MP3 gaat met pensioen, AAC is de toekomst
Het populairste audioformaat voor muziek heeft z’n langste tijd gehad. Zelfs de uitvinders van het mp3-formaat vinden dat het mooi is geweest. Het Fraunhofer Instituut meldt op haar website dat ze mp3 niet langer ondersteunen. Concreet houdt het in dat ze bepaalde licenties voor mp3-patenten zullen beëindigen. De uitvinders zijn van mening dat er vandaag de dag betere alternatieven zijn voor muziek.
Einde van mp3
De officiële verklaring van het Fraunhofer Instituut luidt:
Although there are more efficient audio codecs with advanced features available today, mp3 is still very popular amongst consumers. However, most state-of-the-art media services such as streaming or TV and radio broadcasting use modern ISO-MPEG codecs such as the AAC family or in the future MPEG-H. Those can deliver more features and a higher audio quality at much lower bitrates compared to mp3.
Tweeëntwintig jaar geleden werd mp3 al voor het eerst dood verklaard, nog voordat het formaat populair werd. Sinds de jaren 90 zorgde het voor een revolutie in digitale muziek, vooral vanwege het makkelijk verspreiden van muziek zonder DRM en het feit dat alle muziekspelers het formaat ondersteunden. Mede daardoor werd de iPod de populairste muziekspeler voor de massa: er pasten veel muzieknummers op en als je het niet in iTunes kon vinden (of er niet voor wilde betalen), dan downloadde je de nummers zelf.
Eind jaren 80 begon de Friedrich-Alexander Universiteit in Erlangen-Neurenberg voor het eerst onderzoek te doen naar het muziekformaat. Onderzoekers van deze universiteit ontwikkelden samen met het Fraunhofer Instituut het mp3-formaat. Dit nam slechts 10% in van de oorspronkelijke bestandsgrootte in, een enorme sprong vooruit in die tijd. Toch sloeg het aanvankelijk niet erg aan – totdat er software verscheen waarmee consumenten zelf hun cd’s konden rippen.
Tien jaar later was mp3 uitgegroeid tot dé standaard om muziek uit te wisselen. Er verschenen programma’s zoals Napster en Kazaa waar je de nieuwste albums kon downloaden. Als betaald alternatief ontwikkelde Apple de iTunes Store, waar je makkelijk met één klik albums en nummers kon aanschaffen. Apple koos voor AAC, niet voor mp3. Dat formaat blijkt nu ook de langste adem te hebben en heeft als belangrijkste voordeel dat je bij dezelfde bestandsgrootte een betere geluidskwaliteit hebt.
Tegenwoordig maakt het muziekformaat niet meer zoveel meer uit, omdat de meeste mensen muziek beluisteren via streaming diensten zoals Apple Music en Spotify. De echte muziekliefhebbers kiezen liever voor lossless formaten, waarvan Apple ook een eigen variant ondersteunt.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 24 reacties