Nederlandse banken willen best zakendoen met Apple. Zo staat de Rabobank open voor een gesprek met Apple over de nieuwe betaalmethode. Ook ING en ABN AMRO staan open voor een samenwerking. ING is zelfs blij dat Apple zich met mobiel betalen gaat bemoeien:
Net als bij contactloos betalen met de betaalpas wil ING met mobiel betalen een groot bereik, de beste klantervaring en een veilige oplossing bieden. De introductie van de iPhone 6 met ondersteuning van mobiel betalen biedt potentieel een groter bereik voor mobiel betalen. Dit is positief voor onze klanten, omdat dit leidt tot meer keuze.
In de Verenigde Staten, waar Apple Pay al van start is gegaan, heeft Apple geen moeite om banken te interesseren voor de betaalmethode. Maar ondersteuning van winkels is een ander verhaal. Rite Aid en CVS, de op één na grootste drogisterijketens, hebben betalingen van Apple Pay alweer geblokkeerd omdat ze liever meedoen aan een concurrerende betaalmethode, CurrentC. Die is minder goed beveiligd en is omslachtiger, maar houdt wel meer rekening met de belangen van winkeliers. Zo kunnen winkels uitgebreide klantdata ontvangen en analyseren.
Apple heeft inmiddels op de gebeurtenissen gereageerd door te zeggen dat Apple Pay een enorm succes is. In de eerste 72 uur werden meer dan 1 miljoen creditcards geactiveerd voor Apple Pay, verklapte Tim Cook in een vraaggesprek. Daardoor is Apple meteen de grootste aanbieder van mobiel betalen geworden.
Apple heeft volgens de Nederlandse banken nog geen contact met ze opgenomen om te praten over een samenwerking. In Nederland kunnen bezitters van een Amerikaanse creditcard al betalen met hun iPhone, op plaatsen waar contactloos betalen via NFC wordt aangeboden. Normaal gesproken gebruik je daar een contactloze betaalpas voor, maar met een iPhone werkt het ook, zoals bij Starbucks in Amsterdam werd aangetoond.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Apple Pay
Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, die sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij nagenoeg alle banken. Lees onze Apple Pay FAQ voor antwoorden op veelgestelde vragen, bekijk hoe je Apple Pay moet instellen en hoe je Apple Pay kunt gebruiken. Apple heeft ook nog andere gelieerde diensten, zoals Apple Pay Later en Apple Cash. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

- Alles over Apple Pay
- Apple Pay FAQ: antwoorden op veelgestelde vragen
- Apple Pay vergelijken
- Apple Pay instellen: zo doe je dat
- Apple Pay gebruiken: zo betaal je ermee
- Apple Pay op Apple Watch
- Problemen met Apple Pay
- Apple Pay in het ov
- Express-ov met Apple Pay
- Apple Pay en privacy
- Apple Pay-transacties bekijken
- Meerdere Apple Pay kaarten van dezelfde bank herkennen
- Apple Pay blokkeren
- Welke winkels accepteren Apple Pay?
- De beste Apple Pay tips
Als het zo lang duurt als Siri…
Nee joh, gaat veeeeeeel langer duren: Apple heeft voor Apple Pay hoogste prioriteit eerst bij China gelegd. En als ze al geinteresseerd zijn in Europa dan komen eerst de grote landen aan de beurt. Ik denk dat we hier Apple Pay kunnen gaan gebruiken met de iPhone13S (net als Siri NL)
@Betaalmeester: Dat denk ik overigens niet. Eens Nederlandse Siri is heel veel werk voor Apple tegenover het relatief kleine aantal mensen die Nederlands spreken. Apple Pay daarentegen is een kwestie van de papieren in orde brengen met de locale banken, ze moeten daarvoor geen maanden of jaren programmeren zoals bij Siri om een taal te implementeren.
Misschien dat de iPhone 8 het zal ondersteunen. Wellicht komt Siri dan ook voor Nederland.
Tot die tijd blijven we wel de volle pond betalen terwijl een praktische vriendelijke deel van de iPhone niet werkt.
Hopelijk wordt het snel geintroduceerd
Denk dat het best nog wel sneller kan gaan. Het enige dat Apple hoeft te doen nl is met een aantal grotere Amerikaanse CC aanbieders te gaan praten over “buitenlandse” creditcards. Als je dus al een Mastercard/Visa compatible creditcard hebt dan zou het me niet verbazen wanneer deze optie voor velen buiten de VS gewoon in de loop van volgend jaar wordt opengezet.
