De Nederlandse overheid heeft het afgelopen halfjaar informatie opgevraagd over 13 Apple-accounts en 341 toestellen. Dat blijkt uit Apple’s nieuwste rapportage, waarin te lezen is hoeveel informatieverzoeken van de overheid zijn verwerkt. Apple verstrekte informatie over 5 van de 13 accounts (38%) en gaf in 41% van de gevallen informatie vrij over toestellen. De cijfers zijn na te lezen in Apple’s halfjaarlijkse Report on Government Information Requests (PDF).
Recordaantal vanuit Nederland
Er is in Nederland wel sprake van een stijging: in de eerste helft van 2015 werd in 25 verzoeken informatie opgevraagd over 85 Apple-toestellen. Dat is een recordaantal verzoeken, vergeleken met eerdere rapportages. Waarom Apple de verzoeken kreeg, mag Apple niet onthullen, maar het kan bijvoorbeeld gaan om een strafrechtelijk onderzoek waarbij de overheid meer informatie wil over een verdachte of handlangers. Een verzoek kan ook worden ingediend als een iPhone is gestolen of zoekgeraakt. De opgevraagde data heeft betrekking op persoonsgegevens van de eigenaar, IMEI-nummer of tijdstippen waarop het toestel werd gebruikt.
België: minder verzoeken, maar vaker medewerking
In België liggen de cijfers iets anders: daar werkte Apple in respectievelijk 50% en 52% van de gevallen mee, door informatie te verstrekken. Maar het aantal overheidsverzoeken lag daar veel lager: het ging om 221 toestellen en 8 gebruikersaccounts. De lage opvragingscijfers in België vinden we eigenlijk wel opmerkelijk, omdat je door de recente ontwikkelingen in België misschien zou verwachten dat er vanwege de terrorismedreigingen juist meer gegevens zijn opgevraagd. Dat blijkt niet zo te zijn.
Ter vergelijking: in 2013 schreven we dat er informatie was opgevraagd over 4 Nederlandse accounts en 13 Belgische. 2013 was het eerste jaar waarin Apple dergelijke informatie publiceerde.
Als Apple informatie heeft verstrekt, betekent het overigens niet dat het hele hebben en houden van een klant is vrijgegeven. Het bedrijf merkt op dat ‘non-content data’ is verstrekt. Het gaat daarbij om metadata, bijvoorbeeld het feit dat iemand met een bepaald nummer heeft gebeld. De inhoud van het gesprek is daarbij niet vrijgegeven.
Geen persoonlijke data vrijgegeven in Europa
Interessant is ook om te zien hoe vaak Apple wél persoonlijke data heeft vrijgegeven. In Europa, Midden-Oosten, Afrika, Canada en Azië is dat nul (!) keer gebeurd. In Brazilië gebeurde het 18 keer en in de VS 322 keer. Wat ook opvalt is dat de cijfers van de Benelux (gelukkig!) nogal mager afsteken tegen de cijfers in de VS: daar werden maar liefst 1.015 verzoeken om klantinformatie ingediend. Het ging daarbij om 16.112 toestellen en 5.192 Apple-accounts. Het maakt duidelijk dat de discussie over privacy vooral speelt in de VS, want in maar liefst 82% van de gevallen gaf Apple op enige manier informatie vrij over Apple-accounts.
Britse en Duitse overheid meest actief
Koplopers in Europa zijn het Verenigd Koninkrijk (208 informatieverzoeken) en Duitsland (130 informatieverzoeken). In beide landen wordt in ongeveer de helft van de gevallen meegewerkt, net als in België. In China houden ze van efficiënt verzoeken indienen: er werden maar 32 informatieverzoeken ingediend, maar het ging daarbij wel om 6.725 Apple-accounts. In 53% van de gevallen werkte Apple mee door het verstrekken van metadata, maar er werden geen persoonlijke gegevens verstrekt.
Privacy-discussie vooral relevant voor VS
De cijfers zijn interessant leesvoer als je de afgelopen weken de discussie over encryptie, privacy en de FBI-zaak hebt gevolgd. Het maakt duidelijk hoe actief de Amerikaanse overheid is, wat betreft het opvragen van accountinformatie. Apple geeft in het rapport aan dat bij verzoeken om accountgegevens het meestal gaat om informatie uit iTunes of iCloud, zoals naam en adres. Bij content gaat het om informatie uit iCloud, zoals foto’s, e-mail, backups, documenten, agenda’s, afspraken en bookmarks. Maar zoals gezegd: in Europa is geen content vrijgegeven, alleen metadata.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Op welke Apple-events kun je in 2025 rekenen? Dit zijn onze verwachtingen (14-01)
- iCulture peilt: naar welke nieuwe Apple-producten van 2025 ben jij het meest benieuwd? (10-01)
- Apple betaalt in rechtszaak, maar benadrukt: bij Siri draait alles om privacy (09-01)
- Vanaf 3 februari kun je weer meedoen aan Apple's Swift Student Challenge (08-01)
- Apple's verlengde retourtermijn voor de feestdagen is bijna voorbij (07-01)
Reacties: 4 reacties