Lennart (18), Erik (15) en Klaas (17) kregen dit jaar een scholarship-beurs om naar WWDC 2016 in San Francisco. iCulture sprak na terugkomst met de drie Nederlandse studenten. Voor alledrie is het overigens niet de eerste keer dat ze werden uitgenodigd. “Dit jaar was 80 procent van de mensen nieuw, maar toch waren wij er weer bij!”
WWDC Scholarship 2016
Elk jaar nodigt Apple scholieren en studenten uit landen van over de hele wereld uit om naar WWDC te komen. Ze moeten zelf de reis regelen, de rest verzorgt Apple. Erik van der Plas (foto midden): “De dag voordat WWDC begon hadden we een scholarschip orientation. Er is ook een aparte lounge voor de scholarship-studenten en en we hadden een ontmoeting met Tim Cook voor foto’s en handtekeningen.” Het was flink dringen om een selfie te schieten, maar toch lukte het Erik om met Tim Cook, Eddy Cue en Craig Federighi op de foto te gaan.
https://twitter.com/erikvdplas/status/743550350884544512
Erik kreeg op zijn tiende een iPod touch en begon met programmeren omdat hij zich afvroeg hoe apps worden gemaakt. “Inmiddels heb ik een app voor een basisschool gemaakt, een foto- en video-app en een app waarmee je je Mac kunt ontgrendelen, KeyTouch, waar jullie op iCulture ook over geschreven hebben.” Naast zijn schoolactiviteiten werkt Erik ook nog als freelance ontwikkelaar en designer en liep hij stage bij The Next Web. Hij wist dan ook makkelijk zijn weg te vinden op de WWDC: “Je gaat maar naar een paar sessies. Het voordeel van zo’n evenement is dat je veel mensen kunt ontmoeten.”
Dat geldt ook voor Lennart Kerkvliet (links op de foto bovenaan dit artikel), die op zijn 18e al een aantal logopedie-apps heeft gemaakt. “De meerwaarde van de labs is dat je mensen ontmoet die de frameworks zelf ontwikkeld hebben en dat is handig voor vragen waar je al een tijdje mee zit. Ze hebben vaak goede oplossingen.” Lennart vindt het handig om zijn eigen apps aan Apple-medewerkers te laten zien en feedback te krijgen. Lennart is net klaar met zijn VWO-opleiding en wil nu Informatica gaan studeren om zijn kennis verder te verdiepen. Dat hij al voor de derde keer een WWDC Scholarship-kaartje kreeg is al bijna vanzelfsprekend geworden. “Nederland is oververtegenwoordigd, als je kijkt naar het aantal inwoners van ons land ten opzichte van bijvoorbeeld Duitsland. Je ziet bij de Nederlandse studenten toch vaak dezelfde mensen terug. We hebben veel mensen uit andere landen ontmoet, maar er zijn ook studenten die vrij onzichtbaar zijn.”
De derde student die zich inmiddels ook al een oudgediende op de WWDC mag noemen is de 17-jarige Klaas Schoenmaker (rechts op de foto) uit Heerhugowaard. Hij maakt al vier jaar apps en leerde zichzelf programmeren aan de hand van boeken en websites. Dat geldt trouwens voor veel meer scholieren en studenten: programmeren leer je niet op school, maar op websites zoals Codecademy en Code.org. Klaas maakte samen met een vriend de app Ad-Blocker en Apple was daardoor voldoende onder de indruk om hem ook dit jaar voor de tweede keer uit te nodigen voor een WWDC Scholarship. Dit jaar zijn trouwens niet alleen studenten uitgenodigd, maar ook leraren.
Hoe het eraan toegaat op zo’n dag tijdens de WWDC? Erik, Klaas en Lennart zijn regelmatig te zien in de vlogs die hun vriend Amit tijdens WWDC maakte, zoals deze:
In dit filmpje zie je ook wat de jongens de meest opmerkelijke gebeurtenis tijdens het evenement vonden: een vreemd dansende man in een felgeel t-shirt (vanaf 9:20 minuten).
De beste aankondigingen van WWDC 2016
Dat Apple een duizelingwekkende berg aankondigingen deed tijdens de WWDC-keynote zal iedereen zijn opgevallen. Maar wat vonden deze jonge ontwikkelaars nou het meest indrukwekkend, iets waarmee ze zelf meteen aan de slag willen gaan? Erik: “Voor mij zijn dat iMessage en SiriKit en daarnaast het nieuwe AI-framework. Vorig jaar werd daar al over gepraat maar was het gericht op gamen. Daarmee kun je veel meer intelligentie inbouwen in je apps.” Lennart wil met iets anders aan de slag: “Voor mij zijn dat de nieuwe functies voor 3D Touch, dat je notificaties binnenkrijgt en daarop meteen kunt drukken. Dat maakt het een stuk handiger.” Klaas vult aan: “Dat zorgt er ook voor dat 3D Touch niet meer alleen een gimmick is.”
https://twitter.com/erikvdplas/status/742809405519978496
Bij de Apple Watch zijn er ook meerdere verbeteringen die zijn opgevallen. Lennart: “Voor mij is het dat apps nu heel snel laden en dat SpriteKit is gelanceerd. Ik heb Runkeeper met een custom UI op de Apple Watch gezien en daaruit bleek dat er nu heel veel mogelijk is.” Erik: Voor mij is belangrijk dat je als ontwikkelaar nu veel meer toegang hebt tot de sensoren zoals de gyroscoop en dat je langere tijd de gegevens kunt uitlezen. Verder ook de snelheid. Bij Nike Running moest je voorheen een halve minuut wachten; straks hoeft dat niet meer. Het is voor ontwikkelaars een reden om serieuzere apps te gaan maken.”
Wat de Apple TV betreft is er nog wat werk aan de winkel. Lennart: “Er waren niet echt grote aankondigingen voor de Apple TV en het probleem is ook dat veel van de bestaande productiviteitsapps eigenlijk niet geschikt zijn voor de Apple TV. Tegelijk vind ik wel dat er echt heel goede apps al zijn. Om nog even terug te komen op de Apple Watch: er is nog weinig over gepraat, maar ik vind de Breathe-app wel interessant. Verder vind ik het goed dat de Glances zijn vervangen door de app zelf. Je kunt meteen info laten zien aan een gebruiker hoeft niet meer te wachten.” Klaas: “Eigenlijk is het jammer dat apps op de Apple Watch vanaf het begin niet meteen goed werkten.”
Ook een WWDC Scholarship verdienen?
Volgend jaar mag er weer een nieuwe groep studenten naar WWDC en misschien zitten Erik, Klaas en Lennart er ook dan weer bij. Wil je zelf een keer kans maken, dan kun je nu alvast aan de slag gaan met het maken van een app. Je moet minimaal 13 jaar zijn en voor mei 2017 een app indienen, bijvoorbeeld een schoolproject of een app die al via de App Store te downloaden is. Op Apple’s Scholarship-pagina vind je meer informatie.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Getest: de nieuwe gehoorfuncties op de AirPods Pro (21-10)
- iCulture peilt: wat was jouw favoriete aankondiging van het september-event? (12-09)
- 'Wachtwoorden van Vision Pro-gebruikers waren te achterhalen' (12-09)
- Thread 1.4 komt naar je smart home: dit zijn de 6 verbeteringen (09-09)
- HomeComputerMuseum in Helmond heeft onvoldoende geld binnengehaald (07-09)
Reacties: 2 reacties