Nieuwe App Store-richtlijnen voor ontwikkelaars: geen hobby-apps meer, uitleg in stripboek

Apple heeft nieuwe richtlijnen voor ontwikkelaars uitgebracht. Ze zijn duidelijker opgedeeld in secties, er gelden nieuwe regels voor gamecontrollers en er is een stripboek, dat alle regels speels uitlegt aan kinderen.
Redactie iCulture.nl -

Apple heeft gisteren direct na afloop van de WWDC-keynote nieuwe App Store richtlijnen voor ontwikkelaars online gezet op haar ontwikkelaarswebsite.


App Store-apparaten

Het belangrijkste doel van Apple’s richtlijnen is dat ontwikkelaars weten wat ze precies moeten doen om hun app zo snel mogelijk door het reviewproces van Apple te laten komen. Het komt volgens Apple nogal eens voor dat ontwikkelaars apps indienen waar duidelijk weinig aandacht aan is besteed. Op de App Store Review Guidelines-pagina staan nu twee verschillende lijsten: de regels vóór en ná 13 juni 2016, zodat je ze goed kunt vergelijken.

Vernieuwde App Store-richtlijnen met categorieën

Apple heeft de richtlijnen zelf niet wezenlijk veranderd, ze zijn nu alleen beter in categorieën ingedeeld en bieden meer context voor ontwikkelaars. De vijf nieuwe categorieën zijn: veiligheid, prestaties, zakelijk, design en juridisch. Ook is zullen apps die puur als hobbyproject zijn gemaakt, minder snel worden goedgekeurd:

If your app looks like it was cobbled together in a few days, or you’re trying to get your first practice app into the store to impress your friends, please brace yourself for rejection. We have lots of serious developers who don’t want their quality apps to be surrounded by amateur hour.

Apple TV Remote met gamecontroler Steelsseries.

Vernieuwde regels voor tvOS-controllers

Bij de introductie van de vierde generatie Apple TV zei Apple dat games altijd de Siri Remote moesten ondersteunen. In de nieuwe richtlijnen die vanaf nu gaan gelden, kunnen ontwikkelaars ook vereisen dat de speler een MFi-gamecontroller heeft. Dat betekent dat er binnenkort ook games voor de Apple TV zullen komen die niet werken met de meegeleverde Siri Remote, maar waarvoor je een speciale controller nodig hebt.

https://www.iculture.nl/uitleg/gamecontrollers/

Dit kan een goede ontwikkeling zijn, want het betekent dat er complexere games mogelijk zijn. Ontwikkelen van games voor de simpele knoppen op de Siri Remote hield ontwikkelaars van serieuze games tegen. Wel zul je als gebruiker vaker tegen beperkingen aanlopen: heb je niet zo’n controller, dan kun je bepaalde games niet meer spelen.

Onder iOS moeten ontwikkelaars nog steeds de touchbediening ondersteunen. Optioneel kunnen ze hun games ook geschikt maken voor gamecontrollers. Apple liet tijdens de keynote een nieuwe Apple TV Remote-app voor iOS zien, waarmee je alle Siri Remote-functies ook via de iPhone kunt bedienen.

Bekijk ook

Siri Remote voor Apple TV 4, touchbediening.

Nieuwe Apple TV Remote-app voor iPhone bedient alle functies van je Apple TV

Apple heeft een nieuwe app aangekondigd, waardoor je je iPhone als Apple TV Remote kunt gebruiken. Deze nieuwe Apple TV Remote-app is gratis te downloaden en werkt met de vierde generatie Apple TV.

Apps voor kinderen
Apps worden veel door kinderen gedownload. Apple wil ontwikkelaars erop wijzen dat ze bij het ontwikkelen van hun apps extra rekening moeten houden dat hun apps ook voor kinderen voldoende geschikt zijn. Als een app ‘op het randje’ is, dan is er volgens Apple een grote kans dat deze niet tot de App Store wordt toegelaten.

Wanneer ontwikkelaars het review-proces op de een of andere manier voor de gek proberen te houden of app-beoordelingen proberen te manipuleren dan wordt hun app direct verwijderd en hun ontwikkelaarslicentie ingetrokken.

