We dachten dat het na de FBI-zaak van vorig jaar voorlopig wel afgelopen zou zijn met de druk op Apple om achterdeurtjes in iPhone in te bouwen. Maar door de verkiezing van Donald Trump lijkt er weer een nieuw hoofdstuk te zijn aangebroken, waarbij Apple gedwongen kan worden om mee te helpen om iPhones te hacken. De officier van justitie van New York, Cyrus Vance, heeft toekomstig president Donald Trump gevraagd om wetten in te voeren die Apple moeten dwingen om iPhones geschikter te maken om te hacken door overheden. Maar dat betekent ook dat andere partijen makkelijker toegang krijgen.
‘iPhones makkelijker hackbaar maken’
Bij de autoriteiten in New York liggen momenteel 423 iPhones waarvan de inhoud niet bekeken kan worden, omdat Apple weigert mee te helpen. Het gaat in alle gevallen om nieuwere iPhones met recente versies van iOS waarop een pincode is ingesteld. Nou blijkt dat in veel gevallen wel te omzeilen, maar de overheidsdienaren willen toegang tot de hele telefoon. De toestellen waren betrokken bij criminele activiteiten. In 36 procent van de gevallen ging het om cybercrime en identiteitsdiefstal, in 24 procent om drugs- en narcotica-zaken en in 9 procent om seksdelicten.
De toestellen bevatten mogelijk informatie die kan helpen bij het oplossen van een misdrijf. Volgens de autoriteiten is er maar een manier om toegang te krijgen tot de informatie, namelijk als de fabrikant meewerkt. Apple heeft tot nu toe geweigerd om dat te doen en beweert dat zij ook geen toegang hebben tot de toestellen.
Eerdere uitspraken van Donald Trump wekken de indruk dat hij dergelijke nieuwe wetgeving wel ziet zitten. Hij riep in de San Bernardino-zaak dat we Apple moeten boycotten, als ze niet bereid zijn om de pincode van een toestel te geven. De kans is echter groot dat Apple zelf ook niet over de pincode beschikt.
Wetgeving voor alle techbedrijven
De nieuwe wetgeving zou moeten gaan gelden voor alle technologiebedrijven, ook bijvoorbeeld Google. Cyrus Vance geeft aan dat het ‘hacken van de iPhone’ niet inhoudt dat Apple een achterdeur moet inbouwen, maar dat ze wel moeten meehelpen bij het inbreken op telefoons, als ze daartoe het verzoek krijgen. Volgens Vance hebben dergelijke gerechtelijke verordening nooit ertoe geleid dat er een achterdeur voor overheden kwam. “Het betekende nooit dat de overheid een sleutel kreeg voor ieders telefoon. Het zorgde nooit voor realtime toegang tot communicatie en het betekende nooit het massaal verzamelen van data van iedereen”. Voorstanders van privacy zullen daar anders over denken. Vance vindt dat de versleuteling van toestellen ervoor heeft gezorgd dat cybercriminelen het makkelijker hebben gekregen.
Apple heeft nog niet gereageerd, maar bereid zich al wel voor op alle maatregelen die Donald Trump van plan is in te voeren, waaronder zijn dreigement dat iPhones voortaan in de VS geproduceerd moeten worden.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- EU wil dat de iPhone beter samenwerkt met smartwatches en hoofdtelefoons (19-12)
- iCulture peilt: wat is jouw favoriete nieuwe Apple-product van 2024? (17-12)
- Terugkijken: dit zijn alle Apple-events (en aankondigingsvideo's) van 2024 (10-12)
- Apple's kerstreclame van 2024 draait om AirPods Pro-gehoorfuncties (maar slaat een beetje door) (28-11)
- Apple's sportschoenemoji is nu ook gewoon te koop als echte schoen (en hij lijkt sprekend) (28-11)
Reacties: 18 reacties