MobielschadeMelden wil papieren schadeformulier bij aanrijdingen vervangen

Schade aan je auto bij een ongeval? In plaats van een papieren schadeformulier kun je nu gebruikmaken van de app MobielschadeMelden. Hierdoor kun je digitaal een schadeformulier gebruiken en foto's meesturen.
Benjamin Kuijten -

MobielschadeMelden vervangt het Europees schadeformulier.
Schade rijden met je auto levert vaak behoorlijk wat rompslomp op en ook het invullen van een schadeformulier is lang niet altijd even makkelijk. Een hele rits aan gegevens invullen en het tekenen van de schade kan behoorlijk wat tijd kosten. Een nieuwe app kan dit werk overnemen. De app MobielschadeMelden is een initiatief van het Verbond van Verzekeraars, de politie en verkeerskundig ict-bureau VIA en vervangt het Europees schadeformulier.

MobielschadeMelden: foto maken van de schade

De app wil vooral tijd besparen. Omdat je veel gegevens al meteen na het downloaden invult, hoef je deze informatie niet telkens op nieuw in te vullen bij het opstellen van het digitale schadeformulier. Ook kunnen gebruikers een foto maken van het ongeval, zodat onnauwkeurige tekeningetjes niet meer nodig zijn. Naast autorijders kunnen ook fietsers en voetgangers de app gebruiken en letselschade melden.

MobielschadeMelden voor het registreren van een ongeval met schade. Foto's en getuigen voor het melden van autoschade met MobielschadeMelden.

Gegevens automatisch naar jouw verzekeraar

De gegevens die je doorstuurt worden automatisch naar de juiste verzekeraar verstuurd op basis van het kenteken van de auto. Ook registreert de app automatisch de locatie dankzij GPS. Dit alles moet het melden van schade een stuk eenvoudiger maken. De app werkt bij ongevallen waar maximaal twee (Nederlandse) voertuigen bij betrokken zijn. In totaal werken er meer dan 130 verzekeraars en leasemaatschappijen mee aan de app MobielschadeMelden.

Alle betrokken partijen zijn initiatiefnemers van het STAR-project, wat staat voor Smart Traffic Accident Reporting. Door ingewikkelde schadeformulieren is er al jaren een onderregistratie van ongevallen en de komst van deze app moet daar een einde aan maken. De app werkt met zowel de iPhone als iPad.

Reacties: 13 reacties

  1. Heb hem op m’n telefoon gezet. Ik kan de video niet bekijken. Op de iPhone kun je niet terug naar het hoofdmenu.

  2. Werkt niet. Meldt dat er geen internetverbinding is terwijl ik wifi gebruik.

  3. Video werkt inderdaad niet! Verder is het een erg gammele applicatie, waarbij je veel moeten moet doen om weer op het beginscherm terecht te komen.

  4. Als ik de gegevens in het formulier invul, hoe krijgt de andere bestuurder dan een kopie? Met het papieren formulier gaf je hem/haar de doordruk. Hoe gaat dat bij deze app?

  5. Die app staat al sinds 2011 in de AppStore.

  6. En wat nu als ik op een landweggetje in zuid spanje sta na een aanrijding met een Spanjaard? Geen wifi en de tegenpartij gelooft niet in apps. Moet je toch je ouderwetsche formulier weer gebruiken.

  7. @Jeroen76 De tegenpartij krijgt een sms-code, soort van digitale handtekening.

    De app is aanvulling op, net als belastingformulier. Melding internet nodig, herstart de app. De video werkt wel via YouTube.

    er is ook een demo-versie voor degene die nog terughoudend zijn.

  8. Origineel geplaatst door Niels
    @Jeroen76 De tegenpartij krijgt een sms-code, soort van digitale handtekening.
    De app is aanvulling op, net als belastingformulier. Melding internet nodig, herstart de app. De video werkt wel via youtube.

    Er is ook een demo-versie voor degene die nog terughoudend zijn.

    De tekening is toch net nodig om de situatie te tonen ten tijde van het ongeval. Dit kan niet met behulp van foto’s achteraf, want die neem ik sowieso.

  9. Is deze manier van aangifte doen ook geldig in België?

  10. Had al zo’n vermoeden…werkt niet, video start niet op. Ach het zal er best wel een keer komen denk ik rond 2020.

  11. Origineel geplaatst door Liesbet
    Is deze manier van aangifte doen ook geldig in België?

    Voor België is er al een app die het heel goed doet. Ik kan het weten want heb deze spijtig genoeg moeten gebruiken een aantal weken terug. Hier is de link.
    Assisto : het aanrijdingsformulier op uw smartphone’ van PINCH

  12. Proef melding gedaan. Kom niet verder dan de verzekeraar. Daarna kan ik niet verder. Is deze app in de praktijk getest? Het vinden van de verzekeraar is al een kunst op zich, wist niet dat het er zoveel zijn in Nederland. Waarom geen zoekfunctie? En waarom een aantal gegevens van te voren thuis niet invullen?
    Er moet nog heel wat werk verzet worden door de makers wil deze app straks bij een ongeval moeiteloos werken.
    Aan het werk dus!!
    Neem een voorbeeld aan de ANWB app

  13. @René: yep, hier ook…