Update 15:00 uur: Duitsland, Italië, Oostenrijk, Finland, Portugal, Estland en Zwitserland hebben een coalitie gevormd om te zorgen dat er geen locaties worden opgeslagen. Ook moeten de systemen van verschillende landen met elkaar kunnen samenwerken, voor als straks de grenzen weer open gaan. Ze hebben zich achter een gezamenlijke roadmap geschaard en willen een Apple-achtige oplossing. Dat wil echter niet zeggen dat ze de Apple-oplossing zullen kiezen. Je leest meer in het dit document.
Nederlandse corona-app gebaseerd op Apple en Google
De app zal open source zijn, zodat iedereen die dat wil de werking van de app kan controleren. De app is bedoeld voor contactonderzoek en werkt met Bluetooth. De Jonge belooft in een brief aan de Kamer dat hij eind deze maand meer bekend zal maken over de app. Voor eind mei moet er een proof-of-concept klaar zijn. Het is voor het eerst dat de minister uitspraken doet over de oplossing van Apple en Google. Tot nu toe waren weinig details bekend over de aanstaande app.
Volgens De Jonge moet de app bij bijna 60 procent van de bevolking op de smartphone staan om effect te hebben. Dat nu voor het systeem van Apple en Google is gekozen is goed nieuws, want dat betekent dat het ook op iPhones goed gaat werken. Alleen dan is het namelijk mogelijk om de tool op de achtergrond te laten werken, zonder dat je toestel steeds ontgrendeld hoeft te zijn. Eerdere apps die bijvoorbeeld in Singapore en Frankrijk zijn ontwikkeld, leveren problemen op bij iPhone-gebruikers vanwege de strenge beveiliging bij Apple.
De oplossing van Apple en Google maakt gebruik van anoniem gemaakte ID’s die op het toestel gegenereerd worden. Telefoons wisselen die ID’s uit als ze een bepaalde tijd bij elkaar in de buurt zijn. Zo is achteraf na te gaan of je bij een ‘besmette ID’ in de buurt bent geweest.
Als iemand positief is getest moet hij of zij dit in de app aangeven, zodat anderen gewaarschuwd kunnen worden. Er zijn beveiligingen ingebouwd om te voorkomen dat mensen voor de grap valse besmettingen kunnen melden. Het systeem legt niet de locatie van gebruikers vast, maar alleen de ID’s, die niet op een bepaalde persoon terug te voeren zijn.
De app is bedoeld om contactonderzoek van de GGD de ondersteunen. Normaal gaat de GGD bij mensen langs om te kijken met wie een besmette persoon in contact is geweest, waarna er (eveneens persoonlijk) contact wordt opgenomen met deze mensen, om te kijken of ze ook besmet zijn. De app gaat dit werk ondersteunen, maar legt ook nieuwe connecties bloot. Als je bijvoorbeeld een halfuur bij een vreemde persoon in de bus hebt gezeten, weet je niet wie dit was. Maar de app kan wel op basis van de anonieme ID aangeven dat de persoon besmet was.
Het systeem gaat live in iOS 13.5, dat nu nog in beta is.
Wil je weten hoe de coronavirus-tracking van Apple en Google werkt? Lees dan onze uitleg met antwoord op al je vragen!
- 2020 - 07 mei: Eerder vermeldde dit artikel dat meerdere Europese landen voor de Apple-oplossing zouden hebben gekozen. Het gaat echter om een Apple-achtige oplossing, waarbij geen locaties centraal worden vastgelegd.
- 2020 - 07 mei: Lijst met extra landen toegevoegd.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Op welke Apple-events kun je in 2025 rekenen? Dit zijn onze verwachtingen (14-01)
- iCulture peilt: naar welke nieuwe Apple-producten van 2025 ben jij het meest benieuwd? (10-01)
- Apple betaalt in rechtszaak, maar benadrukt: bij Siri draait alles om privacy (09-01)
- Vanaf 3 februari kun je weer meedoen aan Apple's Swift Student Challenge (08-01)
- Apple's verlengde retourtermijn voor de feestdagen is bijna voorbij (07-01)
Reacties: 23 reacties