Nederlandse providers gaan eSIM ondersteunen

Nederlandse providers gaan de eSIM (ingebouwde simkaart) ondersteunen, zodra de markt erom vraagt. Alleen KPN en Belgische providers weigeren commentaar of gaan zitten afwachten.

De Nederlandse providers T-Mobile, Tele2 en Vodafone gaan ingebouwde simkaarten ondersteunen. Apple maakt zich al jarenlang sterk voor een dergelijke E-SIM (of eSIM, zoals Apple het noemt) en heeft ze al ingevoerd in sommige iPads en de Apple Watch Series 3. Ook andere fabrikanten gaan er nu mee aan de slag, zoals het geval is bij de Google Pixel 2-telefoons en sommige Samsung-horloges.


Simkaartslot iPhone 6s

eSIM: Nederlandse providers gaan het ondersteunen

Voor Apple is de eSIM ideaal: apparaten zoals de Apple Watch Series 3 zijn te klein om er een traditioneel simkaartslot in te stoppen. Voor wearables is een elektronische variant van de simkaart een uitkomst. Providers waren tot nu toe afwachtend, maar uit navraag van Tweakers blijkt dat in ieder geval drie van de vier grote providers het nu wel zien zitten. Alleen KPN is terughoudend; zij gaan nog niets doen met eSIM en gaven het standaardantwoord “dat ze de marktontwikkelingen nauwgezet in de gaten houden”. Andere providers zijn al een stap verder: zij gaan het aanbieden, als de markt erom vraagt.

https://www.iculture.nl/uitleg/apple-sim/

“Wij zien het voordeel voor onze klanten in de vorm van grotere eenvoud”, zegt een woordvoerder van Tele2. Het bedrijf heeft hiervoor al remote SIM provisioning ontwikkeld, zodat ze op afstand simkaarten kunnen activeren, zonder dat er nog een plastic simkaartje aan te pas komt. “We zullen onze ondersteuning laten afhangen van de apparaten die op de markt komen en de specifieke vereisten die dat met zich meebrengt.”

T-Mobile en Vodafone vertelden dat ze de eSIM gaan ondersteunen, op het moment dat de markt daar aanleiding toe geeft. Een planning hebben beide providers nog niet. Bij de Belgische providers ving Tweakers bot: geen enkele provider wilde antwoord geven op vragen over de eSIM.

De gisteren aangekondigde Pixel 2 en Pixel 2 XL zijn de eerste smartphones met eSIM, maar het werkt nog niet in Nederland en de rest van Europa. Bij de eSIM die Apple in de 4G-modellen van de iPad gebruikt kun je er in Europa wel gebruik van maken, maar je zit vast aan een beperkt aantal partners (Truphone en GigSky). De prijzen liggen relatief hoog.

In de Apple Watch Series 3 zit ook een eSIM. Je kunt daarmee alleen een databundel afsluiten bij partners van Apple. Wij vroegen aan Nederlandse providers of ze dit spoedig gaan ondersteunen, maar dat is niet het geval.

https://www.iculture.nl/nieuws/apple-watch-series-3-4g-nederland-gebruiken/

Voordelen van eSIM
Voor jou als gebruiker zitten er talloze voordelen aan het gebruik van een eSIM. Omdat de simkaart elektronisch is, hoef je geen fysiek plastic kaartje meer in de telefoon te stoppen. Je kunt de simkaart dan ook niet kwijtraken en hebt geen paperclip nodig als je van provider wilt wisselen. Nu moet je nog een paar dagen wachten voordat een nieuwe simkaart per post wordt bezorgd, of je moet naar een fysieke winkel gaan om een prepaid-kaartje te halen. Zo’n nanosimkaartje raak je gemakkelijk kwijt als je bijvoorbeeld buiten Europa reist en lokale simkaarten gebruikt.

Ook in Nederland zijn er voordelen. Overstappen naar een andere provider wordt makkelijker, vooral bij providers die een korte opzegtermijn hanteren. Via de instellingen kies je gemakkelijk de provider. Het wisselen van provider werkt via software: de smartphone haalt via een beveiligde verbinding het simprofiel op, waarna je al na een paar seconden online kunt zijn.

Informatie

Laatst bijgewerkt
5 oktober 2017 om 9:05
Onderwerp
Categorie
Providers

Reacties: 29 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.