Het is al jaren een wens van Apple: een geïntegreerde simkaart in de iPhone die niet verwisseld hoeft te worden. Apple zou al sinds 2010 samen met het Nederlandse technologiebedrijf Gemalto werken aan een nieuw type simkaart en diende hier in november 2011 ook een patent voor in. Tot nu toe heeft Apple die wens niet kunnen realiseren omdat het systeem simpelweg niet is toegestaan. Maar daar komt misschien verandering in. De Nederlandse regering heeft zich vorige week in een wetswijziging uitgesproken voor een simkaart die niet meer aan één specifieke aanbieder gekoppeld hoeft te worden. Nederland is daarmee het eerste land ter wereld dat hiervoor kiest.
Bij deze netwerkonafhankelijke of virtuele simkaart kan via software bepaald worden welke provider je gebruikt. Hierdoor kun je ook eenvoudiger van provider wisselen. Nu is het nog zo dat je telkens als je van provider wisselt ook de simkaart in je iPhone moet verwisselen. Na de gewone simkaart volgden weliswaar kleinere alternatieven in de vorm van de micro- en nano-simkaarten, maar aan het principe dat je ze fysiek moet verwisselen is nog altijd niets veranderd.
Apple wil graag in eigen hand hebben in combinatie met welke netwerken de iPhone functioneert. In de beginjaren van de iPhone had Apple exclusieve contracten met telecomaanbieders, maar tegenwoordig heb je veel meer keuze. Wel zijn er andere voorbeelden waaruit blijkt dat Apple die controle nog altijd wil houden. Zo mocht de iPhone tot voor kort niet op 4G-netwerken van andere providers dan Mobistar gebruikt worden. Een wetswijziging maakte daaraan een eind.
In theorie maakt het nieuwe type simkaart het voor Apple ook mogelijk om rechtstreeks spraak- en datadiensten bij providers in te kopen en die zelf aan iPhone-gebruikers te gaan aanbieden, al is het wel de vraag of Apple dit daadwerkelijk gaat doen. Het zou betekenen dat Apple op afstand kan bepalen welke providers gebruikt worden. In 2010 vielen de plannen van Apple bij providers niet in goede aarde. Maar de Europese econoom en beleidsanalist Rudolf van der Berg denkt dat de mobiele industrie er van zal profiteren.
Niet alleen voor Apple is het nieuwe simkaarttype interessant. Het kan een belangrijke impuls zijn voor the internet of things, steeds meer dagelijkse gebruiksvoorwerpen worden voorzien van een internetverbinding. Daarmee zou in feite elke fabrikant zijn eigen simkaart in producten kunnen integreren. Of het nou gaat om een fabrikant van auto’s, telefoons/tablets of andere elektronische apparaten.
Van der Berg, nu werkzaam bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), denkt dan ook dat het met name voor communicatie tussen verschillende apparaten grote voordelen kan bieden. Volgens de expert is er nu nog een hoop weerstand tegen het koppelen van gadgets en dergelijke omdat zij zich daarmee moeten binden aan een bepaalde provider. Een netwerkonafhankelijke simkaart zou dit probleem verhelpen. Een autofabrikant kan met een dergelijk systeem elke operator aan een auto koppelen of zelfs meerdere aanbieden om altijd een goed bereik te kunnen garanderen. Twee grote autofabrikanten hebben al plannen om auto’s te voorzien van simkaarten en onafhankelijk telecomaanbieder te worden.
Voorlopig is het nog allemaal toekomstmuziek. “We hebben nog een lange weg te gaan”, aldus Van der Berg. Nederland is het eerste land dat er voor heeft gekozen om de nieuwe simkaartvorm te accepteren. Er spelen nog wel de nodige technische beperkingen. De GSM Association, waarin de wereldwijde fabrikanten van smartphones en providers verenigd zijn, is volgens Van der Berg wel voorstander. Maar op dit moment is het nieuwe systeem nog in vrijwel alle landen illegaal. Van der Berg hoopt dan ook dat andere landen het voorbeeld van Nederland zullen volgen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Wat zullen de mogelijkheden zijn als je tijdelijk je nummer wilt gebruiken in een ander toestel dat nog niet voorzien is van een provideronafhankelijke simkaart?
Wanneer zal deze provideronafhankelijke simkaart dan op de Nederlandse markt in gebruik genomen gaan worden?
Als je dit supportert is je kennis van technologie quasi 0.
Dit zou zo praktisch zijn!
Het kan ook heel interessant zijn voor mensen die veel reizen. Apple koopt over de hele wereld belminuten en dataverkeer bij lokale providers. Jij sluit een abonnement af bij Apple. Als je bijvoorbeeld naar Spanje gaat, valt je iPhone automatisch onder het lokale Spaanse contract van Apple, dus jij betaalt geen roamingkosten.
@Johan: Precies! Daarom is het zo praktisch. Wij reizen veel, en daarom zou dit geweldig zijn!
@Johan: Dat zou echt geniaal zijn ! wow
Wij werken met een mobiele pinautomaat waar een ‘blanco’ simkaartje in zit. Wanneer het bereik van T-Mobile ontoereikend is, kan ik via het menu voor KPN of Vodafone kiezen.
Ja maar dit kan ook de anderekant op werken, namelijk dat je op reis helemaal geen lokale provider kan kiezen en enkel kan roaming via je eigen provider, en dus hoge kosten… Je kan namelijk niet meer je simkaart er uit halen
@Metz: Idd het kan ook ‘gevaarlijk’ worden door alles bij 1 partij te leggen.
Hoezo Nederland eerste land? In Japan was dit jaren geleden (voor de komst van de smartphones) al gebruikelijk. Daar kocht je de telefoon en was de simkaart erin geïntegreerd. Daarom kwamen die Japanse toestellen die ze daar lokaal gebruikten ook niet naar Nederland.
Het zou ook ruimtebesparing opleveren. Ook niet geheel onbelangrijk. Een simkaart neemt niet alleen zelf ruimte in, maar er wordt ook nog ruimte ingenomen door de contactpunten en het laatje. Een geïntegreerde simkaart zou alleen bestaan uit een zeer kleine chip.
Zo begonnen we ook jaren geleden hier in Nederland
Voor de komst van de simkaart had je toestellen zoals bijvoorbeeld de Nokia ringo en nog een paar andere waar geen simkaart in kon maar deze toestellen werden aangemeld bij de provider waar je voor koos .
@Johan: Vanaf 2015 worden de roamingkosten in Europa sowieso afgeschaft.
Niet in Europa maar in de Europese Unie! Zwitserland ligt binnen Europa maar buiten de Europese Unie! Een levensgroot verschil waardoor dat een duur land blijft voor de telefoon! Gelukkig kan ik daar wel een lokale sim kopen, maar is toch niet handig.
In amerika hebben ze dit met de iPhone 4 en 4S ook al gehad. Sommige toestellen zat ook geen simkaart in omdat ze maar met 1 enkele provider gebruikt konden worden.
@BT92: Dat is nog niet duidelijk. Nederland is het eerste land dat het via een wetswijziging mogelijk maakt. Pas als andere landen (EU) gaan volgen, dan wordt het voor Apple en andere fabrikanten pas echt interessant om in te stappen.