Uitgelicht
Apple Black Friday
Toon of verberg de lijst met posts

Apple gaat NFC openstellen op iPhone en Apple Watch

Apple gaat de NFC-functies van de iPhone en Apple Watch openstellen voor ontwikkelaars, zodat NFC ook in externe apps gebruikt kan worden. Wat betekent het voor jou als gebruiker?

Apple gaat de NFC-chip in de iPhone open stellen voor meer functies dan alleen Apple Pay. Het wordt mogelijk om NFC-tags uit te lezen met de iPhone 7, iPhone 7 Plus en Apple Watch, zo blijkt uit documentatie voor ontwikkelaars. Daarmee komen NFC-functies voor een veel grotere groep consumenten beschikbaar. Of het ook betekent dat we straks in het openbaar vervoer kunnen inchecken met NFC, is echter de vraag.


watchOS als fitnesstracker

NFC-functies op iPhone en Apple Watch

Met Core NFC kunnen ontwikkelaars apps maken die “NFC-tags detecteren en berichten lezen die uit NDEF-data bestaan”, legt Apple uit. Eén van de toepassingen noemde Apple op het podium tijdens de WWDC-keynote: het wordt mogelijk om je Apple Watch te koppelen met apparaten in de sportschool, zodat je beide apparaten kunt laten samenwerken. Ook kun je straks met NFC meer informatie opvragen bij producten in een winkel of bij een kunstwerk in een museum. Je houdt de iPhone bij de NFC-tag, die je vervolgens van informatie voorziet.

Met de ontwikkelaarstool Core NFC kunnen apps NFC-tags uit te lezen die het NFC Data Exchange Format (NDEF) ondersteunen. Het gaat echter nadrukkelijk om het detecteren en uitlezen van NFC-tags. Bovendien werkt het alleen op de iPhone 7 en iPhone 7 Plus. Ondersteuning voor de Apple Watch volgt met de release van watchOS 4. Er zijn echter nog veel vragen en die proberen we in dit artikel te beantwoorden.

iOS 11 NFC tags lezen

Wat betekent het voor makers van NFC-toepassingen?

Dit is het moment waar ze naar hebben uitgekeken. Er zijn heel wat bedrijven die NFC-toepassingen voor smartphones willen maken, maar ze waren tot nu toe beperkt tot Android-toestellen. Met bredere ondersteuning van NFC wordt het mogelijk om veel meer consumententoepassingen uit te rollen. NFC is straks een standaardtechnologie in een smartphone, net als Bluetooth, Wi-Fi en een camera.

Door de bredere ondersteuning zul je veel meer slimme productlabels en verpakkingen gaan zien. Denk bijvoorbeeld aan een slim waslabel in een kledingstuk: door je iPhone bij zo’n waslabel te houden krijg je instructies hoe je het beste kunt wassen.

Waar vind ik meer documentatie?
Ontwikkelaars kunnen deze pagina bij Apple raadplegen. Ook niet-ontwikkelaars hebben toegang tot deze pagina.

Core NFC Framework

Waarom werkt het alleen op de iPhone 7?
Apple noemt nadrukkelijk de iPhone 7 en iPhone 7 Plus. Uiteraard werkt ook op latere modellen zoals de iPhone 8, maar die noemt Apple nog niet. Technisch gezien hebben de iPhone 6 en iPhone 6s ook een NFC-chip voor Apple Pay, maar deze zijn niet geschikt voor de nieuwe NFC-functies. Apple heeft bij de iPhone 7 wat veranderingen doorgevoerd in de componenten van de NFC-chip, waardoor ze de iPhone 7 als minimale vereiste stellen.

Het zou betekenen dat er eind 2017 zo’n 250 miljoen geschikte toestellen zijn voor NFC-toepassingen, als je de iPhone 7s en iPhone 8 meerekent. Voor NFC-aanbieders is dit een droom: er komen miljoenen geschikte toestellen bij die in één klap met een software-update geschikt kunnen worden gemaakt. Normaal duurt het jaren om te zorgen dat er voldoende geschikte toestellen zijn. Daarvoor zullen we echter wel moeten wachten op iOS 11, dat pas in het najaar van 2017 verschijnt. De betatesters met iOS 11 zetten geen zoden aan de dijk.

Kan de iPhone straks alleen NFC-tags lezen?

Apple heeft ervoor gekozen om alleen NFC-tags uit te lezen. Het is niet mogelijk om te schrijven naar NFC-tags. Overigens is de documentatie nog niet compleet, dus schrijven zou achteraf nog toegevoegd kunnen worden. Zo wordt in de code van iOS de indruk gewekt dat ook kaartemulatie mogelijk is, zodat je verschillende pasjes en toegangstags door je telefoon kan vervangen. In de documentatie wordt daar nog geen melding van gemaakt, dus op het moment kunnen we er het beste vanuit gaan dat je alleen NFC-tags kunt lezen.

