Nieuwe iPhone-microscopen: van hobby tot mensenlevens redden
Maandenlang is er geen nieuws over microscopen voor de iPhone en opeens hebben we er twee! De ene kost nog geen $10 om te maken en de andere ligt voor $150 in de winkel. Ze zijn gericht op licht onderzoekswerk door huidspecialisten en kwaliteitscontroleurs, maar ook op consumenten die het leuk vinden om plantjes en dieren uit de tuin te bestuderen. De goedkoopste microscoop is het meest spectaculair: je kunt er epidemieën in arme landen mee voorkomen.
Bodelin’s succesnummer
Laten we beginnen met de duurste: Bodelin Technologies beweert dat ze de eerste professionele microscoop voor de iPhone hebben gemaakt. Het is gericht op betastudenten, dermatologen, rechercheurs, QA-medewerkers en anderen die objecten wel eens van dichterbij willen zien. Maar ook scholen, die steeds vaker overstappen op de iPad en daardoor al de benodigde voorwaarden voldoen om de ProScope Micro Mobile te kunnen gebruiken. Deze iOS-microscoop verkoopt beter dan de gewone microscopen die Bodelin al tien jaar maakt en die te zien zijn in de tv-programma’s CSI en de Antiques Road Show (een variant op ‘Tussen Kunst en Kitsch’). Het bedrijf heeft inmiddels moeite om snel genoeg te produceren, zoveel vraag is er naar deze nieuwe microscoop. Het apparaat maakt gebruik van de camera van de iPhone of iPad en heeft een ring van 12 ledlampjes om te zorgen dat het object goed verlicht is.
De dure microscoop is voor $149 te koop via de website van Bodelin. Er zijn aparte varianten voor iPhone 4/4S/5, iPad en iPad mini die allemaal hetzelfde prijskaartje hebben. Je kunt er tussen de 20x en 80x mee vergroten en de lenzen zijn voorzien van een speciale coating om de beeldkwaliteit zo goed mogelijk te houden. Met de ingebouwde desktopstand kun je deze microscoop ook handsfree gebruiken.
Goedkope iPhone-microscoop voor de tropen
Isaac Bogoch is internist en gespecialiseerd in infectieziekten. Hij heeft samen met zijn collega’s een iPhone 4S omgebouwd tot een microscoop van nog geen 10 dollar. Hij bevestigde een 3-millimeter bollens met dubbelzijdig plakband op de cameralens van de iPhone en ging vervolgens aan de slag. Hij onderzocht 200 schoolkinderen in Tanzania op de aanwezigheid van een parasitaire worm. Dokters maakten foto’s van de ontlasting-samples en bekeken ze via het iPhone-scherm. Vervolgens werden dezelfde samples via een conventionele microscoop bekeken. Het bleek dat de iPhone-microscoop in 70% van de gevallen net zo nauwkeurig was als een conventionele microscoop. Bogoch publiceerde zijn bevindingen in het maartnummer van The American Journal of Tropical Medicine and Hygiene, maar is nog niet tevreden. Om echt nuttig te kunnen zijn moet de microscoop 80% nauwkeurigheid hebben.
Maar het laat wel zien welke mogelijkheden er zijn: in arme landen zijn maar weinig computers beschikbaar en gespecialiseerde apparatuur zoals microscopen zijn helemaal schaars. Diagnose via de mobiele telefoon is daarom veelbelovend: het is daarmee mogelijk om diagnoses te stellen bij infectieziekten en andere aandoeningen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 0 reacties