“Voor maar 50 cent per dag je partner in de gaten houden! Foto’s, appjes, alles!” Zo zou de reclameslogan van Mobistealth kunnen klinken, een bedrijf dat je tegen betaling laat meegluren op iPhones van anderen, zonder dat een jailbreak nodig is.

Mobistealth gluurt mee
Bij spionagesoftware denk je misschien aan bedrijven zoals Cellebrite, waar overheidsdiensten tienduizenden euro’s betalen om een telefoon te laten hacken. Maar het kan ook goedkoper: Mobistealth richt zich op de ‘gewone’ man, die iemand wil bespioneren. Ze benadrukken dat het vooral is bedoeld om je kinderen en werknemers in de gaten te houden, om ze te beschermen tegen de gevaren van internet. Met geen woord wordt gerept over die andere mogelijke toepassing: een ontrouwe partner op heterdaad betrappen.
Sofware waarmee je op afstand een Android-telefoon kan afluisteren, daar kijken we niet vreemd van op. Als iPhone-gebruiker waan je je meestal veilig, omdat Apple alles veel beter heeft dichtgetimmerd. Tot voor kort was er een jailbreak nodig om spionagesoftware te kunnen gebruiken en dat gaat voor veel mensen toch net iets te ver. Je moet fysieke toegang tot het toestel hebben en het slachtoffer komt er vroeg of laat achter. Volgens Mobistealth hebben ze een oplossing bedacht waarbij geen jailbreak nodig is. Het werkt van iOS 6 tot en met iOS 10.
Mobistealth kan de volgende informatie achterhalen:
- Sms-geschiedenis
- Belgeschiedenis
- Chats van WhatsApp, WeChat, KIK, Line en Viber
- Contacten
- Foto’s
- Locatie
Bescherm jezelf tegen Mobistealth
Daarmee zie je ook meteen hoe je jezelf kunt beschermen tegen gluren via diensten zoals Mobistealth: gebruik gewoon een andere (liefst versleutelde) chattool die niet in het rijtje wordt genoemd. Mobistealth richt zich alleen op de populairste chatdiensten – logisch, want dat zijn ook de tools die een nietsvermoedend slachtoffer gebruikt.
Mobistealth maakt gebruik van iCloud-backups. Om de gegevens te kunnen uitlezen heeft de dienst wel het Apple ID en het bijbehorende wachtwoord nodig. Dit biedt weer een andere manier om je tegen tools zoals Mobistealth te wapenen: regelmatig je wachtwoord wijzigen, zodra je vermoedt dat iemand zit mee te gluren.
De methode is niet erg geavanceerd, maar het werkt wel. Mobistealth bespreekt op de eigen website alleen de mogelijkheid om kinderen en werknemers in de gaten te houden. Via gelieerde websites is te zien dat de software ook gebruikt kan worden om je partner te bespioneren. Op de vraag of je daadwerkelijk je partner in de gaten kunt houden, antwoordde een woordvoerder van het bedrijf volmondig ‘ja’. Maar officieel moet je wel toestemming hebben van degene die je wilt gaan bespioneren, ook als het een werknemer betreft. Volgens Mobistealth lukt het ook zonder die toestemming prima om de data te achterhalen. Waan je dus niet te veilig en wissel geen wachtwoorden uit als je je partner niet vertrouwt.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Weekend kijktips: Jane, Amsterdam Centraal 24/7, The Last of Us en meer (19-04)
- Waarom je geen Apple Intelligence kan gebruiken in WhatsApp en Instagram (en andere apps) (17-04)
- Game over voor Mythic Quest: langlopende Apple TV+ serie stopt plotseling (maar met een nieuw einde) (15-04)
- Weekend kijktips: Doctor Who, Friends & Neighbors, Black Mirror en meer (12-04)
- Apple TV+ vanaf nu via Amazon Prime Video af te sluiten in Nederland (met een flinke korting) (09-04)
Ik weet niet hoe dit in de VS zit. Maar in Nederland mag je je personeel niet op deze manier in de gaten houden.
Verder is het niet zo spectaculair, gewoon inloggen met iCloud.
Maar dan krijgt het slachtoffer toch een mail zodra een externe partij in logt op zijn of haar iCloud.com
Dit lijkt veel op de oude wondershare software, alleen daar downloade je de database van iCloud.
Oftewel GEEN iCloud backup maken. Iets wat ik al nooit aan heb staan omdat er in Amerika altijd wel een overheidsdienst instantie met afkorting is die mogelijk toegang daartoe heeft.
Ja want die zitten echt te wachten op jouw boodschappenlijstje, ouwe boodschappen-terrorist!
@Steven: @Justin K: Nu misschien niet, straks wellicht wel.
Precies.
Ik vind iCulture vaak interessant/boeiend, maar voor het eerst ook grappig. 😄
Het blijft mij ook verbazen dat mensen zich niet realiseren dat dossiers over je worden opgebouwd. Dat lijkt mij tochbiets om rekening mee te houden.
Ik denk dat je over 20jr je zelf niet meer hoeft voor te stellen. Tegen die tijd plukken instanties je info zo van het net
@Dick: Onze software zorgt er net voor dat je geen melding krijgt
Je kinderen, werknemers, partner in de gaten houden, bah, wat een rotmentaliteit. Achterdocht, controlezucht. Hoe was die regel ook alweer… wat jij niet wil dat jou geschiedt….
Blij dat ik geen icloud backups maak en dat ik niets van dat lijstje gebruik.
@Daan: In het algemeen moet de werknemer op de hoogte zijn van het monitorren. Alsook een vermelding in het contract. Het kan niet zomaar. Ieder land heeft zo zijn wetgeving. Best je advocaat navragen bij twijfel
@Johan: Er zijn best nog andere manieren om een iPhone te monitoren… hoeft niet altijd via de iCloud.
Wat een rotmentaliteit, zeg je,… het hoeft niet altijd negatief te zijn… Wij hebben klanten die ons expliciet bedanken. Dankzij de software komt hun zoon terug op het rechte pad.