Nederlanders gebruiken vooral smartphone voor internetbankieren

Contactloos betalen was nog nooit zo populair
Nederlanders blijken vooral mobiele apps te gebruiken om hun bankzaken te regelen. Ze gebruiken vaker hun smartphone dan hun pc als ze geld willen overmaken. Ook is contactloos betalen in 2018 definitief doorgebroken.

De Nederlander bankiert mobiel

Het blijkt uit cijfers van Betaalvereniging Nederland over het jaar 2018. Geld overboeken via een app gebeurt steeds vaker. In het derde kwartaal van 2018 werd voor het eerst een kantelpunt bereikt: sinds dat kwartaal worden er meer bankzaken geregeld op de smartphone (52%) dan op een gewone computer. Nederlanders zijn over het algemeen dan ook erg passioneel over de app van hun bank, zeker als bepaalde functies nog niet beschikbaar zijn en bij de concurrentie wel. In 2018 maakten Nederlanders ruim 1 miljard keer geld over, met een totale waarde van 1,95 biljoen euro.


Overigens komt het ook nog steeds voor dat geld wordt overgeboekt op papier. In 2018 werden maar liefst 18,8 miljoen overschrijdingsopdrachten op papier uitgevoerd. Wel daalt het sterk.

Contactloos betalen

In Nederland is 56 procent van de betalingen u contactloos, een aardige groei ten opzichte van de 49 procent in 2017. Tegenwoordig is contactloos betalen populairder dan je pasje in de automaat steken. Onder contactloos betalen worden allerlei vormen verstaan: het kan met een NFC-pasje, maar ook met een wearable zoals je Apple Watch, Fitbit, Garmin of een speciale ring (zoals die van ABN-AMRO).

ABN Amro: betalen met ring

In totaal werd in 2018 voor 115 miljard euro gepind aan de kassa. Het aantal pinbetalingen steeg naar 4,4 miljard en dat betekent een groei van 12,9 procent. Sinds 2001 groeide het aantal pinbetalingen nog nooit zo hard. Toenemend gemak door contactloos betalen en veiligheid zijn daarbij doorslaggevende factoren, aldus directeur Piet Mallekoote van Betaalvereniging Nederland.

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.