Nieuw soort polymeer herstelt zelf krassen op het scherm

Een nieuw soort polymeer kan krassen herstellen onder invloed van zonlicht. Ideaal voor mensen die geen krassen op hun iPhone-scherm willen.

polymeerArs Technica had afgelopen week een interessant artikel over polymeren die zichzelf kunnen repareren. Ze trokken meteen de parallel met iPhone-schermen: als die van zelfherstellende polymeer waren gemaakt, zouden krassen op het scherm verleden tijd zijn. De menselijke huid kan zichzelf herstellen bij een wondje. Het materiaal dat onderzoekers van de universiteit van Soutern Mississippi hebben gemaakt heeft soortgelijke eigenschappen. Het werkt onder invloed van zonlicht. In het laatste nummer van Science is er meer over te lezen: de nieuwe polymeer op basis van polyurethaan – een elastisch materiaal dat op zich al aardig krasbestendig is.


Met twee extra componenten erbij (OXE en CHI) ontstaat het zelfherstellende vermogen. OXE zorgt ervoor dat er een soort snee met twee reactieve randen ontstaat en CHI zorgt er onder invloed van zonlicht voor dat de twee reactieve randen zich weer kunnen verbinden. Nadat de onderzoeker krassen hadden gemaakt op polyurethaan-CHI-OXE-folie bleek dat de krassen zich onder een 120 Watt fluorescerende UV-lamp binnen een halfuur hadden hersteld.

Ook al is de toepassing van dit materiaal in iPhones waarschijnlijk nog ver weg, het zou wel kunnen worden gebruikt in screenprotectors, die na verloop van tijd ook bekrast raken.

Meer info: Ars Technica

Informatie

Laatst bijgewerkt
15 maart 2009 om 17:45
Categorie
iDevices

Reacties: 39 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.