Reacties voor: ‘Inlichtingendiensten willen chatapps afluisteren met nieuwe Nederlandse aftapwet’

De nieuwe Nederlandse aftapwet moet het voor de AIVD mogelijk maken om chatapps af te tappen. Ook Wi-Fi-hotspots vallen onder het wetsvoorstel. Hierdoor zou er een grote hoeveelheid data onderschept kunnen worden, ook van onschuldige burgers.
Redactie iCulture.nl -

Reacties: 4 reacties

  1. Op zich heeft Nederland n betere reputatie qua betrouwbaarheid in aftappen, afluisteren en privacy in vergelijking met FBI en de NSA. Zover ik weet dan

  2. Vergeet niet dat Nederland in absolute getallen, dus niet relatief, al meer afluistert dan de VS (illegale taps van NSA niet meegeteld dan).

    Ook geeft dit aan dat Nederlandse veiligheidsdiensten nog geen idee hebben waar ze mee bezig zijn. Ze worden bedolven onder data zodanig dat men geen resources meer heeft om achter echte legitieme bronnen aan te gaan. Het eind resultaat is dus NEGATIEF uit oogpunt van veiligheid omdat kostbare resources verspilt worden aan analyseren van bronnen waar criminelen en terroristen geen gebruik zullen maken.

    Daarnaast is het voor iedere crimineel en terrorist nog mogelijk om of 3rd party apps als Signal /Bleep /Threema te gebruiken, of nog erger, op basis van Open Source hun eigen varianten hierop te bouwen met eigen server netwerk.

    In het geval van Bleep is zelfs dat server netwerk niet meer nodig want dat gaat met End to End encryption P2P. Veel succes dan Plasterk.

    Enige wat dus overblijft is dat Plasterk de 99% legitieme burgers de post inkijkt. Laatste keer dat dat gebeurde was in ’40-’45. Nuff said…

  3. @Bas: Al het verkeer gaat over het netwerk van de providers.Dan kunnen ze het toch ook opslaan?

  4. @Gerben: Weet niet of ik je opmerking helemaal begrijp. Uiteraard kunnen ze dat maar de vraag is of het ook mag en /of wenselijk is.

    Ik ben van mening dat antwoord op beide vragen nee is.

    In het verleden moest een rechter een afluister verzoek toetsen en goedkeuren. Nu hoeft al niet meer en heeft zelfs de belastingdienst met bepaalde zaken dezelfde rechten en mogelijkheden als de inlichtingendiensten. Men mag bijvoorbeeld een “man-in-the-middle” attack doen zonder rechterlijke toestemming.

    Dat is al krankzinnig, maar nu gaan we nog een stap verder. We gaan data alvast proactief opslaan en analyseren. Daarna mag een commissie (en dus geen rechter) beslissen of dat we de diepte in mogen.

    Je hebt geen zicht op waar je data is opgeslagen, met wie het wordt gedeeld, of het veilig is opgeslagen etc etc etc.

    Straks maak je één keer een grap dat je voor een gram ‘Coke’ je iPhone wel wil verkopen en 2 jaar later kom je de VS niet meer in.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.