Zo herken je een nagemaakte Apple Watch
Apple-producten worden al jarenlang nagemaakt. Geen wonder dat er van de Apple Watch inmiddels in China ook al nagemaakte exemplaren in omloop zijn. Voor $40 krijg je zo’n fophorloge in handen. Het ziet eruit als een echte Apple Watch, maar zowel aan de binnen- als buitenkant is alles anders.
Apple Watch: nep of echt?
Fictiv kreeg zo’n nagemaakte Apple Watch in handen en besloot het eens nader te gaan onderzoeken. Voor een echte Apple Watch betaalden ze ruim $300 inclusief tax. De namaak-Apple Watch was na wat onderhandelen voor $40 te krijgen. Het materiaal is geen 7000-series aluminium (waarschijnlijk 6061) en het bandje is niet van fluorelastomeer maar van siliconenrubber.
In China wordt heel anders gedacht over namaak. Als je geen echte iPhone kunt betalen, neem je gewoon eentje die er erg veel op lijkt. Het exemplaar op de foto’s is erg goed gelukt, maar zodra je op de achterkant van de behuizing kijkt zie je dat de hartslagmeter er anders uitziet en dat de oplader werkt met 4 fysieke contactpuntjes. Het is geen inductielader, zoals bij de echte Apple Watch.Je hoeft bij bovenstaande foto dan ook niet te twijfelen welke van de twee nep is.
Goedkopere componenten
Binnenin zijn de verschillen meteen zichtbaar: een traditioneel LCD-scherm bij de nep-Apple Watch, een superdun en flexibel OLED-scherm bij de echte Apple Watch. De digitale kroon werkt niet op het namaakmodel, het is gewoon een knopje dat nergens mee is verbonden. En de knop om het horlogebandje te verwisselen is van plastic gemaakt, dat zilverkleurig is geschilderd. Logisch ook, want er moest ergens op bespaard worden. Er is een reden waarom je voor een echte Apple Watch bijna het tienvoudige betaalt: daar zitten gewoon betere onderdelen in.
En blik op de componenten maakt dan ook meteen duidelijk dat het nepmodel (blauw bandje) er aan de binnenkant totaal anders uitziet. De miniaturisatie die Apple heeft doorgevoerd (roze bandje), zorgt ervoor dat alles veel verfijnder is. Opmerkelijk is dat de nagemaakte Apple Watch daadwerkelijk een hartslagmeter aan boord heeft, al leverde die geen meetresultaten op. Ook zit er een trilmotor in, een vrij goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar onderdeel. De Apple Watch heeft echter een taptic engine, die niet trilt maar subtiel op je pols klopt.
Dit zijn de componenten van de nagemaakte Apple Watch:
Bij de echte Apple Watch ziet het er zo uit:
Nog veel meer foto’s van de interne componenten kun je zien bij Fictiv.
Waarop letten?
Waar moet je nu op letten als je wilt voorkomen dat je met een namaak-Apple Watch wordt opgescheept? Je zult een horloge dat je op Marktplaats koopt niet zomaar kunnen openwrikken, maar gelukkig valt er aan de buitenkant al genoeg te zien.
- De prijs: als het te mooi klinkt om waar te zijn…
- De oplader: Apple’s inductielader heeft geen fysieke contactpuntjes.
- De hartslagmeter: de echte Apple Watch werkt met groene lampjes.
- De bevestiging van het horlogebandje: dit moet van metaal zijn, niet van plastic.
Het exemplaar op de foto’s was volgens Fictiv erg knap gemaakt, maar zoals je ziet: eigenlijk is ook bij dit model vrij snel te herkennen dat er iets niet klopt. Alleen moet je wel die helderheid van geest hebben om alle punten even te controleren, als je met een handelaar op een duistere parkeerplaats hebt afgesproken voor de deal van de eeuw.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Aqara brengt slimme rookmelder en klepregelaar uit, beide geschikt voor HomeKit (19-11)
- 'Apple gaat stoppen met Lightning-naar-mini-jack-adapter' (18-11)
- AirTag 2 komt in 2025: dit zijn de nieuwe functies en verbeteringen die je kan verwachten (18-11)
- Apple's smart home-display komt eraan: dit zijn de verwachte functies (13-11)
- Dit goudkleurige Apple Watch-bandje is nu eindelijk te koop (en je hebt hem op tijd voor kerst) (13-11)
Apple Watch
De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.
- Alles over de Apple Watch
- Apple Watch-modellen
- Apple Watch kopen
- Apple Watch 4G kopen
- Refurbished Apple Watch kopen
- Apple Watch vergelijken
- Apple Watch in roestvrij staal
- Apple Watch-horlogebandjes
- Apple Watch repareren
- Apple Watch Ultra: het topmodel
- Apple Watch SE voor instappers
- watchOS: het besturingssysteem van de Apple Watch
- Bekijken bij Apple
Reacties: 12 reacties