Nieuwe Google Maps kan gps op iPhone simuleren

Google Maps for Mobile krijgt een nieuwe functie My Location. Daarmee kun je je actuele positie met een nauwkeurigheid van 1000 meter zien. Niet bedoeld om van deur tot deur te navigeren, maar wel bruikbaar in bepaalde situaties.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Google Maps op mobielMet een nieuwe versie van Google Maps wordt het mogelijk om een eenvoudige vorm van GPS te gebruiken. De nieuwe betafunctie met de naam My Location kan de GPS-ervaring simuleren, zonder dat je een GPS-ontvanger nodig hebt. De functie MyLocation gebruikt informatie die wordt uitgezonden door de mobiele masten om de huidige lokatie op de kaart te schatten. De nauwkeurigheid is nog wel een probleem: 1000 meter, ongeveer 10 huizenblokken.


Google brengt al enige tijd Google Maps for Mobile uit, geschikt voor PalmOS, Windows Mobile, Symbian S60 en BlackBerry. Op de iPhone is de kaartapplicatie standaard meegeleverd en ook gebruikers van een Java-telefoon kunnen Google maps gebruiken. Bij de smartphone-versies is het ook mogelijk een gps-ontvanger te koppelen waardoor je je lokatie op de kaart kunt zien. Google Maps for Mobile 2.0 kan met driehoekspuntmeting ook een ruwe plaatsbepaling uitvoeren. Tijdens een weekendje Parijs kan de applicatie antwoord geven op vragen als “Zit ik hier ver van de Eiffeltoren?” en “In welke richting is mijn hotel ook alweer?” of misschien zelfs “Is hier een tandarts in de buurt?”. Er is echter wel een probleem: de dienst werkt waarschijnlijk niet als je met je mobiele telefoon in het buitenland bent. Los van de hoge roamingkosten, blijkt uit de eerste reactie van gebruikers dat de functie niet in alle landen schijnt te werken. Driehoeksmeting kan op twee manieren gebeuren: in het netwerk en in de applicatie zelf. Als de plaatsbepaling door de applicatie zelf gebeurt, moet Google toegang hebben tot de zend- en ontvangstgegevens van de mobiele zender. Geeft de mobiele operator die gegevens niet af, dan kan Google ook geen plaatsbepaling doen.

Volgens een bericht in de New York Times is de gebruikte technologie een geheim: heeft Google nu wel of niet een overeenkomst gesloten met mobiele operators, of berekenen ze de positie door het samenvoegen van passieve gsm-signalen van gebruikers die wél gps op hun mobiele telefoon hebben en toevallig ook nog eens op hetzelfde moment Google Maps gebruiken. Als dat laatste het geval is, is het niet zo gek dat de nauwkeurigheid te wensen overlaat en dat de dienst nog niet overal werkt.

Gelukkig werkt het in Nederland wel. Een blauwe stip met een lichtblauwe cirkel geeft aan waar je ongeveer staat. De lichtblauwe cirkel geeft de nauwkeurigheid aan: ergens in deze cirkel zou je je moeten bevinden. Google Maps op de desktop krijgt ook iets nieuws: een terreinlaag, waardoor je bergen, dalen en andere geografische kenmerken kunt zien.

Reacties: 9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.