Nederlandse Luchtmacht en KLM gebruiken iPad al in vliegtuigen
Gisteren schreven we over de piloten van Alaska Airlines, die voortaan vliegen met een iPad in de cockpit. Nadat het artikel verschenen was, kregen we twee tips: de Nederlandse Luchtmacht én KLM zijn ook bezig om de iPad in de cockpit te gebruiken. Bij de KLM is het momenteel nog een (geheime) proef, waarbij de kaarten en handboeken nog niet in de dagelijkse praktijk mogen worden gebruikt.
Maar als alles naar wens verloopt wil de KLM het deze zomer al in het normale vliegverkeer operationeel hebben. Hieronder zie je een screenshot van KLM. Er valt te lezen:
eKLM is een digitale verzameling van de KLM-handboeken. Dit is een test en vervangt op geen enkele wijze de bestaande instructies, handboeken en operating manuals.
De KLM heeft nog geen officiële informatie over eKLM en het vliegen met iPads naar buiten gebracht. De Luchtmacht daarentegen is heel wat opener: in de Defensiekrant is op pagina 7 te lezen over het gebruik van de iPad. Tipgever J. Geers schrijft:
in de Nederlandse F-16’s die in Afghanistan worden ingezet wordt ook gebruik gemaakt van een iPad. Hierop staan gedigitaliseerde kaarten. Met papieren kaarten kan de vlieger maar een beperkt aantal kaarten meenemen. Hij moet dus keuzes maken gebaseerd op de geplande missie. Als hij in de vlucht een nieuwe (vervolg)opdracht krijgt (bv ondersteuning van grondtroepen die in een gevecht zijn geraakt) zijn dus niet altijd de juiste kaarten aanwezig in de cockpit en is er dus veel afstemming nodig met de grondtroepen om voor de vlieger voldoende ‘situational awareness’ te krijgen om veilige inzet mogelijk te maken. Doordat in de iPad de kaarten (digitaal) wel voorhanden zijn kan de vlieger sneller afstemmen en zo kostbare tijd besparen.
De Nederlandse vliegers in Kandahar maken sinds enkele weken gebruik van de iPads met gedigitaliseerde landkaarten. Voordat de iPad operationeel mocht worden gebruikt, is de afdeling Jacht- en Lesvliegtuigen van Defensie Materieel Organisatie flink aan het testen geweest. De tablet mag geen storing veroorzaken met andere instrumenten in de cockpit. Ook moest de iPad veilig worden bevestigd en werden er snelle decompressietests uitgevoerd. Meerdere instanties concludeerden vervolgens dat de iPad onder alle omstandigheden kan worden gebruikt. Wie het zelf wil nalezen kan op pagina 7 van de Defensiekrant (PDF) terecht.
Tipgevers: J. Geers en een anonieme tipgever
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Zolang een piloot van mijn vlucht niet gaat Angry Birdsen vind ik het prima hoor… 🙂
Ik denk altijd wat als de Ipad crasht….hebben ze dan nog een hardcopy aan boord? #hopelijkwel
Die f16 zit vol met computers die als ze crashen ook meteen het vliegtuig laten crashen. Een gecrashte landkaart lijkt me in verhouding niet meer dan een ‘mild annoyance’. Zoals je trouwens kan lezen kwam het met papieren kaarten ook voor dat ze de goede kaart niet bij zich hadden.
Leuke naam heeft ie op z’n helm staan…
Ben zeer benieuwd of na ingebruikname bij de KLM we als passagiers nog steeds de boel in flightmode moeten zetten….
Oke, ik vlieg niet meer met KLM. Zo goed is de GPS van de iPad ook weer niet…
Ok, voordat iedereen te hard van stapel loopt,
dit is geen initiatief van KLM, maar van een piloot van KLM. Alle handboeken en mauals zijn al in pdf formaat beschikbaar, deze piloot heeft er een erg handige layout van gemaakt zodat deze manuals snel toegangkelijk zijn. KLM staat hier vooralsnog buiten, misschien dat ze het oppakken in de toekomst….
@bram, van de gps wordt geen gebruik gemaakt in deze layout, daar is ie idd niet goed genoeg voor.
Verbazend dat zo’n F16 niet gewoon de hele wereld al gedetailleerd en digitaal aan boord heeft! En dat de piloot bijvoorbeeld in z’n bril een projectie van de kaart ziet en z’n eigen locatie…
Beetje suf dat hij daarvoor een iPad mee moet nemen!
Zo modern is de F16 ook weer niet. Er werd voor het eerst in gevlogen op 2 februari 1974, de productie van 4400 toestellen startte in 1976 en werd geïntroduceerd in 1978.
De Nederlandse uitvoering is de F-16A/B MLU (Mid Life Update). Dit is de oorspronkelijke versie uit 1979.
Deze toestellen zijn in de loop der jaren wel voorzien geweest van upgrades naar een hogere standaard zodat ze wat langer up to date blijven 😉