De internationale conferentie Mojocon over mobiele journalistiek vond de afgelopen dagen plaats in het Ierse Galway. iPhone-journalist en -trainer Geertje Algera doet voor iCulture verslag van Mojocon en zet de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mobiele verslaggeving met je iPhone op een rij.
Wat is Mojocon?
Mojocon staat voor ‘mobiele journalistiek conferentie’. Veel tv-journalisten werken niet meer (alleen) met grote camera’s maar gebruiken steeds vaker hun smartphone om video op te nemen en zelfs te monteren. Het is per slot van rekening HD-video of zelfs al 4K. Met een microfoon, statief en montage-app erbij heb je een professionele tv-kit. De kwaliteit is prima. Op de Nederlandse televisie zijn dagelijks beelden te zien die met een smartphone zijn gemaakt, bijvoorbeeld bij de NOS en bij RTL.
Chargys
Een groot probleem voor smartphone-filmers is nog steeds de batterij. Zonder accu kom je nergens. Op Mojocon zag ik een praktische gloednieuwe gadget, de Chargys: een noodbatterij voor eenmalig gebruik die je ongeveer 30% extra batterij geeft. Ze kosten 5 euro per stuk. De lege batterijen worden ingezameld en de opbrengst gaat naar het goede doel. Superleuke en nuttige gadget.
Trends in mobiele verslaggeving
Veel Mojocon-bezoekers zijn journalist, maar er zijn hier ook veel mensen die met hun smartphone professionele content maken voor hun bedrijf, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg of het onderwijs. Omdat steeds meer mensen video kijken op hun smartphone, wordt het ook steeds logischer om video te maken met je mobiel. Deze trend heet mobile-to-mobile. Andere trends zijn live, virtual reality (VR), augmented reality (AR), 360 graden-foto’s en -video en natuurlijk stories via Snapchat, Instagram, Facebook en WhatsApp.
Bekijk Geertje’s videoverslag van Mojocon 2017
Het dringende advies aan de bezoekers van Mojocon: verdiep je nú in 360 graden-video, virtual reality en augmented reality, want dit is de toekomst op het gebied van storytelling. Steeds meer sociale media en websites worden geschikt gemaakt voor VR en 360. Een voorbeeld van virtual reality is Facebook Spaces, waar je virtueel met vrienden in een achtbaan kunt gaan zitten, met elkaar kunt praten en vervolgens selfies kunt maken.
Insta 360 Nano-camera
Zélf 360 video’s en foto’s maken kan met de Insta 360 Nano-camera voor iPhone. Met deze kleine gebruiksvriendelijke 360 graden-camera kun je 360 graden-foto’s en -video’s maken en zelfs live uitzenden. De app linkt direct door naar Twitter, YouTube en Facebook. Een andere coole feature is dat je met één druk op de knop kleine animaties en zogeheten little planet-foto’s maakt. Dit zorgt op bijvoorbeeld Instagram voor opvallende content.
Tip: bij deze foto kun je inzoomen en draaien met je muis of vingers.
3D-audio
Maar hoe doe je dat, succesvol live video’s of 360 graden-video’s maken? Het is nieuw, dus het is vooral vallen en opstaan. In ieder geval is de afstand tot je onderwerp belangrijk. Zeker niet te ver, maar ook niet te dichtbij. Een armlengte afstand is een goede richtlijn als je verslag doet. Een uitdaging is om zelf niet in beeld te komen, dus je zult je moeten verstoppen. Hou ondertussen wel je camera in de gaten, want diefstal en vandalisme liggen op de loer. Audio is erg belangrijk, belangrijker dan je misschien zou denken. Het is inmiddels mogelijk om 3D-geluid op te nemen met de Ambeo Smart Headset van Sennheiser. Dit zorgt ervoor dat de kijker weet welke kant hij/zij op moet kijken. Een overvliegend vliegtuig hoor je daardoor ook daadwerkelijk boven je hoofd.
Virtual reality
Virtual reality is niet alleen voor de fun. Uit allerlei tests blijkt dat virtual reality bepaalde gebieden in de hersenen activeert en dat het potentieel als een medicijn gebruikt kan worden. Denk aan mensen met een angststoornis of burn-out. Wat ook interessant is dat VR empathie kan opwekken. Je voelt als het ware mee met degene waar de video over gaat of de persoon die de video maakt. Het zorgt voor het gevoel dat je ondergedompeld wordt en ergens bij aanwezig bent. Meer weten over virtual reality-apps, brillen en videoapparatuur, bekijk dan deze tipsheet van journalist Robert Hernandez.
Interactiviteit
Interactiviteit is ook een factor die steeds belangrijker wordt bij het maken van content. Een app die laagdrempelig is, is Thinglink. Een afbeelding kan veel meer zijn dan een plaatje, namelijk interactief. Je kunt met Thinglink informatie aan een afbeelding toevoegen die tevoorschijn komt als je er met de muis overheen gaat. Een goed voorbeeld zijn de interactieve afbeeldingen van Glen Mulcahy, de organisator van Mojocon. Hier staan zijn favoriete apps voor mobiele contentcreatie.
Journalist Geertje Algera is voor iCulture bij Mojocon in Ierland. Geertje is gespecialiseerd in MoJo (mobiele journalistiek) en geeft trainingen professionele video’s maken met iPhone, zie www.geertjealgeramedia.nl.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Afscheid na 18 jaar: Jean-Paul en Gonny gaan vertrekken (maar iCulture blijft!) (15-01)
- iCulture krijgt een nieuw thuis (15-01)
- Ken jij deze Apple-klassiekers nog? (14-01)
- Locatiegegevens van miljoenen gebruikers populaire apps gelekt: met deze iPhone-instelling bescherm je jezelf (14-01)
- 'EU heroverweegt DMA-onderzoeken naar Apple en andere techbedrijven' (14-01)
Reacties: 7 reacties