Gebruikers melden modulatieproblemen met Nest v3 thermostaat
Nest kreeg jarenlang kritiek omdat de thermostaat niet was aangepast aan de Nederlandse, modulerende cv-systemen. Nu de derde generatie Nest-thermostaat wél is aangepast voor OpenTherm-modulatie zouden er alleen maar blije gebruikers moeten zijn. Maar toch blijkt er nog steeds sprake van een probleem. Gebruikers klagen dat het systeem niet of slechts gebrekkig moduleert, waardoor het zich uiteindelijk nog steeds als aan/uitsysteem gedraagt.
Nest v3 zou met modulerende systemen moeten werken
De problemen doen zich voor bij meerdere modellen van de merken Remeha, Bosch, Vaillant en Intergas. De derde generatie Nest biedt in de Europese uitvoering ondersteuning voor het OpenTherm-protocol. In combinatie met cv-ketels die dit ondersteunen is de temperatuur daarmee nauwkeuriger aan te sturen. Dit is energiezuiniger dan via het aan-/uitmechanisme dat in de Verenigde Staten veel wordt gebruikt.
Toch blijkt de Nest v3 niet goed met modulerende ketels te werken, aldus gebruikers, waardoor het systeem zich meer gedraagt als een aan/uit-systeem. Daarbij wordt met ruime tussenpozen steeds voluit gestookt tot de maximale temperatuur. Daardoor ontstaan grote temperatuurschommelingen in huis: als het systeem voluit staat wordt het te warm en tussen de ‘stookbeurten’ in wordt het te koud.
De derde generatie Nest blijkt wel met OpenTherm te communiceren om bijvoorbeeld de watertemperatuur uit te lezen, maar de aansturen lijkt nog steeds op aan/uit. Daardoor schiet de temperatuur te ver door. Een modulerend systeem houdt er rekening mee of er een klein of groot temperatuurverschil overbrugd moet worden. Bij kleine verschillen hoeft er maar een beetje bijverwarmd te worden en hoeft de gaskraan niet voluit open. De Nest v3 doet dat echter wel.
Nest is op de hoogte van het probleem en onderzoekt de zaak. Zodra daar meer over bekend is, gaat Nest een verklaring afgeven.
Onlangs zat Nest ook al met een probleem: de Nest Cam bleek namelijk constant actief te blijven en gebruikt bijna net zoveel energie als ‘ie op stand-by staat. Nest gaf aan, dat ze een andere opvatting hebben van stand-by.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 17 reacties