-app of Instacast.
- Apps die gebruik maken van GPS-locaties, zoals Roamler en navigatie-apps.
- VoIP-apps die wachten op een binnenkomend telefoontje, zoals Skype.
- Apps die bestanden downloaden, zoals Kiosk/Newsstand of de iTunes-app.
- Apps die samenwerken met een aangesloten accessoire.
Maar zodra deze apps klaar zijn met hun taak (bijvoorbeeld een playlist afspelen of bestanden downloaden), worden ze vanzelf ‘Suspended’.
We kunnen ons voorstellen dat niet iedereen het met Fraser Speirs eens is. Daarom een poll: wat vinden jullie ervan, heeft het afsluiten van apps zin of niet?
Poll niet zichtbaar? Kijk dan hier: Apps in de multitasking-balk afsluiten, onzin of niet?
Via: Daring Fireball
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 121 reacties