De Duitse rechter in Mannheim heeft een aanklacht van Motorola Mobility afgewezen, waarbij de inzet een essentieel 3G/UMTS-patent was. Rechter Andreas Voss van de regionale rechtbank in Mannheim vindt dat Apple geen inbreuk maakt op Europees Patent EP1053613. Dit beschrijft een methode en systeem voor het genereren van een complexe pseudonoise sequentie voor het verwerken van een CDMA-signaal. Klinkt ingewikkeld en dat is het ook, zowel wat de reikwijdte van het patent betreft als de vraag in welke mate andere telefoonfabrikanten het patent overtreden. Volgens de rechtbank slaagde Motorola er niet in om voldoende bewijs aan te dragen, dat er sprake is van een overtreding.
Motorola vindt dat élke toepassing van 3G/UMTS onvermijdelijk inbreuk maakt op het patent dat ze hebben. Maar ze hebben volgens de rechter niet duidelijk aangedragen, waarom de genoemde Apple-producten inderdaad gebruik maken van het patent.
Het patent draait erom dat er een ‘middel’ wordt gebruikt dat nummers genereert, waarmee draadloze transmissies worden geoptimaliseerd. Motorola had volgens de rechter moeten aantonen dat Apple inderdaad zo’n middel gebruikt in haar producten. Het zou daarbij om software of hardware kunnen gaan. Motorola toonde echter geen enkele implementatie, wat voor de rechter de mogelijkheid openlaat dat Apple wellicht een alternatieve methode heeft gebruikt. Motorola beschouwt het patent als essentieel, maar de rechtbank denkt daar anders over.
Overigens is de patentzaak tussen Motorola en Apple daarmee niet in één klap over, want er spelen veel meer zaken in veel meer landen. Motorola won ook al een paar keer een patentkwestie, namelijk rond een patent dat essentieel zou zijn voor GPRS (waardoor meerdere 3G-producten van Apple vorige week uit de winkel verdwenen) en een patent rond BlackBerry-achtige push e-mail. Motorola won in november nog een zaak, omdat Apple’s advocaat niet kwam opdagen.
Motorola biedt het 3G/UMTS-patent onder licentie aan en rekent daarvoor 2,25 procent van de netto verkoopprijs van een product. Apple is daardoor relatief veel duurder uit dan toestelfabrikanten die goedkope telefoontjes maken. De bedoelde 3G/UMTS-functionaliteit zit in een baseband-chip die maar 10 tot 15 dollar kost. De licentiekosten zouden dan hoger zijn dan het benodigde onderdeel dat voor de functionaliteit zorgt.
FOSS Patent legt de impact van de beslissing uitgebreid uit. Ze hebben ook een tabel gemaakt, waarin de juridische stappen tussen Motorola en Apple overzichtelijk zijn samengevat, inclusief data, beslissingen en winnaar.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Apple
Apple is het bedrijf achter de iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en de andere mooie producten die we op iCulture bespreken, maar ook de vele diensten zoals de App Store, Apple Music, Apple Pay, iCloud en meer. Lees meer over Apple's CEO Tim Cook en de andere Apple-topmensen, hoe je contact opneemt met Apple Support en de Apple Stores in Nederland en België.
- Alles wat je wil weten over Apple
- Apple Park, het hoofdkantoor van Apple
- Apple's managementteam
- Alles over Apple CEO Tim Cook
- Alles over de iPhone
- Alles over de iPad
- Alles over de Apple Watch
- Alles over de MacBook
- Contact opnemen met Apple Support
- Apple Stores in Nederland: Amsterdam, Haarlem, Den Haag
- Apple Stores in België: Brussel en verder
- Alles over Apple's diensten
Reacties: 4 reacties