Op Wikipedia:

Een NFC-chip kan in drie verschillende standen werken: tag-emulatie (ook wel passive mode), waar de NFC-chip zich gedraagt als een RFID-tag, active mode waar de NFC zich gedraagt als een reader en peer-to-peermode waarbij het mogelijk is om te communiceren tussen twee NFC-toestellen (bijvoorbeeld bestandstransmissie).

Heb je altijd een app nodig voor NFC?
In de informatie die Apple nu heeft vrijgegeven wordt de indruk gewekt dat er altijd een app nodig is. Bij Android zit NFC-functionaliteit in het besturingssysteem zelf, zodat je ook via een browser zou kunnen werken. Apple zou een eigen app voor het uitlezen van NFC-tags kunnen uitlezen, of het overlaten aan ontwikkelaars, die vanuit hun eigen iPhone-app de tags kunnen uitlezen.

Met welke NFC-chips werkt het?

De documentatie van Apple geeft aan dat alle NFC-chips worden ondersteund, namelijk Type 1 tot en met 5. Dit geldt bijvoorbeeld voor de NXP NTAG, de SLI-serie en de Mifare Ultralight. NXP Mifare-chips zijn onder andere toegepast in paspoorten, loyaltykaarten, toegangskaarten voor kantoorgebouwen en parkeergarages, consoles voor spelcomputers, tolsystemen én contactloos betalen met je mobiele telefoon.

Kunnen we straks met NFC inchecken in het openbaar vervoer?

Dat is nog maar zeer de vraag. De nieuwe NFC-functies zijn nog maar met aangekondigd en er zal nog heel wat tijd overheen gaan voordat de vervoerbedrijven en klaar voor zijn. Woordvoerder Nicky Jansen van OV-Chip Mobiel vertelde twee weken geleden nog aan de NOS:

Het is een ontzettend ingewikkelde techniek. Alles moet op en in elkaar passen. We zijn daarom al heel blij dat we dit nu kunnen. Gaandeweg voegen we steeds meer elementen toe aan het systeem, bijvoorbeeld reizen met korting. Maar we willen het nu vooral gaan doen om zo te onderzoeken wat er verbeterd kan worden.

Momenteel is inchecken in het openbaar vervoer alleen beschikbaar voor Android-gebruikers die klant zijn bij Vodafone, KPN, Telfort, Simyo of Yes Telecom. Voor alle gebruikers, behalve die van Vodafone, is het inchecken alweer stilgelegd omdat er iets misging bij het registratieproces. Volgens Jansen hebben 2.500 mensen zich tot nu toe aangemeld voor het contactloos inchecken. Dat hadden er veel meer kunnen zijn als het op de iPhone werkte, maar we vrezen dat we daarvoor nog wat geduld moeten hebben.

Bovendien kan de keuze van Apple om alleen-lezen te ondersteunen daarbij roet in het eten gooien.

Hoe werkt het samen met ApplePay?

Apple zal de NFC-chip in de iPhone blijven gebruiken voor Apple Pay, waarbij gebruik wordt gemaakt van het Secure Element voor de beveiliging van je gegevens. Dit Secure Element is niet nodig voor het lezen van NFC-tags, dus er is geen beveiligingsgevaar. Het uitlezen van NFC-tags komt er gewoon als extra functie bij.

Waarom zet Apple nu pas NFC-functies open?
Er zit al sinds de iPhone 6 een NFC-chip in je telefoon, maar in Nederland en België hebben we er tot nu toe niets aan. Het werd tot nu toe alleen gebruikt voor Apple Pay. Met de komst van iOS 11 gaat dat veranderen en dat is hoog tijd ook. Android bood al sinds 2010 ontwikkelaarstools voor het gebruiken van NFC-toepassingen. Dat Apple zo lang gewacht heeft, heeft misschien te maken met beveiligingsoverwegingen en het feit dat ze eerst Apple Pay goed in de markt wilden zetten. Misschien heeft het er ook mee te maken dat Apple eerst afwacht tot een technologie echt klaar is voor de mainstream gebruikers.
iOS 11 NFC tags lezen

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

iOS 11

Lees alles over iOS 11, de grote update die in september 2017 verscheen. Lees hier alles over de vernieuwingen, ontdek onze beste iOS 11 tips en krijg hulp als je problemen hebt bij de installatie. De opvolger is iOS 12 voor iPhone en iPad.

iOS 11

Reacties: 24 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.