Nederlanders gebruiken phablet vooral als tablet
Als Apple later dit jaar een 5,5-inch iPhone op de markt brengt, zullen we ook als Apple-gebruikers moeten wennen aan een nieuw woord: phablet. Een toestel met zo’n groot scherm zit ergens tussen een telefoon en een tablet in. Tegelijk zal Apple er rekening mee moeten houden dat de interesse in de iPad mini afneemt. Uit een onderzoek onder Nederlandse gebruikers, blijkt namelijk dat de grotere smartphones als een soort tablet worden gebruikt. Voor 28 procent van de ondervraagde Nederlanders vormt de phablet de belangrijkste tablet en maar liefst 49 procent gebruikt een phablet om mee te bellen. Er is maar een kleine groep van 16 procent die naast de phablet ook nog een ‘echte’ tablet gebruikt.
De groep phablet-gebruikers blijkt trouwens nogal divers. Er zijn ook mensen (14%) die de phablet gebruikt als een soort tweede mobiele telefoon. Die mensen hebben ook nog een smartphone, die ze gebruiken om te bellen. Ook voor deze mensen is de phablet eigenlijk een kleine variant van de tablet, waarop je bijvoorbeeld makkelijker kunt internetten. Voor 35% van de ondervraagde Nederlanders is de phablet de meestgebruikte smartphone. Al deze cijfers zijn terug te vinden in onderstaande grafiek.
Het onderzoek werd uitgevoerd door het Telecompaper Consumer Panel onder 188 phablet-gebruikers. Dat zullen nu nog vooral Samsung- en Android-gebruikers zijn, nu Apple nog niet officieel heeft laten zien dat ze ook op grotere smartphones willen insteken. De steekproef is uiteraard maar relatief klein, maar met 188 deelnemers krijg je toch een iets betrouwbaarder beeld dan op basis van rondvragen in je kennissenkring.
Moet Apple zich zorgen gaan maken? Niet direct, want smartphones zijn momenteel de grootste omzet- en winstmakers binnen het concern. Een goedverkopende 5,5-inch iPhone 6 kan de teruglopende verkopen van iPad mini’s gemakkelijk goed maken. Maar daarmee dreigt de iPad mini wel uit te groeien tot een toekomstige ‘iPod’: een productcategorie die Apple nog wel blijft voeren, maar die niet meer zoveel aandacht qua productontwikkeling krijgt.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 6 reacties