Motorola spreekt Apple aan over 18 patenten

Motorola heeft Apple aangeklaagd voor 18 patenten rond mobiele telefoons. Inmiddels klaagt elk bedrijf uit de mobiele industrie elkaar aan.

motorola_apple_logoMotorola heeft Apple aangeklaagd voor een recordaantal patenten: maar liefst 18 stuks. Volgens Motorola gaat het om sleuteltechnologieën die in een vroegtijdig stadium door Motorola zijn ontwikkeld en die nu worden gebruikt in Apple’s belangrijkste producten. MobileMe en de App Store zouden bijvoorbeeld ongeoorloofd gebruik maken van Motorola-patenten, maar ook Apple’s gebruik van 3G, GPRS, 802.11 en het antenne-ontwerp zijn al eerder door Motorola vastgelegd. Draadloze e-mail, de nabijheidssensor, software om applicaties te beheren, locatiegebaseerde functies, synchroniseren met meerdere apparaten… verzin het maar en het staat bij Motorola in de patentendatabase.


De toestelmaker heeft nu bij de handelscommissie ITC een onderzoek aangevraagd. Ze eisen dat de import en verkoop van Apple-producten wordt stopgezet en dat er geen producten meer worden geadverteerd, gedemonstreerd en opgeslagen. Inzet is een flinke zak geld die Apple als licentiekosten zou moeten betalen.

Omdat Motorola al zo lang in de mobiele markt actief is, beschikken ze over tienduizenden patenten in de VS en de rest van de wereld, op vrijwel elk denkbaar gebied dat met telecommunicatie te maken heeft. Als laatkomer kreeg Apple te maken met veel technologieën die al in gebruik waren.

Kirk Dailey, verantwoordelijk voor intellectueel eigendom bij Motorola, zegt dan ook:

After Apple’s late entry into the telecommunications market, we engaged in lengthy negotiations, but Apple has refused to take a license. We had no choice but to file these complaints to halt Apple’s continued infringement. Motorola will continue to take all necessary steps to protect its R&D and intellectual property, which are critical to the company’s business.

Opmerkelijk aan het hele verhaal is dat het ooit Motorola was, die de eerste iTunes-telefoon in samenwerking met Apple maakte. Maar de MotoROKR is nooit een succes geworden en Steve Jobs gaf later aan dat hij het een slecht toestel vond.

De ITC werkt sneller dan de normale rechtbank, dus we kunnen al op korte termijn nieuwe ontwikkelingen verwachten. In een diagram van Design Language is te zien wie nu precies een patentenaanklacht tegen wie is gestart:

patenten mobiel

Reacties: 56 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.