App Store review richtlijnen

App Store-richtlijnen als stripboek

Om dit serieuze onderwerp wat makkelijker verteerbaar te maken heeft Apple de nieuwe richtlijnen ook uitgebracht als een stripboek. In samenwerking met Madefire hebben ze een stripboek gemaakt waarin alles nog eens duidelijk wordt uitgelegd. Madefire is een app waarmee je comics op de iPhone, iPad en Apple TV kunt lezen. In het stripboek zie je de vijf genoemde categorieën duidelijk terug: veiligheid, prestaties, zakelijk, design en juridisch. Elk karakter in het stripboek staat voor een ander onderdeel van het verhaal. De strips zijn gemaakt door tekenaars Mark Simmons, Ile Wolf, Luján Fernández, Shari Chankhamma, Ben Jelter, Malcom Johnson en Dailen Ogden.

Ontwikkelaars zullen waarschijnlijk niet meteen een stripboek erbij pakken om te zien of hun app wel voldoet aan de richtlijnen, maar Apple probeert met deze nieuwe vorm ook rekening te houden met de vele jonge ontwikkelaars.

Het stripboek vind je hier in PDF-formaat.

App Store richtlijnen stripboek

Grotere veranderingen voor de App Store
Apple hoopt dat apps voor ontwikkelaars met deze vernieuwde richtlijnen wat consistenter door het review-proces komen. Bij ‘normale’ apps zouden vervelende afwijzingen dan tot het verleden moeten behoren. Eerder kondigde Apple al grote veranderingen aan voor de App Store waarbij het goedkeuringsproces aanzienlijk versneld zal worden. 50% van de apps zijn volgens Apple binnen 24 uur goedgekeurd en 90% binnen 48 uur.

Lees onderstaand artikel voor meer informatie over de nieuwe veranderingen in de App Store.

Bekijk ook

App Store op een iPad

App Store krijgt nieuw abonnementenmodel en zoekadvertenties voor apps

Er komen grote veranderingen aan voor de App Store: een nieuw abonnementenmodel, gesponsorde zoekresultaten en een nieuwe verdeling van inkomsten.

Reacties: 9 reacties

  1. Dat is dan knap lullig voor beginnende ontwikkelaars; helemaal trots op je eerste app, zegt Apple dat het een hobby-project is πŸ˜‚

  2. Goed nieuws zeg, betreft “Vernieuwde regels voor tvOS-controllers”! Dat zal betekenen dat er niet meer voornamelijk ‘run&jump’ games komen, maar ook meer a la Skylanders Superchargers! Laat maar komen!

  3. Apple kan dan wel beweren dat de helft van apps binnen 24 uur door het goedkeuringsproces komen, maar vergeten er wel bij te zeggen dat je eerst vijf dagen de status ‘waiting for review’ moet doorlopen. Althans dit zijn mijn ervaringen.

  4. Waar valt een app van TUI bijvoorbeeld onder? Volgens de nieuwe regels onder een hobby project. Net als meerdere vliegtuigmaatschappijen en reisorganisaties hebben ze een hele slechte app dat niks anders doet dan het weergeven van de brochure en je reisdocumenten.

    Tijdens het wachten op het vliegveld of tijdens je vakantie wordt het niet voorzien van interessante update informatie over je reis en eventuele vertraging. En dat zou erg handig zijn, spreek ik uit ervaring. British Airlines doet dat bijvoorbeeld wel netjes in hun app. En geen specifieke informatie over je verblijf of het lokale weer.

    Een app als Flappie bird komt ook niet meer in de store te staan volgens deze nieuwe regels. Of andere look-a-like games van Mario Bros, Candy Crush etc. Zou de store eindelijk minder crap gaan krijgen, zoals wel het geval is bij Google en BlackBerry. Ik hoop het.

  5. Vooral benieuwd of een app sneller door de keuring komt. De in-review dagen zijn soms best lang.

    Als het echt lastiger wordt betekent het wel dat bedrijven hier voordeel uit kunnen halen. De hobbyist zal dan sneller een app ontwikkelaar inschakelen.

  6. @Giovanni Pagen: Zo was het, maar nu dus niet meer. Het is nu letterlijk 1 tot 2 dagen vanaf het moment dat je hem submit voor review totdat hij is goedgekeurd.

  7. @eMilty: Goed om te weten. Ga binnenkort maar eens een app van mij upgraden, kijken of die aan de nieuwe criteria voldoet 😰

  8. Als ze de mogelijkheden voor sideloading nou ’s (juist weer) verruimen is er ook minder noodzaak apps voor een kleine groep gebruikers via de appstore beschikbaar te makenπŸ€”

  9. Was de AppleTV ooit geen hobbyproject van Apple?
    πŸ˜‰