Netflix, YouTube en Amazon verlagen bandbreedte van streaming video

Netflix heeft de bitrate voor gestreamde video's verlaagd in Europa. De maatregel geldt voor dertig dagen en is bedoeld om de druk op het dataverkeer te verminderen. Ook YouTube, Amazon Prime Video en Apple TV+ hebben hun streamingkwaliteit verlaagd.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 21 maart: Ook Apple TV+ zal de bandbreedte verlagen.

Update 20 maart 17:00 uur: Amazon Prime Video zal eveneens maatregelen nemen om de bandbreedte in de Eu terug te dringen, zodat er minder druk is op de netwerken. De bitrate wordt daarom verlaagd. Gebruikers krijgen wel de SD- of 4K-kwaliteit waar ze voor betaald hebben, maar tegen de laagst mogelijke bitrate. Daarmee wordt de bandbreedte met 25% minder belast. De maatregel geldt voor 30 dagen.

Update 20 maart 14:00 uur: Ook YouTube verlaagt de streamingkwaliteit in de Europese Unie, nadat de EU streamingplatformen had gevraagd om het dataverbruik te verminderen. Eurocommissaris Thierry Breton voerde hierover gesprekken met Alphabet CEO Sundar Pichai en YouTube CEO Susan Wojcicki. Volgens YouTube waren er weinig grote pieken te zien. YouTube verlaagt voor alle gebruikers de kwaliteit naar SD. Wie een hogere kwaliteit wil, moet dat zelf handmatig aanpassen.

De situatie bij Netflix veroorzaakte de afgelopen uren nogal wat verwarring – mede door Netflix zelf. In een verklaring zei Netflix:

We are making a commitment to temporarily switch all traffic in the EU to standard definition by default.

Netflix Nederland beweert op Twitter echter precies het tegenovergestelde: de kwaliteit van het streamen blijft hetzelfde.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 19 maart.

Lagere Netflix-snelheid

Netflix voldoet daarmee aan een wens van de Europese Commissie, nadat Netflix CEO Reed Hastings een gesprek had gevoerd met commissielid Thierry Breton. Het zou uiteindelijk moeten leiden tot een reductie van ongeveer 25% in dataverkeer. De beeldkwaliteit blijft volgens Netflix wel goed. Netflix nam al sinds 2011 maatregelen om de streams lekker te laten lopen, ook in gebieden met lage bandbreedte. Daarvoor gebruikt het bedrijf een tool, die de videokwaliteit automatisch aanpast aan de beschikbare bandbreedte. Netflix werkt ook met internetproviders wereldwijd om het dataverkeer beheersbaar te maken. Daarbij kijken ze welke kwaliteit van de stream het best is, om buffering te voorkomen.

Wel of geen SD?
“Laten we overschakelen op SD als HD niet nodig is”, tweette Breton. Netflix heeft echter niet bekendgemaakt voor welke streamingkwaliteit is gekozen. Daarmee is ook nog niet bekend of de afname in kwaliteit zichtbaar is. Volgens marktonderzoeker Nielsen kunnen maatregelen om thuis te blijven leiden tot 60 procent meer kijkactiviteit. Streamingdiensten zoals Netflix en Disney+ profiteren daarvan.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Sommige media zorgden voor verwarring, door te beweren dat Netflix vanaf nu geen HD- en 4K-streams meer aanbiedt en overstapt op SD-kwaliteit voor alle gebruikers. Maar dat is niet helemaal waar. Netflix biedt nog steeds HD- en 4K-streams aan betalende klanten. Het zou gaan om 4K-streams in een mindere kwaliteit, al kunnen we ons niet goed voorstellen hoe dat dan werkt.

Netflix dataverkeer omlaag

In Zuid-Korea was tussen de tweede en vierde week van februari het coronavirus op z’n hevigst. Dat leidde tot 17% meer tv-kijkactiviteit. In Italië was het cijfer vergelijkbaar. Ook streaming van games vraagt veel van het netwerk. Twitch zag vorige week 10% meer kijkers. Mensen zijn door de thuisblijfsituatie meer afhankelijk van activiteiten die ze voorheen offline uitvoerden, zoals vergaderen, sporten en onderwijs volgen. Voor videoconferencing-tools als Zoom is ook veel bandbreedte nodig.

Revisiegeschiedenis:

  • 2020 - 20 maart: Amazon Prime Video toegevoegd.
  • 2020 - 20 maart: Toegevoegd dat YouTube eveneens de streamingkwaliteit in de EU heeft verlaagd. Ook verklaring Netflix toegevoegd over streamen in SD-kwaliteit. Netflix Nederland weerspreekt dit echter.

Reacties: 28 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.