Wanneer ApplePay echter met de NL banken gaat praten om debitcards op te nemen is een ander ding. Dat kan idd nog wel even duren.
Ik ga ervan uit dat het halverwege volgend jaar up & running is in Nederland bij de grootste banken.
Jammer van de afbeelding zonder een iPhone 6…
Ik heb een Nederlandse VISA, lijkt me een niet al te grote stap om naast de Amerikaanse ook de Nederlandse toe te voegen.
Ik heb via ING-app feedback gegeven dat ik graag Apple Pay zou willen.
Gezien ik al een bankpas van de ING heb met een NFC chip is het voor de ING een kwestie van om de tafel met Apple om de bankpas toe te voegen aan Passbook.
De techniek is er al, winkels op het station en sommige winkeliers hebben al een pinterminal waar betalen via NFC mogelijk is.
Blijkbaar is het je ontgaan, maar de 3 grote banken (ABN, ING en Rabobank) zijn alle 3 grote internationale spelers op de financiële markt. Het is enkel in Apple’s voordeel om contracten met hen te sluiten.
De ING heeft een zeer slechte reputatie als het gaat over online bankieren en scoort met stip nummer 1 in de storingen top 10. Misschien moest men daarom eerst eens orde op zaken stellen alvorens nieuwe initiatieven te ontplooien.
@Hans: Ik heb echt werkelijk nooit storingen met online bankieren met de ING app wel vaak werkzaamheden maar dit doen ze vaak midden in de nacht en is vooraf aangekondigd. Dus waar haal jij vandaan dat ING op nummer 1 staat in de storingen top 10? En heb je zelf wel een ING rekening?
Ik hoop alleen maar dat de banken niet op hun bank gaan zitten luieren tot Apple naar hun toe komt, ik hoop dat de banken zelf actief contact met apple zullen zoeken voor dit systeem, liefst nog vóórdat de rotzakkies van CurrentC er aankomen.
Ben, nu senior, altijd early adopter geweest in dit soort dingen maar neig er steeds meer naar om lekker contant af te rekenen.
Mijn pinpas wordt tegenwoordig alleen maar gebruikt om geld te halen en bij grote aankopen hier in het dorp, krijg ik nog lekker een factuur thuis gestuurd om deze later te betalen.
Al die elektronische betalingen worden helaas steeds meer misbruikt en het risico van pinpas rollen waardoor er ongewild toegang is tot al mijn bankrekeningen wordt mij ook te groot. Ik zie het helaas maar al te vaak bij “Opsporing verzocht”.
Maar je hebt toch een Amerikaanse betaalpas nodig voor apple pay of wordt daar aan gewerkt omdat het Nederlandse banken zijn ja hé
Blijkbaar is jou ontgaan dat er al 7 jaar een grote internationale bankencrisis gaande is en dat die 3 banken niet meer van die grote internationale spelers zijn. Op wereldschaal stellen ze niets meer voor en hebben voor Apple geen enkele prioriteit. Bovendien is in Nederland het elektronisch betalen bijna gratis dus daar valt voor Apple geen sikkepit aan te verdienen. Mark my words: over minimaal 5 jaar is Nederland een keer aan de beurt (hopelijk hebben we voor die tijd eindelijk wel Siri NL)
@Betaalmeester: De bankencrisis gaat hier werkelijk geen seconde mee vandoen hebben. Apple Pay gaat gewoon heel snel ingevoerd worden.
In Nederland is het elektronische betalen helemaal niet bijna gratis en daarbij komt nog dat Apple al het geld bij de banken weghaalt. Het maakt dus niet uit hoeveel het elektronische betalen kost, Apple pakt 0,15% van de betaling wat bij marge van de bank wegkomt.
Je hoeft echt geen Einstein te zijn om in te zien dat dit als een malle uitgerold gaat worden naar zoveel mogelijk banken wereldwijd. Het is inmiddels in Amerika al de meest gebruikte manier van contactloos betalen (na een dikke week).
Waar ik dat vandaan haal? Daar waar jij het ook vandaan kan halen als je de oogjes open hebt.
@Hans: goed dat je deze link er bij zet waar ING op dit moment op 3 staat en eerder ook wel eens op 2 of 1 maar dat is eerder omdat je bankzaken vaak echt moet regelen op het moment dat je er mee bezig bent en dan ook eerder je storing meld of opzoekt. Alle storingen gaat naar mijn inzien op meldingen van gebruikers en niet op daadwerkelijke cijfers van storingen maar zo denk ik erover.