Nu op Netflix: High Flying Bird is gefilmd met een iPhone
High Flying Bird gefilmd met iPhone
High Flying Bird draait om de sportagent Ray (André Holland), die van mening is dat passie en betrokkenheid belangrijker zijn dan al het andere. Geld, respect en macht zijn allemaal van minder belang. Het is Soderbergh’s tweede film die hij op een iPhone heeft gedraaid en dat is een bewuste keuze. Hij wil sneller films uitbrengen en de controle teruggeven in de handen van filmmakers. Een jaar geleden kondigde de Soderbergh aan dat hij vanaf nu alleen nog op smartphones zou filmen omdat hij het ziet als de toekomst voor filmmakers.
Volgens de filmmaker ziet de doorsnee kijker, die niet op de hoogte is van het verhaal erachter, niet dat het met een iPhone is gemaakt. Toch zijn er nog wel beperkingen, zoals mindere prestaties bij slecht licht en minder diepte. Het is ook lastiger om objecten op de voorgrond scherp te krijgen en tegelijk de achtergrond te vervagen. Een smartphone .
Maar zie je het ook?
High Flying Bird is een van de meest geslaagde iPhone-films die er niet meteen uitziet alsof het met een smartphone is gefilmd, maar wie oplet ziet wel wat foutjes. De vraag is alleen of dat uitmaakt. Het gaat uiteindelijk om het verhaal en veel mensen zijn toch tegenwoordig al wel gewend aan een slordiger manier van filmen zoals je op YouTube gewend bent. “Als ik een traditionele camera had gehad, denk ik niet dat de film beter was geworden”, aldus Soderberg. “Misschien was het zelfs slechter. Het had in ieder geval meer tijd gekost.”
Snel filmen met iPhones
High Flying Bird is dan ook in recordtempo gefilmd. De eerste cut van de film werd in drie uur opgenomen en er werd geen gebruik gemaakt van studiolampen. In feite werd maar één led-paneel gebruikt. Voor de acteurs heeft het snelle filmen ook voordelen: zij hoeven niet meer lang te wachten. Wat kost dat nou, zo’n smartphonefilm? Bij Unsane waren de kosten 1,5 miljoen dollar, bij High Flying Bird zou het gaan om 2 miljoen dollar. Dat heeft er misschien mee te maken dat er iets bekendere acteurs aan meedoen, namelijk André Holland, Zazie Beetz en Kyle MacLachlan.
Een van de eerste professionele films die met een iPhone zijn geschoten is een reclamevideo uit 2014 van Bentley. In onderstaande clip kun je zien hoe het werd gemaakt. Een ander hoogtepunt was de film Tangerine, die op een iPhone 5s was gefilmd en veel indruk maakte op het Sundance-festival. Net als bij High Flying Bird werd daarin overigens wel gebruik gemaakt van externe groothoeklenzen van Moondog of Moment.
Wie het leuk vindt om nog meer films te zien die geheel of gedeeltelijk op een iPhone zijn geschoten, kan eens kijken naar de documentaire Searching for Sugan Man (2012), Snowbird (2016), The Land (2016), Détour (2017) of The Florida Project (2017).
Bij veel van deze films is gebruik gemaakt van FiLMiC Pro, een populaire app onder videoprofessionals. Deze app ontstond in 2011, vlak nadat de iPhone 4 op de markt was gekomen. Dit was de eerste iPhone die HD-video op 720p kon filmen. Er zat echter nog geen beeldstabilisatie in en en de telefotolens ontbrak. De iPhone 4s kon al 1080p HD filmen en de iPhone 5s voegde 120 fps slow motion toe op 720p. De ontwikkelingen zijn snel gegaan, want met de iPhone 6s kon je al in 4K filmen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Deze transparante AirPods kun je niet kopen (11-04)
- Opinie: Aankomende WWDC-keynote wordt belangrijkste Apple-presentatie in jaren (en dit is waarom) (13-03)
- Het einde van de vijftig tinten spacegrijs: overzicht van een van Apple's meestgebruikte kleur (06-03)
- ELEGNT is Apple's robotlamp met menselijke gedragstrekjes (07-02)
- Matter-organisatie belooft beterschap en focust in 2025 op bugfixes bij smart home-standaard (23-01)
De film heet trouwens Searching for Sugar Man , héle mooie film trouwens, wist niet dat die met iphones was opgenomen.
“Bijna net zo goed” haha grappig.
Persoonlijk geef ik de voorkeur aan de Panavision Panaflex Millennium Xl met Panavision Primo Lenses waarmee hij Syriana filmde.
Apple Inc. zal geen moment onbenut laten om de camera(‘s) van iphones te promoten. Ze verkopen je een spreekwoordelijke supercar die ver over de 300 km/per uur kan maar ze schroeven er banden onder die je toelaten om nog geen 50% van de haalbare snelheid te halen. Als consument kun je de maximale snelheid halen maar dan moet je wel heel veel geld extra betalen om die speciale banden er op te krijgen of je moet tot het eind van je leven een iCloudopslag nemen om al je HD en UHD foto’s en filmpjes op te slaan. Ik vraag me wel eens af hoeveel iphone gebruikers de camera-instellingen op maximaal hebben staan.
@MELK: Wat wil je nou eigenlijk zeggen? Natuurlijk leveren professionele camera’s betere kwaliteit en meer mogelijkheden. Natuurlijk promoot Apple zijn eigen producten graag. En natuurlijk krijg je standaard geen gimbal of high end software bij je iPhone geleverd. Het gaat er m.i. om dat de opnamekwaliteit van telefoons zo goed is geworden, dat er voor filmmakers nieuwe keuzemogelijkheden zijn. Soderbergh kiest in dit geval duidelijk voor snel, goedkoop en adequaat, zonder heel veel kwaliteit te verliezen.
@MELK: Hoezo iCloud bijkopen? Betalen voor de maximale snelheid? Waar heb je het in hemelsnaam over?
Jij zal vast een grote duim hebben… En die panavision past zeker ook in je broekzak…. Wat een vergelijk
Melk behoort ook tot die personen die niet de camera mogelijkheden heeft uitgeprobeerd. Volgens mij gaat het niet zo zeer om de settings want die staan volgens mij standaard al op max (ik weet het zelf niet zeker meer omdat ik wel alles op maximum he staan. Veel belangrijker is dat wanneer je met een camera filmt zoals die op een iphone is de belichting. Wanneer je weet hoe dat werkt en je past het toe kun je met vele broekzakcamera’s prachtige foto’s en films maken.