Uitgelicht
Apple Black Friday
Toon of verberg de lijst met posts

MyOrder en Rabo Wallet moeten toegang naar contactloos betalen met iPhone worden

De nieuwe MyOrder-app verschijnt in maart 2014 en heeft contactloze betaalopties. Maar gaan we wel met apps betalen of met een NFC-bankpasje?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

NFC-iPhoneDe Rabobank kondigde deze week aan dat ze in het tweede kwartaal van 2014 mobiel betalen breed gaan inzetten. MyOrder en Cashless Betalen worden samengevoegd en met Rabo Wallet wordt het straks mogelijk om met je telefoon te betalen, net zoals je nu al met je pinpas gewend bent. De bank wil een compleet aanbod van mobiele betaalmogelijkheden aanbieden, bestaande uit Rabo Wallet, MyOrder Cashless Betalen en de mobiele variant van iDEAL. Maar wat gaan we er als iPhone-gebruikers van merken? Dat vroegen we aan Thomas Brinkman, oprichter van MyOrder en tegenwoordig bij de Rabobank verantwoordelijk voor MyOrder Cashless Betalen. Ook kregen we alvast een voorproefje van de nieuwe MyOrder-app, die in maart 2014 verschijnt.

Chipknip verdwijnt

Waarom opeens al die nieuwe betaalinitiatieven? Het heeft te maken met de groeiende populariteit van mobiel betalen, maar ook met het feit dat op 1 januari 2015 de chipknip gaat verdwijnen. De chipknip was ooit bedacht om kleine betalingen makkelijker te maken. Het wordt nog volop gebruikt in bedrijfs- en onderwijskantines, maar het heeft een aantal nadelen. Bij de chipknip moet je steeds zorgen dat er voldoende saldo op de kaart staat en je hebt een speciale lezer nodig om te kijken hoeveel tegoed je nog hebt. Er zijn geen apps waarmee je je saldo kunt aflezen. De organisatie achter de chipknip geeft bovendien volmondig toe dat het aantal transacties snel terugloopt, mede omdat winkeliers steeds vaker het pinnen van kleine bedragen stimuleren. Nu de chipknip verdwijnt wordt er naarstig gezocht naar andere oplossingen en het is logisch dat daarbij naar mobiel en NFC wordt gekeken.

Kanshebber: bankpas met NFC-chip

abn amro pasjeKanshebbers zijn er genoeg: ABN Amro en ING geven hun klanten een bankpas met NFC-chip (zie foto). De Rabobank doet daar niet aan mee, maar kiest voor een alternatief die we verderop zullen bespreken. Bij vernieuwde bankpas hoef je voor het afrekenen van kleine bedragen tot €25 geen pincode meer in te voeren. Je hoeft alleen de pas tegen de betaalautomaat aan te houden, zoals je nu al gewend bent met de OV-chipkaart.

Het versnelt het afrekenen bij de kassa, vooral in situaties waar kleine bedragen worden afgerekend. Je hoeft geen apart chipknipsaldo meer aan te houden en je loopt niet meer het risico dat je je bankpas in de betaalautomaat laat zitten, zoals nu het geval is bij pinnen voor kleine bedragen.

logo_contactloosOp plekken waar je contactloos kunt betalen is het hierbij afgebeelde logo zichtbaar. Opvallend is dus dat de Rabobank als enige van de grote banken geen Maestro-bankpassen met ingebouwde NFC-chip gaat uitdelen, maar hun klanten bij deze betaalsystemen laat betalen met een andere oplossing waarin NFC wel degelijk een rol speelt.

Rabobank kiest voor apps en stickers

Thomas Brinkman richtte in 2007 de mobiele betaalmethode MyOrder op, dat in 2012 werd overgenomen door de Rabobank. Tegenwoordig is Brinkman verantwoordelijk voor MyOrder en Cashless Betalen en bezoekt hij dagelijks de vele partners die er gebruik van maken. We vroegen Brinkman wat de plannen van de Rabobank gaan betekenen voor onze favoriete smartphone, de iPhone. Daar zit immers geen NFC in.

We hebben verschillende mobiele proposities, waaronder MyOrder Cashless Betalen. Mensen kunnen ook een NFC-sticker aan de binnenkant van hun telefoonhoesje plakken om betalingen te doen. Straks mondt dat uit in twee apps: Rabo Wallet, die alleen voor klanten van de Rabobank is bedoeld en allerlei value added services bevat. Daarnaast komt er een vernieuwde MyOrder-app, ook voor niet-Rabobankklanten. Dat wordt een nieuwe app voor iOS waar je straks de NFC-sticker aan kunt koppelen. De app komt eind maart uit, misschien al medio maart.

