Nederlandse app-ontwikkelaars werken traditioneler dan gedacht
Nederlandse app-ontwikkelaars bespreken de opdrachten voor apps graag met een kop koffie onder handbereik in een café of koffiebar, maar verder werken ze vooral op kantoor en dan ook nog eens netjes van 9 tot 5. Dat blijkt uit onderzoek van Mark Minkjan, die afstudeerde op de opkomst en ruimtelijke ordening van de app-industrie. Hij bracht de app-producenten in kaart en concludeert dat de meeste ontwikkelaars in Amsterdam zitten.
De reden dat app-producenten met name in de hoofdstad zitten, heeft met traditionele waarden te maken. Ontwikkelaars kiezen voor een plaats die makkelijk bereikbaar is, plaatsen waar ze gestudeerd hebben of waar familie in vrienden in de buurt wonen. Daarnaast scoort de stad Amsterdam omdat er veel opdrachtgevers zitten. Het druist volgens Minkjan in tegen de perceptie dat app-ontwikkelaars zich overgeven aan ‘Het Nieuwe Werken’. Daarbij wordt gedacht dat jonge sectoren andere werktijden hanteren en zich graag op een locatie vestigen waar (een bijzondere) belevingswaarde aan vast zit. Voor de app-ontwikkelaars gaat dit echter niet op. Minkjan stelt dat er daarom vraagtekens kunnen worden gezet bij de strategie van gemeenten om bepaalde bedrijfssectoren naar zich toe te willen trekken.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder 91 bedrijven. Een bedrijf kwam in aanmerking voor het onderzoek als ze uit minimaal één werknemer bestond met het ontwikkelen van applicaties als voornaamste doel – en dat op fulltime basis. Van de 91 bedrijven bevinden zich er 62 in de Randstad en maar liefst 32 in de Nederlandse hoofdstad. Die spreiding komt overeen met die van de opdrachtgevers.
Dat app-ontwikkeling een serieuze bezigheid is en niet berust op zolderkamers of garages, blijkt wel uit de setting van de bedrijven.
De werkplek is vaak een kantoor, dat representatief moet zijn en waar de werknemers het liefst zoveel mogelijk tegelijkertijd aanwezig zijn. Ook freelancers hechten belang aan een vaste werkplek waar in afzondering kan worden gewerkt. Er wordt echter wel relatief veel met freelancers gewerkt zoals grafisch ontwerpers, interactiedesigners of 3D‐animators. Er zijn ook relatief veel zelfstandige app‐ontwikkelaars, die bovendien regelmatig worden ingehuurd door grotere app‐bedrijven.
Het wereldje van Nederlandse app-ontwikkelaars is echter niet zo groot, weet Minkjan. Daarom worden er regelmatig kleinschalige conferenties of informele meet-ups gehouden waar de personen achter de bedrijfsnamen elkaar de hand schudden en leren kennen. Het grootste deel van die ontmoetingen vindt – opnieuw – plaats in Amsterdam.
Door deze bevindingen te koppelen aan de ruimtelijke concentratie van app‐ontwikkelaars in Amsterdam en de aanwezigheid van het merendeel van de opdrachtgevers, kan worden gesproken van een app‐cluster in Amsterdam. Appsterdam was zich al aan het ontwikkelen voordat Mike Lee Amsterdam en de Amsterdamse app‐community haar geuzennaam gaf.
Het onderzoek van Minkjan staat verder los van het fenomeen Appsterdam. Het onderzoek werd zelfs afgerond toen het openingsevenement van het begrip werd gegeven. Het doel van Appsterdam is van Amsterdam de ‘wereldwijde hoofdstad voor app-ontwikkeling’ maken. Het is in ieder geval dus al de Nederlandse hoofdstad voor de sector.
Meer informatie: De Nederlandse app-industrie in kaart (PDF)
Deze lijsten zijn gebaseerd op afgelopen week. Een aantal van de toen gratis apps heeft inmiddels weer een prijskaartje.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Amsterdam = Appsterdam 🙂
Overigens niet verrassend toch, dat de meesten in Amsterdam zitten?
App-ingedam was natuurlijk een veel betere plek geweest 🙂
@Gonny van der Zwaag: Helemaal eens! Er is meer dan Amsterdam.
Ik denk dat ik maar flexplek ga houden in Appelscha…..
