In deze buitenwijk van Napels opent Apple op 6 oktober de Europese iOS-academie
Apple heeft niet de meest glamoureuze locatie gekozen voor de gloednieuwe Europese iOS-academie voor ontwikkelaars. De eerste groep van 200 studenten zal op 6 oktober van start gaan in San Giovanni a Teduccio, buitenwijk ten zuiden van Napels. Als je er rondloopt denk je niet meteen aan de nieuwste technologie. Maar dat kan veranderen als Apple de voormalige industriële buurt een opkikker geeft en ontwikkelaars uit heel Europa naar het zuiden van Italië trekken.
Napels, een bewuste keuze
Dat Apple voor Zuid-Italië heeft gekozen is bijzonder, want in het land is er een grote kloof tussen het arme zuiden en het rijke noorden. Een opleidingsinstituut in Milaan zou misschien meer voor de hand hebben gelegen. De academie zal aanvankelijk vooral lokale studenten trekken uit het zuiden van Italië. Zij krijgen elk een iPhone, iPad en MacBook te leen waarmee ze in negen maanden gaan leren om apps te maken. Het kost de studenten niets. Apple en de universiteit van Napels steken er 10 miljoen euro in, om te zorgen dat het de studenten aan niets ontbreekt. In 11 dagen tijd meldden zo’n 4.000 belangstellenden zich aan. Wie buiten de boot viel heeft volgend jaar nog een kans, want dan is er plek voor 400 studenten. Er zal les gegeven worden in het Engels, zodat ook buitenlandse studenten kunnen aanschuiven.
Alleen de entourage kan nog wel een opknapbeurt gebruiken. In de jaren tachtig was een groot deel van de bevolking werkzaam bij een fabriek waar voedsel werd verpakt. Nu zijn veel buurten in verval geraakt, zoals op de foto hierboven die net als de andere foto’s uit dit artikel afkomstig zijn van Google’s StreetView. De inwoners zien het plan wel zitten. De eigenaar van een buurtbar hing een foto van Steve Jobs in zijn zaak, naast een foto van die andere held, Maradona.
Nieuwbouw in vervallen buurt
Apple heeft gekozen voor een gloednieuw gebouw op de campus van de universiteit. Er is gekozen voor een bijzondere indeling van de klaslokalen. Studenten werken in kleine groepjes aan ronde tafels, waarbij de competitie tussen de verschillende groepjes wordt aangewakkerd. Via een akoestisch systeem kan de docent met elke afzonderlijke groep communiceren, zodat de rest van de studenten niet kan meeluisteren. Er komen ook hangplekken in het klaslokaal, zodat studenten even kunnen uitrusten.
The Guardian bracht al een bezoekje aan de klaslokale en trof een nog wat rommelige situatie aan. Volgens Apple en de deelnemende universiteit verloopt de samenwerking op rolletjes, maar toen een verslaggever even het hoofd om de hoek van de deur stak, raakte het team dat bezig is met het opleiden van de docenten, zenuwachtig over de aanwezigheid van een ‘journalist’. Apple’s cultuur van geheimhouding zou niet goed samengaan met de cultuur in Napels, waar elk geheim meteen op straat ligt.
De politieke kant: goedmakertje en prestigeproject
Apple zou ervoor kunnen zorgen dat er in het zuiden van Italië meer start-ups ontstaan en dat er minder sprake is van het weglopen van talent. Mensen die hogerop willen komen gaan liever naar welvarende regio’s. Tegelijk is het een manier voor Apple om te laten zien dat ze goed bezig zijn in Europa, waar ze worden achtervolgd door een belastingclaim van 13 miljard euro. De investering van €10 miljoen voor de iOS-academie is dan een goedkoop goedmakertje, die Tim Cook in interviews en speeches kan gebruiken om te laten zien dat ze ook goede dingen doen. Cook zou op het idee zijn gekomen om een iOS-academie te openen na een gesprek met premier Matteo Renzi, die achter het plan staat. Renzi zou Cook hebben verteld over de scheidslijn in Italië. Het noorden is rijker dan de rijkste landen in Europa en het zuiden is armer dan Griekenland. Dit zou de reden zijn geweest waarom Apple voor het diepe zuiden koos.
Volgens Marco Simoni, topbestuurder in de regering van Renzi, is het slim om in het zuiden in technologie te investeren, omdat het relatief weinig kost. Huisvesting is veel goedkoper en de lonen zijn lager. Voor Renzi is het ook een mooi prestigeproject, waarmee hij kan aantonen dat de regering ook iets doet voor het arme zuiden. Maar volgens critici is het nog te weinig.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- iCulture wenst je een gelukkig 2025! (31-12)
- Onze favorieten van 2024: de iPad Pro met M4-chip (27-12)
- Kijk nu de documentaire 'Theft, Death, and Steve Jobs' op YouTube (16-12)
- Deze Chinese autofabrikant maakt meer dan 30 procent van alle iPads - en rukt steeds verder op (02-12)
- Getest: de nieuwe gehoorfuncties op de AirPods Pro (21-10)
Reacties: 2 reacties