Hackers hebben een nieuwe manier gevonden om creditcardgegevens van gebruikers te ontfutselen. Ze maken een app van een bekend merk of een bekende winkelketen na, bijvoorbeeld van Foot Locker, Christian Dior of Jimmy Choo, in de hoop dat mensen erin trappen. Apple’s App Store zou de afgelopen weken overspoeld zijn door dergelijke namaak-apps, zo meldt de New York Times.

Het bedrijf ‘Footlocke Sports Co Ltd’ maakt bijvoorbeeld apps die de indruk wekken dat ze van sport- en modemerken Puma, Foot Locker, Best Buy, SNKRS, Famous Footwear, Céline, Salvatore Ferragamo en Mizumo zijn.
Het is bijzonder dat de apps door de goedkeuring van Apple zijn gekomen, omdat het bedrijf erom bekend staat dat ze strenge controles uitvoeren. Maar die controles zijn vooral gericht op malware en andere schadelijke software. Of de maker van de app echt de eigenaar is van het merk en of alle merken wel rechtmatig zijn gebruikt, controleert Apple nauwelijks.
Volgens Ben Reubenstein, appontwikkelaar voor enkele bekende merken, kunnen de bedrijven het beste zelf regelmatig controleren of er namaak-apps circuleren. “Het is belangrijk dat merken in de gaten houden hoe hun naam gebruikt wordt”, aldus Reubenstein.
Honderden apps verwijderd
Apple heeft al honderden apps uit de App Store verwijderd, nadat de New York Times en de New York Post ze erop attendeerden. De meest schadelijke apps proberen persoonlijke informatie te stelen, door de indruk te wekken dat je inlogt op je persoonlijke account. Daardoor kunnen creditcardgegevens in verkeerde handen vallen. Sommige apps bevatten malware die de gegevens zonder jouw toestemming proberen te ontfutselen. Er zijn ook relatief onschuldige apps die alleen reclame laten zien. De makers van de apps proberen te profiteren van de drukte rond de feestdagen, nu veel meer mensen online hun aankopen doen.
Volgens Chris Mason van Branding Brand, een bedrijf dat nieuwe shopping-apps in kaart brengt, is er nog nooit zo’n grote toestroom van namaak iPhone-apps geweest in zo’n korte periode. De meeste zijn afkomstig van ontwikkelaars in China.
Apple’s reactie
Apple heeft tegenover de NYT gereageerd op het nieuws. Volgens Apple-woordvoerder Tom Neumayr komt het vooral neer op meldingen van de gebruikers zelf:
“We streven ernaar onze klanten de best mogelijke ervaring te bieden en we nemen beveiliging erg serieus. Klanten en ontwikkelaars kunnen frauduleuze of verdachte apps signaleren, waarna we meteen op onderzoek uit gaan, om te zorgen dat de App Store veilig is. We hebben deze aanstootgevende apps verwijderd en zullen op onze hoede blijven voor apps die onze gebruikers in gevaar brengen.”
Wat betreft namaak-apps hanteert Apple eigenlijk het systeem dat Google gebruikt voor alle apps: zodra gebruikers gaan klagen, zullen ze op onderzoek uitgaan.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Apple geeft je 10% korting op accessoires bij inlevering van je oude apparaat (van welk merk dan ook) (16-04)
- Apple werkt aan verbeteringen voor Apple Intelligence: zo gaat Apple dat doen (15-04)
- Apple is voor het eerst grootste smartphoneverkoper ter wereld in eerste kwartaal (dankzij deze iPhone) (15-04)
- Apple viert 10 jaar Activiteit-app met speciale uitdaging (en een exclusieve fysieke pin) (14-04)
- Gerucht: 'Apple Intelligence-versie van Siri komt nog dit najaar' (14-04)
App Store
Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

- Alles over de App Store
- Alles over App Store-abonnementen
- Vastgelopen downloads oplossen
- Eerdere aankopen in de iOS App Store bekijken
- Verbinding met App Store mislukt
- App Store op de Apple Watch
- Mac App Store
- Eerdere aankopen in de Mac App Store bekijken
- Mac-software installeren buiten de App Store om
- App Store-scam herkennen
- Sideloading: buiten de App Store om downloaden
Wat kun je er als klant tegen doen? Hoe weet je dat het een valse app is. Ik ga maar weer fysiek boodschappen doen met de kerst geloof ik.
@Paul: Om te beginnen een beetje opletten en gezond verstand gebruiken. Een app van ‘Footlocke’ is voor mij heel duidelijk niet van ‘Footlocker’. Dit soort apps vereist dezelfde oplettendheid als bij het kopen via sites. Ik ben net (weer) overgestapt op een iPhone en had dit soort apps eerder verwacht bij android. Maar goed, een gewaarschuwd mens telt voor twee.
Mmmmm Apple reageert dus pas op het moment dat bedrijven en/of gebruikers klagen.Dan gaan ze pas op onderzoek uit.In mijn opinie de omgekeerde wereld en veel te laat. Zij moeten in de eerste plaats er voor zorgen dat dit soort apps niet in de Appstore terecht komen.Het is tenslotte hun winkel.En die enkeling die er dan tussendoor glipt zou dan alsnog door bedrijven cq gebruikers gesignaleerd kunnen worden en verwijderd.Zo hou je de Appstore schoon en veilig.
En ik maar denken dat de apps van Apple gekeurd zijn. Niet dus. Slechte zaak dat Apple en Google rijp én rot verkopen.
Juist het gevoel dat Apple zorgt voor een adequate beveiliging en controle was voor mij een extra reden om een iPhone te kopen. Dat ze dit soort apps doodleuk in hun winkel zetten valt me zwaar tegen.
In de App Store staat ook een iCulture app die door iCltr is gemaakt. Dat klinkt ook verdacht 😉