Dat er in Amsterdam veel opdrachtgevers zitten en dat je daar je bedrijf moet vestigen is zeer conservatief en niet meer van deze tijd. Ben het compleet eens met de reactie van @Gonny als je kijkt naar bereikbaarheid, betaalbaarheid en studieplaats. Het is het imago van Amsterdam dat ervoor zorgt dat iedereen zich daar gaat vestigen. Reclamebureaus die zitten ook allemaal in Amsterdam, dit omdat het zo ontwikkeld is toen alles wat minder goed bereikbaar was. Maar dat gaat tegenwoordig niet meer op. De wereld veranderd en daar hoort het nieuwe werken ook bij. 9 tot 5 komt bij ons als bedrijf niet meer voor, dit zorgt er juist voor dat mensen zelfs buiten hun contract uren door blijven werken. Dat mensen van 9 tot 5 werken zegt iets over het bedrijf waar ze werken en zegt iets over de werknemer zelf. Liever iemand die om 12 uur begint, door werkt tot ’s avonds laat en in het weekend voor zijn of haar lol nog wat werk verzet. Dan iemand dwingen om om 9 uur aanwezig te zijn.
Net als elk ander bedrijf is onderscheidend vermogen belangrijk. Dit geldt ook voor de plek waar je als bedrijf vestigt. Dus be creative en onderscheidend en ga juist op andere mooie en leuke locaties in Nederland zitten. Opdrachtgevers vinden het juist leuk om op andere plekken te komen, bereikbaarheid is allang geen probleem meer.
Zelf zitten we als full service bureau in Utrecht, vlakbij het bekende bedrijf Distimo. En dit wordt tegenwoordig door opdrachtgevers meer en meer gezien als een stad met innovatieve en creatieve bedrijven. Bedrijven in Utrecht zijn alleen een stuk nuchterder en roepen minder hard. Vinden het eerder belangrijk dat er mooi werk wordt geleverd en de opdrachtgevers tevreden zijn. Wellicht kunnen blogs en andere media juist bedrijven in andere steden helpen om gezien en erkend te worden in de branche zelf. Uiteraard moeten ook meer Utrechtse bureaus haar werk tentoon gaan spreiden, maar wellicht past dit niet bij het karakter van een Utrechtse onderneming.
Op de website van de gemeente Utrecht staat het volgende:
Zie ook: http://www.utrecht.nl/smartsite.dws?id=13353
Kortom, zo lang we het zelf weten en onze opdrachtgevers het ervaren, vinden wij het prima dat iedereen in Amsterdam gaat zitten.
Interessant. Hij gebruikt het woord “geuzennaam” wel verkeerd.
Van Dale:
‘geu·zen·naam de; m -namen scheldnaam die de beledigde als erenaam is gaan beschouwen’
En bovenaan de pdf:
“De volledige onderzoek”
Slordig.
@Ronld de Groot: De afgelopen jaren hebben tal van middelgrote plaatsen in Nederland zich tot ‘creative city’ uitgeroepen. Het zegt echt heel weinig meer. De ‘creatieve klasse’ is groot en dus een leuk dingetje voor citymarketeers die op de cookiecutter toer gaan. Ik kan me overigens niet voorstellen dat er een soort Utrechtste geest is waardoor Utrechtste devs fundamenteel anders zijn dan Amsterdamse. Ik denk dat Amsterdammers ook graag mooi werk afleveren ^^
@truthbetold, je hebt compleet gelijk. Mijn reactie is ook niet bedoeld om te pretenderen dat alleen Utrecht een creatieve stad is. Maar gezien het feit dat het mijn stad is citeerde ik wat op de website van gemeente Utrecht staat. Ik woon en werk al jaren in Utrecht en gezien de culturele festiviteiten kan ik niks anders zeggen dan dat Utrecht niet onder doet aan Amsterdam. Dit geldt ook voor Utrechtse bedrijven die actief zijn in de online sector. Er zijn overigens ook genoeg andere bedrijven in andere “onbekende” steden die niet onder doen aan Amsterdamse bureaus. Creativiteit, kennis en professionaliteit zit niet in de stad waar je vestigt. Ik sluit me aan bij @Gonny haar reactie dat het zit in de imago van Amsterdam, van oudsher is dit de plek geweest waar alles gebeurd. Maar iedereen weet wel beter dat 020 niet meer het verplichte ken-getal is als de marketing afdeling een partner zoekt op online of mobile gebied. Het wordt alleen niet hardop gezegd en we houden onszelf graag voor dat het allemaal in Amsterdam gebeurd.
@Ralph: Nou, gezien de argumenten die de onderzoeker aanhaalt, vind ik het wel verrassend. Traditionele factoren zijn volgens hem belangrijk, zoals bereikbaarheid (dan zou je niet in Amsterdam maar in Amersfoort/Utrecht gaan zitten), betaalbaarheid (dan zou je helemáál niet gauw in Amsterdam gaan zitten), studieplaats (universiteiten zijn over heel Nederland verspreid, niet alleen in Amsterdam) en dichtbij vrienden en familie (pleit ook eerder voor een verspreiding over heel Nederland, dan een concentratie in Amsterdam).
Mij lijkt de beleving of het imago van een stad (Amsterdam als dé plek waar alles gebeurt) en beïnvloeding door andere ontwikkelaars die er allemaal al op een kluitje zitten, veel groter.