Navigon stopt
Navigon bracht onlangs nog een update voor de iOS-apps uit, maar dat lijkt ook meteen de laatste. Vanaf 14 mei verdwijnen de Navigon-apps uit de App Store. Het voormalige Navigon (tegenwoordig Garmin Würzburg) heeft op de website en op Facebook het einde aangekondigd van de Navigon-apps voor iOS en Android. Vanaf die dag is het niet meer mogelijk de apps te downloaden, in-app aankopen te doen (zoals nieuwe kaarten) of de live-verkeersdienst te gebruiken.
Abomodel werkte niet?
Navigon stapte net als TomTom op een gegeven moment over op een nieuw betaalmodel, waarbij je maandelijks of jaarlijks betaalt om gebruik te maken van de nieuwste kaarten en functies. Voorheen betaalde je een paar tientjes als eenmalig bedrag. In Nederland kreeg Navigon vooral voet aan de grond dankzij een samenwerking met provider T-Mobile. Daarnaast werden TomTom en Sygic veel gebruikt door Nederlanders.
Minstens twee jaar
Volgens de fabrikant kunnen bestaande gebruikers de apps nog minstens twee jaar blijven gebruiken. Dat geldt ook voor FreshMaps, waarbij je regelmatig nieuw kaartmateriaal krijgt. De abo’s voor iOS lopen automatisch af, terwijl Android-gebruikers handmatig hun lopende abo moeten stoppen. De maatregel geldt volgens de makers voor “Alle Garmin navigatie-apps, waaronder Navigon, Navigon Regions en Navigon Cruiser”. Mensen met een Garmin HUD Plus en BMW HUS kunnen hun apps nog wel blijven gebruiken en krijgen ook updates.
Navigon 25 jaar actief geweest
Garmin geeft geen reden waarom ze willen stoppen met de apps en wijst slechts op “strategische redenen”. Verder bedankt het bedrijf de klanten voor vele jaren loyaliteit en steun. Navigon is meer dan 25 jaar actief geweest op het gebied van navigatie. Vlak nadat de App Store van start ging maakten de navigatie-apps van Navigon, TomTom en Sygic hun beste tijd mee. Mensen kochten de apps voor een paar tientjes, al waren prijzen van bijna 100 euro ook geen uitzondering. Je kreeg daarmee de mogelijkheid om offline te navigeren, ook in het buitenland. Nadeel was dat je per werelddeel moest kopen en dat je met lange tussenpozen updates kreeg van het kaartmateriaal, dat je vervolgens handmatig moest installeren. De apps namen veel ruimte in op je toestel. Later losten de navigatie-fabrikanten dit op door je kaarten van een bepaald gebied te laten downloaden, bijvoorbeeld alleen West-Europa.
Nu gratis oplossingen zoals Google Maps, Apple Kaarten en Waze net zo geschikt zijn om te navigeren, vinden steeds minder mensen het de moeite waard om een aparte navigatie-app aan te schaffen. Deze nieuwere apps bieden ook actueel kaartmateriaal, kosten helemaal niets en bevatten allerlei handige extra’s zoals routes rondom een file plannen.
Ben je op zoek naar een goede vervanger? Bekijk dan onze lijst met de beste navigatie-apps voor iPhone en iPad!
Tipgever: JustOleg
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- 'Vernieuwde Mail-app dit voorjaar naar Mac en iPad' (maar niet voor iedereen) (20-01)
- Carrot Weather heeft nu een CarPlay-app: navigeren met het weer (als je ervoor betaalt) (16-01)
- Locatiegegevens van gebruikers populaire Nederlandse apps op straat: dit is er aan de hand (15-01)
- Nieuw in WhatsApp: camera-effecten, sneller reacties versturen en meer (15-01)
- BMW's nieuwe iDrive-systeem zet een stap achteruit in CarPlay-ondersteuning (14-01)
Reacties: 53 reacties