Op zich hoeven Nederlandse winkeliers in fysieke winkels geen extra moeite te doen om straks bij de launch pinbetalingen met Apple Pay te accepteren. Bijna alle pinautomaten zijn ervoor geschikt. Maar voor webshops en in apps werkt het toch iets anders: daar wordt veelal gebruik gemaakt van betaalproviders en Mollie is daarbij een van de grotere spelers, naast Buckaroo en Adyen. Op 10 mei informeerde Mollie gebruikers al dat er ondersteuning voor Apple Pay aan zat te komen, maar kon toen nog geen datum noemen. Inmiddels staat de aankondiging online en is het per direct beschikbaar in alle landen waar Apple Pay al is uitgerold. Het is dan ook een internationale uitrol en het is geen aanwijzing dat de Nederlandse launch er snel aankomt. In Nederland kun je er vermoedelijk meteen gebruik van maken, zodra Apple Pay is gestart. De screenshots wekken in ieder geval die indruk door de aanwezigheid van iDEAL, een betaalmethode die alleen in Nederland bestaat. Er zijn voor de winkeliers geen kosten aan verbonden.
Mollie en Apple Pay
Apple Pay maakt gebruik van de Wallet-app, die je kunt gebruiken voor afrekenen in webshops en op websites. Omdat je de betaling uitvoert met je duimafdruk of gezichtsscan is het veilig en voldoet het aan de Strong Customer Authentication (SCA) regelgeving van PSD2, die in september van kracht wordt.
In de aankondiging schrijft Mollie:
Strikt genomen is Apple Pay geen betaalmethode, de eigenlijke betaalmethode hangt af van de kaarten die in de Wallet geplaatst zijn. Op dit moment is er alleen ondersteuning voor creditcards. De verwachting is dat er in de nabije toekomst ook debitcards ondersteund zullen gaan worden.
Geen extra kosten voor Apple Pay via Mollie
Voor winkeliers zijn er geen extra kosten voor het gebruik van Apple Pay via Mollie. Je betaalt alleen de reguliere kosten voor creditcard als betaalmethode. Het systeem detecteert automatisch of iemand vanaf een Apple-toestel probeert te betalen. Alleen dan wordt Apple Pay getoond als betaalwijze, naast de al langer bestaande opties zoals iDEAL.
De vraag is natuurlijk of Apple Pay ook op het web in staat is om de veelgebruikte methode iDEAL te verslaan. Veel mensen zijn al gewend aan deze betaalmethode en gebruiken het inmiddels routinematig. Hoe je met Apple Pay kunt betalen op het web lees je in onze tip.
Mogelijkheden voor Nederland
Op dit moment werkt Mollie met Apple Pay dus nog alleen met creditcards. In Nederland werkt ING met Apple Pay straks alleen met de Maestro-pinpassen. Er zijn al aanwijzingen gevonden dat de pinpassen straks ook gebruikt kunnen worden voor betalingen op het web en in apps. Vermoedelijk zal Mollie dan ook de Maestro-passen ondersteunen zodra ING live gaat met Apple Pay.
Update → Apple Pay in Nederland is per dinsdag 11 juni 2019 officieel beschikbaar in Nederland via ING Apple Pay. Bekijk onze tip hoe je Apple Pay instelt en waar en hoe je Apple Pay gebruikt.
- 2019 - 11 juni: Apple Pay in Nederland is nu ook beschikbaar. Dit is toegevoegd aan het artikel. Reacties zijn vanaf hier gesloten.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Shazam heeft nu 100 miljard keer muzieknummers herkend: hoeveel Shazams heb jij? (20-11)
- Weekend kijktips: Silo, Mike Tyson, Zondebokken en meer (16-11)
- EU wil verbod op regiogebonden App Store en meer: alles voor iedereen in Europa gelijk (12-11)
- Apple Music Classical nu eindelijk via CarPlay te beluisteren (12-11)
- Apple werkt samen met luchtvaartmaatschappijen voor nieuwe Zoek mijn-functie (11-11)
Apple Pay
Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, die sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij nagenoeg alle banken. Lees onze Apple Pay FAQ voor antwoorden op veelgestelde vragen, bekijk hoe je Apple Pay moet instellen en hoe je Apple Pay kunt gebruiken. Apple heeft ook nog andere gelieerde diensten, zoals Apple Pay Later en Apple Cash. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!
- Alles over Apple Pay
- Apple Pay FAQ: antwoorden op veelgestelde vragen
- Apple Pay vergelijken
- Apple Pay instellen: zo doe je dat
- Apple Pay gebruiken: zo betaal je ermee
- Apple Pay op Apple Watch
- Problemen met Apple Pay
- Apple Pay in het ov
- Express-ov met Apple Pay
- Apple Pay en privacy
- Apple Pay-transacties bekijken
- Meerdere Apple Pay kaarten van dezelfde bank herkennen
- Apple Pay blokkeren
- Welke winkels accepteren Apple Pay?
- De beste Apple Pay tips
Reacties: 35 reacties