Nu op Netflix: High Flying Bird is gefilmd met een iPhone
High Flying Bird gefilmd met iPhone
High Flying Bird draait om de sportagent Ray (André Holland), die van mening is dat passie en betrokkenheid belangrijker zijn dan al het andere. Geld, respect en macht zijn allemaal van minder belang. Het is Soderbergh’s tweede film die hij op een iPhone heeft gedraaid en dat is een bewuste keuze. Hij wil sneller films uitbrengen en de controle teruggeven in de handen van filmmakers. Een jaar geleden kondigde de Soderbergh aan dat hij vanaf nu alleen nog op smartphones zou filmen omdat hij het ziet als de toekomst voor filmmakers.
Volgens de filmmaker ziet de doorsnee kijker, die niet op de hoogte is van het verhaal erachter, niet dat het met een iPhone is gemaakt. Toch zijn er nog wel beperkingen, zoals mindere prestaties bij slecht licht en minder diepte. Het is ook lastiger om objecten op de voorgrond scherp te krijgen en tegelijk de achtergrond te vervagen. Een smartphone .
Maar zie je het ook?
High Flying Bird is een van de meest geslaagde iPhone-films die er niet meteen uitziet alsof het met een smartphone is gefilmd, maar wie oplet ziet wel wat foutjes. De vraag is alleen of dat uitmaakt. Het gaat uiteindelijk om het verhaal en veel mensen zijn toch tegenwoordig al wel gewend aan een slordiger manier van filmen zoals je op YouTube gewend bent. “Als ik een traditionele camera had gehad, denk ik niet dat de film beter was geworden”, aldus Soderberg. “Misschien was het zelfs slechter. Het had in ieder geval meer tijd gekost.”
Snel filmen met iPhones
High Flying Bird is dan ook in recordtempo gefilmd. De eerste cut van de film werd in drie uur opgenomen en er werd geen gebruik gemaakt van studiolampen. In feite werd maar één led-paneel gebruikt. Voor de acteurs heeft het snelle filmen ook voordelen: zij hoeven niet meer lang te wachten. Wat kost dat nou, zo’n smartphonefilm? Bij Unsane waren de kosten 1,5 miljoen dollar, bij High Flying Bird zou het gaan om 2 miljoen dollar. Dat heeft er misschien mee te maken dat er iets bekendere acteurs aan meedoen, namelijk André Holland, Zazie Beetz en Kyle MacLachlan.
Een van de eerste professionele films die met een iPhone zijn geschoten is een reclamevideo uit 2014 van Bentley. In onderstaande clip kun je zien hoe het werd gemaakt. Een ander hoogtepunt was de film Tangerine, die op een iPhone 5s was gefilmd en veel indruk maakte op het Sundance-festival. Net als bij High Flying Bird werd daarin overigens wel gebruik gemaakt van externe groothoeklenzen van Moondog of Moment.
Wie het leuk vindt om nog meer films te zien die geheel of gedeeltelijk op een iPhone zijn geschoten, kan eens kijken naar de documentaire Searching for Sugan Man (2012), Snowbird (2016), The Land (2016), Détour (2017) of The Florida Project (2017).
Bij veel van deze films is gebruik gemaakt van FiLMiC Pro, een populaire app onder videoprofessionals. Deze app ontstond in 2011, vlak nadat de iPhone 4 op de markt was gekomen. Dit was de eerste iPhone die HD-video op 720p kon filmen. Er zat echter nog geen beeldstabilisatie in en en de telefotolens ontbrak. De iPhone 4s kon al 1080p HD filmen en de iPhone 5s voegde 120 fps slow motion toe op 720p. De ontwikkelingen zijn snel gegaan, want met de iPhone 6s kon je al in 4K filmen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Kijk nu de documentaire 'Theft, Death, and Steve Jobs' op YouTube (16-12)
- Deze Chinese autofabrikant maakt meer dan 30 procent van alle iPads - en rukt steeds verder op (02-12)
- Getest: de nieuwe gehoorfuncties op de AirPods Pro (21-10)
- iCulture peilt: wat was jouw favoriete aankondiging van het september-event? (12-09)
- 'Wachtwoorden van Vision Pro-gebruikers waren te achterhalen' (12-09)
Reacties: 7 reacties