Preview: vernieuwde MyOrder-app

Hoe de vernieuwde MyOrder-app eruit komt te zien is af te lezen uit onderstaande screenshots, die we alvast kregen toegestuurd. Nieuw daarin is de optie My Stories en snelle toegang tot je favorieten. Wil je parkeren op een plek waar MyOrder wordt geaccepteerd? Dan zie je gemakkelijk op de kaart waar je moet zijn.

myorder-nieuw-2014-1a myorder-nieuw-2014-2a

Contactloos betalen met MyOrder op de iPhone

De MyOrder-app is net als voorheen ook bedoeld voor klanten van allerlei banken, niet alleen klanten van de Rabobank. Je kunt ermee betalen en bestellen op 11.000 locaties in Nederland, zoals horeca, bioscopen en parkeergarages. Rabobank heeft My Order samengevoegd met de dienst Cashless Betalen, dat al werd gebruikt om in bedrijfsrestaurants, zorginstellingen en sportkantines te kunnen afrekenen. Je betaalt daarbij met een NFC-sticker die je op de telefoon of een ander persoonlijk item plakt. Door beide diensten samen te voegen kunnen mensen straks op heel veel plaatsen mobiel betalen met hun iPhone, ongeacht of dat vanuit de app of met NFC gebeurt en ongeacht je bank. Voor mensen die geen smartphone hebben zijn er ook andere verschijningsvormen voor de NFC-chip, zoals een sleutelhanger of polsbandje.

Voor mobiel betalen op de iPhone zul je straks dus de nieuwe MyOrder-app met de NFC-sticker moeten koppelen. Klanten van de Rabobank kunnen ook de Rabo Wallet-app gebruiken, al heeft de Rabobank nog niet bekendgemaakt wanneer deze app ook op de iPhone beschikbaar komt. Maar de Rabo Wallet-app krijgt in ieder geval MyOrder-functies ingebouwd, zodat je met de Wallet-app draadloos kunt betalen in winkels en op allerlei partnerlocaties. Bij de eerder genoemde value added services die in de Rabo Wallet-app worden toegevoegd kun je denken aan het inscannen van kassabonnen, bekijken van je saldo en het toevoegen van bonus- en klantenkaarten. Dit zijn dus functies, die alleen beschikbaar zijn voor eigen klanten.

Apple: geen NFC maar iBeacons

Het interessante is natuurlijk, dat banken zich nu in allerlei bochten moeten wringen om mobiel betalen mogelijk te maken op de iPhone. Zolang Apple geen NFC in de iPhone gaat inbouwen (en het lijkt er niet op dat daar snel verandering in komt), kunnen ze met hun nieuwe NFC-gebaseerde betaalmethoden de iPhone niet ondersteunen. ING en ABN AMRO hebben gekozen voor een pasje, de Rabobank kiest voor stickers, polsbandjes en andere items. Wie beide oplossingen wil combineren kan de NFC-sticker natuurlijk ook op de Rabobank-bankpas plakken, maar dat kan problemen opleveren bij het pinnen.

Apple lijkt te gaan kiezen voor iBeacons, een eigen initiatief dat gebruik maakt van Bluetooth Low Energy (Bluetooth 4.0). Er zijn geluiden dat Apple zelfs plannen heeft om een eigen betaalmethode voor winkels op de markt te brengen. Hoe machtig Apple ook is als marktpartij: als ze ook op lokaal niveau een groot deel van de winkeliers willen meekrijgen, zal dat lastig zijn. Initiatieven van grote lokale banken zoals de Rabobank lijken dan kansrijker.

Welke oplossing gaat winnen: pasje of app?

De vraag is wel, welke methode het breedst geaccepteerd zal worden: een bankpas waar de NFC-chip al is ingebouwd, of een mix van betaalmethoden zoals de MyOrder-app en de NFC-sticker waarbij je zelf kiest waar je de sticker plakt. Om een voorbeeld te geven: op de NS-stations kun je vanaf april contactloos betalen bij winkelformules als De Broodzaak, Kiosk, Julia’s en Smullers. Het werkt met de contactloze Maestro-bankpassen van ING en ABN Amro, maar ook met de contactloze betaalmethode van de Rabobank. Je houdt de bankpas of de smartphone in de buurt van de betaalautomaat (het bereik is zo’n 10 centimeter) en hebt afgerekend. Op het eerste gezicht lijkt de bankpas handiger: bijna iedereen heeft wel een bankpas op zak, waardoor de oplossing ook geschikt is voor mensen die technologie mijden of nog niet op een smartphone willen/kunnen overstappen. Maar je zult die bankpas wel steeds tevoorschijn moeten halen uit je portemonnee, terwijl je je smartphone altijd in de hand hebt. Afrekenen gaat dan veel sneller.

We zijn daarom erg benieuwd: wat is voor jou de ideale manier om mobiel te betalen?

Dit artikel is onderdeel van een tweeluik. Het tweede deel volgt de komende dagen.

Reacties: 16 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.