Bezorgdheid onterecht
Je hoort het bezorgde familieleden wel eens zeggen: “Ik betaal niet contactloos hoor, want stel dat iemand achter me in de rij mijn bankpasje op afstand leegrooft?” Of: “Ik hoorde bij Radar over die valse bankenapps, ik maak liever geld over via de pc”. Allemaal onnodige bezorgdheid, zo blijkt uit een rapportage van de Betaalvereniging en de Nederlandse Vereniging van Banken. Er zijn in 2017 geen gevallen geweest van digitaal zakkenrollen. In voorgaande jaren ook niet.
Er is bij de bankorganisaties geen enkel geval van fraude met contactloos betalen en mobiel bankieren-apps gemeld, ondanks het sterk toegenomen gebruik van die betaalmiddelen.
Andere manieren van betalen blijken veel fraudegevoeliger. Fraude in het betalingsverkeer zorgde in 2017 voor een schade van 12,9 miljoen euro, zo zeggen de banken. Dit is een stijging van 2,7 miljoen euro ten opzichte van het voorgaande jaar. Daarmee is er voorlopig een einde gekomen aan de daling van de fraude, die zich de afgelopen jaren had ingezet. Om een vergelijking te geven: in 2011 was de schade uit internetbankieren nog ruim 35 miljoen (!) euro.
De grootste schadepost met 3,5 miljoen euro werd veroorzaakt door fraude met gestolen of verloren bankpassen. Fraude met internetbankieren steeg naar 1,2 miljoen euro en daarvan is 96,7% door de banken vergoed aan de gedupeerden.
Maar hoe dan?
De fraude met internetbankieren lijkt volgens de banken vooral te zijn gestegen omdat phishing mails geloofwaardiger zijn geworden. In 2017 werd ook meer gefraudeerd met automatische incasso’s en vervalste overschrijvingsformulieren. Die twee samen zijn goed voor bijna 1,3 miljoen euro aan fraude. Bij automatische incasso’s gaat het de goede kant op: dankzij aanscherping van controles door de banken is de fraude met automatische incasso’s in de tweede helft van het jaar sterk teruggedrongen. Ook werd in 2017 een bende opgerold, die gespecialiseerd was in het stelen en vervalsen van overschrijvingsformulieren.
Ondanks alle negatieve ontwikkelingen is er ook nog een lichtpuntje: de kans dat je met fraude te maken krijgt is behoorlijk klein. In 2017 steeg het totale binnenlandse betalingsverkeer van 5 biljoen euro naar 6,5 biljoen euro. Het aandeel frauduleuze transacties daarin is minder dan 0,0002 procent. Je kunt die kans zelf nog verder verkleinen, door je pasjes niet te laten rondslingeren, zoveel mogelijk contactloos te betalen en wat vaker je mobiele app te pakken.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Weekend kijktips: Fantasievriendjes, Simone Biles, Olivia Rodrigo en meer (02-11)
- Apple TV+ bestaat 5 jaar: eigenzinnige aanpak, toch succesvol (01-11)
- Weekend kijktips: Before, Bruce Springsteen, Megan en meer (26-10)
- Apple Intelligence werkt niet op oudere iPhones - waarom eigenlijk? (25-10)
- Apple Kaarten vanaf nu veel gedetailleerder in Amsterdam: zo zien de verbeterde kaarten eruit (23-10)
Reacties: 9 reacties